Zelfcontrole, diagnose & behandeling

Zelfcontrole

Huidkanker kan zich overal op uw huid ontwikkelen. Onderzoek uw huid daarom altijd goed. Als u een raar plekje heeft of een moedervlek die verandert, neem dan contact op met uw huisarts of behandelend dermatoloog.
Bekijk hieronder de Herken huidkanker-kaart met verdere tips waar u op moet letten.

Waar kunt u terecht?

Indien u een afwijking op uw huid niet vertrouwt kunt u terecht bij uw huisarts. Hij/zij beoordeelt de afwijking en indien uw huisarts de afwijking niet vertrouwt, verwijst deze in het merendeel van de gevallen naar een dermatoloog. Dermatologen zijn de specialisten voor de diagnose en behandeling van huidkanker, dit behoort tot de kern van hun vak. De dermatoloog zal de uiteindelijk diagnose stellen en u behandelen volgens de huidig geldende richtlijnen.

Huidkanker

Huidkanker is naar schatting de meest voorkomende huidziekte in Nederland en de meest voorkomende vorm van kanker onder de blanke bevolking. Het aantal gevallen van huidkanker neemt jaarlijks fors toe. Er zijn veel verschillende soorten huidkanker, de ene soort is agressiever en uitgebreider dan de andere soort. Elke dermatoloog herkent en behandelt huidkanker en verwijst indien nodig door.

Diagnose en behandeling van huidkanker

Grofweg wordt huidkanker onderverdeeld in zogenaamde melanomen (kwaadaardige moedervlekken) en niet-melanomen. Van de niet-melanomen zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom de belangrijkste vormen.

Lees in deze folder meer over de diagnose en behandeling van het melanoom.
Lees in deze folder meer over de diagnose en behandeling van het basaalcelcarcinoom.
Lees in deze folder meer over de diagnose en behandeling van het plaveiselcelcarcinoom.