We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Allergologisch onderzoek

Epicutane testen, priktest (intracutaan allergologisch onderzoek) 

Patiëntenfolder in PDF

Met u is een allergologisch onderzoek middels een priktest afgesproken bij Dermatologisch Centrum Utrecht. Met behulp van dit onderzoek wordt nagegaan, of u allergisch bent en zo ja, waarvoor. Wij willen u met deze brief informeren over het verloop van het onderzoek. 

Voorbereiding 

- Gelieve uw antihistaminica staken (pillen tegen jeuk of hooikoorts) vanaf 3 dagen voor het onderzoek.
- Op de dag van het onderzoek geen corticosteroïden houdende crèmes of zalven op de armen smeren.
- Gedurende twee weken voor het onderzoek mag de rug niet blootgesteld worden aan de zon en mag u geen gebruik maken van een zonnebank.
- Wilt u ons informeren wanneer u in de week voor het onderzoek de medicatie Prednison of Dexamethason moet innemen, ongeacht de aandoening. Deze medicijnen kunnen namelijk het testresultaat beïnvloeden. Dit kan via telefoonnummer 088 – 5554666.

Bovenstaande leefregels zijn belangrijk voor de betrouwbaarheid van het testresultaat.

Het onderzoek 

De priktest is bedoeld om allergieën aan te tonen voor stoffen die worden ingeademd (inhalatieallergeen) of worden gegeten (voedingsallergenen).

Dit onderzoek wordt vooral toegepast bij slijmvliesklachten, maar kan ook voor huidafwijkingen zoals eczeem en huidafwijkingen ten gevolge van geneesmiddelen belangrijk zijn. De toepassing van het onderzoek betreft stoffen van de meest bekende allergenen (huisstofmijt, stuifmeel, huidschilfers van dieren) zijn goed gestandaardiseerd.

Bij het onderzoek worden de te testen stoffen in druppelvorm op de huid van de (onder)armen aangebracht, waar (met een steriele naald) zeer oppervlakkig in de huid doorheen geprikt wordt. Ook kan dit onderzoek gedaan worden door zeer oppervlakkige krasjes in de huid aan te brengen. De prikjes en krasjes zijn nauwelijks pijnlijk. De reacties ontstaan snel en kunnen al na ca. 15 minuten afgelezen worden. Positieve reacties lijken op “muggenbulten” en jeuken.

Er zijn enkele allergenen, bijvoorbeeld latex (natuurrubber) waarop men heftiger kan reageren (met netelroos of urticaria).

Naast kortdurende lokale jeuk zijn er geen bijwerkingen bekend.

Vragen 

Bij vragen kunt u contact opnemen met telefoonnummer: 088-5554666