We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Laserbehandeling met een fractionele laser

Patiëntenfolder in PDF

Wat is een fractionele laser?

Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Er zijn verschillende lasers. Deze geven allemaal een ander soort licht (golflengten). Een laserbehandeling waarbij de laserstraal in duizenden kleine laserstralen wordt opgedeeld, noemt men een fractionele laserbehandeling.

Waarvoor worden fractionele lasers gebruikt?

Fractionele lasers worden gebruikt voor de behandeling van littekens (bijvoorbeeld na acne), behandeling van rimpels en door de zon beschadigde huid.

Hoe werkt een fractionele laser?

Op elke vierkante centimeter van de huid ontstaan honderden kleine gaatjes of wondjes. Dit komt doordat bij de fractionele laser de laserstraal in vele kleine laserstralen wordt opgedeeld. Deze gaatjes variëren van 0.1 mm tot 1 mm doorsnede. De huid tussen de gaatjes blijft gespaard waardoor genezing vrij snel verloopt. In en om de kleine gaatjes wordt na de behandeling nieuw bindweefsel aangemaakt. Dit kan de huid verbeteren.

Welke soorten fractionele lasers zijn er?

Er zijn 2 soorten fractionele lasers:

 • De verdampende fractionele lasers (fractionele CO2 en fractionele Erbium: YAG laser) die vele kleine gaatjes in de huid branden
 • De niet-verdampende fractionele lasers die kleine ‘onderhuidse’ wondjes veroorzaken.

Een verdampende fractionele laser is vaak krachtiger en zal een sterker effect hebben dan een niet-verdampende laser. Het hangt van de huid en de afwijking af of voor een verdampende of niet-verdampende fractionele laser gekozen wordt. Het effect wordt ook bepaald door de sterkte van de gebruikte laserinstellingen.

Er bestaan veel verschillende merken van fractionele lasers en het is onduidelijk welk type de beste laser met de minste bijwerkingen is. In het algemeen geldt dat wanneer een krachtigere instelling of laser gebruikt wordt, het effect beter is maar er ook meer bijwerkingen zijn.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Tijdens de behandeling moet u een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts, of de persoon die u behandelt, zal u deze bril geven.

De behandeling is matig tot erg pijnlijk, afhankelijk van de gebruikte instellingen en het type fractionele laser. Daarom wordt de te behandelen plek op uw huid meestal verdoofd met een crème of door injecties.

Hoeveel behandelingen met de fractionele laser zijn er nodig?

In het beste geval kunt u al met 2 behandelingen een duidelijke verbetering zien. Met minder krachtige instellingen zijn mogelijk meer dan 5 behandelingen nodig.

Wat zijn de bijwerkingen van een laserbehandeling?

Bijwerkingen kunnen soms al enkele uren na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen zullen de bijwerkingen niet weggaan.

De kans op bijwerkingen is afhankelijk van bijvoorbeeld:

 • Het type laser
 • Uw huidskleur
 • De plek op uw lichaam.

Uw arts zal schatten welke bijwerkingen u mogelijk krijgt en zal dit met u bespreken.

Bijwerkingen die na uren tot dagen kunnen ontstaan:

 • Roodheid en zwelling van de huid komt veel voor. Deze verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen. U kunt hiervan (bij zeer krachtige instelling) ook meerdere weken klachten hebben
 •  Blaasjes en korsten zijn vrij zeldzaam en ontstaan door beschadiging van de huid door de laser. Indien dit ontstaat, moet u contact opnemen met uw arts.

Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden kunnen ontstaan:

 • Witte vlekken (pigment vermindering) kunnen na alle soorten laserbehandelingen ontstaan. Witte vlekken komen vooral voor bij personen met een donkere kleur huid of een huid die door de zon bruin geworden is
 • Donkere vlekken kunnen na alle soorten laserbehandelingen ontstaan. Ook dit komt vooral voor bij mensen met een donkere huid
 • Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de witte en donkere vlekken meestal.
 • Wonden en littekens kunnen ontstaan na gebruik van een bepaald soort laser: de verdampende laser. Als u een wond krijgt en u verzorgt deze niet goed, kunt u hier flink last van krijgen.

Kan iedereen worden behandeld met een fractionele laser?

Ja, maar als u een donkere huid heeft, heeft u meer kans op het ontstaan van lichte of donkere vlekken na de behandeling.

Wat kunt u zelf nog doen?

 • Het is belangrijk om vanaf 6 weken voor de laserbehandeling, uw huid goed te beschermen tegen zonlicht. (zie ook de folder ‘Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon’)
 • Om donkere vlekken te voorkomen, is het belangrijk om de behandelde plek op de huid tot 12 weken na de behandeling goed te beschermen tegen zonlicht
 • Na het douchen of baden de behandelde huid voorzichtig droogdeppen. Niet wrijven met een handdoek of washandje omdat de huid dan gemakkelijk beschadigd kan raken
 • Blootstelling aan zonlicht verhoogt de kans op bijwerkingen. Het is belangrijk dat u uw huid goed beschermt tegen de zon. Dit kunt u het best doen met kleding en / of een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (SPF 50). Vanaf 6 weken voor de behandeling tot 12 weken (afhankelijk van type laser en huidskleur) na de behandeling zal de huid goed beschermd moeten zijn
 • Soms is het verstandiger om de laserbehandeling niet in het zomerseizoen te doen
 • Make-up, camouflagecrème, zonnebrandcrème en cosmetica mag u pas gebruiken als korstjes of wondjes genezen zijn.

Moet u de behandeling zelf betalen?

Dit hangt af van hoe u verzekerd bent. U kunt dit vinden in de polisvoorwaarden van uw basisverzekering of (eventuele) aanvullende verzekering. Als de behandeling niet vergoed wordt vanuit de verzekering, moet u het bedrag altijd zelf betalen. Als er in de polisvoorwaarden staat dat de behandeling vergoedt wordt, moet u ook nog rekening houden met uw 'eigen risico' dat u betaalt voor de zorgverzekering. Het kan dan namelijk toch betekenen dat u de eerste behandelkosten zelf moet betalen. Laat u altijd goed voorlichten. Dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Algemeen

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.

Meer informatie

Zie ook de folder ‘Laserbehandeling met een verdampende laser’.