We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Laserbehandeling met een pigmentlaser

Patiëntenfolder in PDF

Wat is een laser?

Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Er zijn verschillende lasers. Deze geven allemaal een ander soort licht (golflengten). De golflengte en de sterkte van het licht bepalen welke delen van de huid beschadigd worden en welke niet. Dit betekent dat er niet 1 laserapparaat, maar meerdere laserapparaten voor verschillende behandelingen van de huid bestaan.

Hoe werkt een pigmentlaser?

Een pigmentlaser is een laser waarvan het licht door pigment wordt opgenomen. Pigment is de kleurstof die in de huid en in het haar zit. Als het licht van de laser de huid raakt, veroorzaakt dit licht warmte. Door deze warmte ontstaat beschadiging van het pigment.

Waarvoor worden pigmentlasers gebruikt?

De pigmentlaser wordt gebruikt voor het verwijderen van pigmentvlekken in uw huid. Maar niet alle donker gekleurde vlekken kunnen met een pigmentlaser worden behandeld. Ook voor het verwijderen van een tatoeage kan de pigmentlaser gebruikt worden.

Flitslampen of Intense pulsed light (IPL)

Dit is officieel geen laser maar een andere manier om een felle lichtstraal te krijgen. Het verschil met een laser is dat niet 1 golflengte, maar meerdere golflengten tegelijk worden ingezet. Omdat een flitslamp meerdere golflengten gebruikt, is de flitslamp niet alleen geschikt voor de behandeling van pigment. De flitslamp kan ook worden gebruikt om bloedvaten en haren te behandelen. Het effect op de huid is bijna gelijk aan het effect van het gebruik van een laser. De informatie in deze folder over de effecten van een laserapparaat geldt voor een groot deel dus ook voor de flitslamp.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Het aantal behandelingen is meestal 1 tot 5 en is afhankelijk van het type pigmentvlek. Bij tatoeages is het aantal behandelingen en het resultaat zeer wisselend. De behandeling heeft soms weinig of geen effect op bepaalde kleuren en bepaalde soorten inkt. Tijdens de behandeling moet u een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts, of de persoon die u behandelt, zal u deze bril geven. De ene persoon heeft meer pijn van de behandeling dan de ander. De te behandelen plek op uw huid hoeft meestal niet verdoofd te worden.

Wat zijn de bijwerkingen van een laserbehandeling?

De kans op bijwerkingen is afhankelijk van bijvoorbeeld:

  • Het type laser
  • Uw huidskleur, bij mensen met een donkere huid is er meer kans op bijwerkingen en werkt de behandeling ook minder goed.

Direct na de behandeling kunt u korte tijd zien dat uw huid rood wordt of een witte tot grijze kleur krijgt.

Ook kan de huid dik worden. In de periode dat de behandelde huid geneest, kunt u oppervlakkige wondjes, korstjes of schilfertjes op uw huid krijgen die na 1 tot 2 weken vanzelf genezen. Als u een donkere huid heeft, kan uw huid op de behandelde plaats donkerder of lichter worden. Dit verdwijnt meestal vanzelf na 3 tot 6 maanden. In zeldzame gevallen kunnen deze donkere of lichte plekken blijven bestaan. Ernstige bijwerkingen, zoals littekens, zijn zeer zeldzaam.

Wat kunt u zelf nog doen?

Blootstelling aan zonlicht verhoogt de kans op bijwerkingen. Het is belangrijk dat u uw huid goed beschermt tegen de zon. Dit kunt u het best doen met kleding en / of een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (SPF 50). Vanaf zes weken voor de behandeling tot twaalf weken na de behandeling (afhankelijk van type laser en huidskleur) zal de huid goed beschermd moeten zijn (zie ook de folder ‘Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon’).

Soms is het verstandiger om de laserbehandeling niet in het zomerseizoen te laten doen.

Make-up, camouflagecrème, zonnebrandcrème en cosmetica mag u pas gebruiken als korstjes of wondjes genezen zijn.

Moet u de behandeling zelf betalen?

Dit hangt af van hoe u verzekerd bent. U kunt dit vinden in de polisvoorwaarden van uw basisverzekering of (eventuele) aanvullende verzekering. Als de behandeling niet vergoed wordt vanuit de verzekering, moet u het bedrag altijd zelf betalen. Als er in de polisvoorwaarden staat dat de behandeling vergoedt wordt, moet u ook nog rekening houden met uw 'eigen risico' dat u betaalt voor de zorgverzekering. Het kan dan namelijk toch betekenen dat u de eerste behandelkosten zelf moet betalen. Laat u altijd goed voorlichten. Dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Algemeen

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.