We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Artikelen

Clinische lessen. Over huidkanker - Korte biografie Theodoor van Leeuwen (1876-1952) (2021-10)

Artikel in PDF
Vigfús Sigurdsson, dermatoloog

Prof. dr. Theodoor Marius van Leeuwen was de eerste hoogleraar dermatologie in Utrecht. Van Leeuwen studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht waar hij ook promoveerde op een proefschrift getiteld Herhaalde sectio caesarea. Na enkele jaren als huisarts hebben gewerkt, ging hij zich specialiseren in dermatologie in Berlijn, Hamburg en Parijs. In 1914 werd Van Leeuwen aangesteld als assistent op de afdeling chirurgie van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Hij werd daar verantwoordelijk voor de behandeling van patiënten met huid- en geslachtziekten want voor 1919 waren de huid- en geslachtziekten onderdeel van de chirurgie in Utrecht. Wegens maatschappelijke ontwikkelingen en sterke toename van geslachtziekten in alle landen van Europa vond men een benoeming van een hoogleraar dermatologie en het opzetten van een eigen afdeling dermatologie in Utrecht noodzakelijk. Daarop volgde op 12 maart 1919 zijn benoeming tot hoogleraar Huid- en Geslachtsziekten aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en op 17 mei 1919 aanvaardde van Leeuwen zijn ambt met het uitspreken van een rede: Over den invloed van het zonlicht op de gezonde en op de zieke huid. Deze leerstoel was de eerste aan een rijksuniversiteit in Nederland. Tevoren was alleen aan de Gemeente-Universiteit van Amsterdam een dergelijke leerstoel gevestigd, vanaf 1898 bezet door prof. dr. Mendes da Costa.

Het wetenschappelijke werk van Van Leeuwen concentreerde zich vooral rondom geslachtsziekten en hun bestrijding. In de periode van Van Leeuwen verschenen 13 proefschriften, waarvan 6 handelden over geslachtsziekten, 2 over allergie bij huidziekten, 2 over röntgenbestraling bij huidziekten en 3 over diverse andere onderwerpen. Van de overige 126 publicaties hadden 51 als onderwerp geslachtsziekten.

Van Leeuwen nam ontslag om gezondheidsredenen in 1945 en werd opgevolgd door prof. dr. J.J. Zoon. Van Leeuwen overleed op 8 oktober 1952 op 75-jarige leeftijd.