We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Artikelen

Maak kennis met - Thuy-My Le (2019-02)

Artikel in PDF

Waar bent u werkzaam?
“Sinds 2015 werkzaam als dermatoloog in het UMC Utrecht.”

Wat wilde u vroeger als kind worden?
“Als kleuter wist ik al zeker dat ik arts wilde worden. Ik heb nooit iets anders willen worden, eigenlijk dus heel saai.”

Wat 
was uw eerste baantje?
“Toen ik op de middelbare school zat, gaf ik bijles aan leerlingen van de middelbare school. Blijkbaar was ik hier succesvol in, want ik had heel veel bijleskinderen en ook een van de middelbare school leraren vertrouwde zijn kind voor bijles aan mij toe. Mooie bijkomstigheid was dat ik met het geven van bijles op deze Gooische school een aardig zakcentje verdiende (veel meer dan bijvoorbeeld met vakken vullen).”

Was dermatologie een jeugdliefde of een latere liefde?
“Een latere liefde. Ik wilde altijd cardioloog of thoraxchirurg worden, maar kwam er gaandeweg de geneeskundeopleiding achter dat dit toch niet was waar ik blij van werd. Waar ik wel heel blij van werd, was mijn coschap dermatologie, daar vielen alle puzzelstukjes ineen. Ik denk dat voor velen dermatologie een latere liefde is, omdat er in het geneeskundecurriculum maar zeer weinig tijd besteed wordt aan de dermatologie. Heel erg jammer voor zo’n belangrijk en mooi vak.”

Hoe typeert u zichzelf in vier woorden?
“Behulpzaam, perfectionistisch, trouw en ongeduldig.”

Wat is uw passie of wat zijn uw passies?
“Koken, lezen, piano spelen, leuke dingen doen met mijn man en kinderen. Natuurlijk heb ik ook veel passie voor mijn werk, zowel de patiëntenzorg als het wetenschappelijk onderzoek.”

Waarvoor mogen ze u ’s nachts wakker maken?
“Nergens voor. Ik heb van nature maar zeer weinig slaap nodig, maar als ik dan slaap, wil ik door niks of niemand gestoord worden (helaas is de realiteit met drie jonge kinderen anders).”

Waarom hebt  u ervoor gekozen om redacteur van het NTvDV  te worden?
“Ik heb redacteur zijn altijd leuk gevonden. Het begon op de middelbare school waar ik redacteur was van de middelbare- schoolkrant. Tijdens de geneeskundeopleiding was ik redacteur bij de studenteneditie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en daarnaast lid van de editorial board van de studenteneditie van het BMJ. En nu dus het NTvDV.”

Op welke publicatie bent u het meest trots en waarom?
“Op een artikel dat ik in een groot Europees consortium heb geschreven: Kiwifruit allergy across Europe: Clinical manifes- tation and IgE recognition patterns to kiwifruit allergens. Kiwiallergie behoort tot de meest voorkomende oorzaak van voedselallergie en in tegenstelling tot veel andere fruitsoorten, geeft het veel ernstigere klachten. In dit onderzoek vonden we dat een bepaalde component in het bloed gerelateerd is aan ernst en tevens dat een combinatie van componenten een betere voorspeller is voor het hebben van een allergie.”

Heeft u een specifiek aandachtsgebied binnen de  dermatologie?
“Ja, de allergologie en dan met name de voedselallergie. Op dit onderwerp ben ik ook gepromoveerd. Het leuke van de allergologie is dat het heel uitdagend is en zeker voor de type I-allergie veel nieuwe ontwikkelingen kent. Allergie is tegenwoordig erg ‘hot’, heel veel mensen denken een allergie te hebben (> 25% van de Nederlandse bevolking). Zeker patiënten met huid- klachten vragen zich vaak af of hun klachten niet veroorzaakt worden door een allergie.”

Wat is uw favoriete muziek?
“Ik hou van heel veel soorten muziek, zoals popmuziek, Nederlandstalige muziek, klassieke muziek, en ga zo maar door. Maar tegenwoordig zijn het ook vaak kinderliedjes die bij ons thuis door de luidsprekers schallen.”

Wat is uw favoriete kleur?
“Roze! Dat kan ook niet anders met drie dochters, haha.”

Hebt u een motto?
“Doe wat je zegt en zeg wat je doet.”

Wat doet u als vrienden of bekenden een gek plekje op hun huid aan u laten zien?
“Dan beoordeel ik dat. Als ik denk dat er actie nodig is, dan verwijs ik ze naar de huisarts.”

Wat is uw favoriete vakantiebestemming?
“Sinds vorig jaar is dat Texel. Prachtige gevarieerde natuur, veel te doen, lekker dichtbij, je kunt er heerlijk uitwaaien en bovenal de kinderen vinden het er geweldig. Ik begrijp heel goed dat de Lonely planet Texel in de top 10 van Europese bestemmingen heeft gezet en dat de New York Times Texel noemt als een van de hotspots die je in 2019 gezien moet hebben.”

Met welke vraag worstelt u?
“Hoe we in de beperkte consulttijd die we hebben, de beste zorg kunnen leveren aan patiënten. Daarnaast vraag ik me ook af hoe we maatschappelijk gezien de zorg in de toekomst betaalbaar kunnen houden.”