We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Artikelen

Vereniging - Keuzehulp Psoriasis Systemische Medicatie (2020-01)

Artikel in PDF
Ph. Spuls

Samen beslissen, oftewel Shared Decision Making (SDM), wordt met toenemende mate geïmplementeerd binnen de gezondheidszorg. De essentie van SDM is patiënten voorzien van evidence-based informatie en hun persoonlijke voorkeuren te betrekken in de gezamenlijke besluitvorming. Op deze manier zijn patiënten beter geïnformeerd en kan men samen een weloverwogen keuze maken voor de best passende diagnostische test of behandeling. Om artsen binnen de dermatologie te ondersteunen tijdens het proces van SDM zijn er verschillende hulpmiddelen ontwikkeld. Daartoe behoort een Keuzehulp Psoriasis. 

De Keuzehulp Psoriasis is een online website die patiënten met psoriasis gaat ondersteunen in het maken van een keuze voor systemische medicatie. Patiënten hebben aangegeven dat dit het keuzemoment is waarbij zij de meeste behoefte hebben aan gezamenlijke besluitvorming. Uit onderzoek blijkt dat keuzehulpen leiden tot een verbetering van kennis van patiënten, er minder sprake is van beslissingsambivalentie (decisional conflict) en men een betere inschatting maken van deconsequenties van een behandeling. [1] 

Onderdelen en voorkeuren 
De Keuzehulp Psoriasis bestaat uit de volgende onderdelen: - Algemene informatie over de inhoud en de voordelen van de keuzehulp. - Informatie over de ziekte psoriasis met additionele beschrijvende plaatjes. - Korte informatie over de verschillende behandelopties waaronder de keuze voor niet-behandelen, gezonde leefstijl, huidverzorging en topicale en lichttherapie. - Sociodemografische vragenlijst en behandel voorgeschiedenis. - Uitgebreide informatie omtrent de verschillende systemische behandelingen (methotrexaat, fumaraten, ciclosporine, acitretine, apremilast en biologics ) inclusief de eigenschappen en voor- en nadelen. Daarnaast is er de mogelijkheid voor patiënten de behandelingen te rangschikken naar eigen persoonlijke voorkeur. Dit overzicht kan de patiënt printen en meenemen naar het besluitvormingsconsult. Patiënten kunnen de Keuzehulp Psoriasis voorafgaand aan het consult thuis doorlopen door middel van eigen inlogcodes. Artsen nemen voor het besluitvormingsconsult de ingevulde keuzehulp door en krijgen zo meer inzicht in de persoonlijke voorkeuren van de patiënt.

De Keuzehulp Psoriasis is ontwikkeld namens de NVDV en tot stand gekomen in samenwerking met drs. G.E. van der Kraaij (arts-onderzoeker), dr. E.M. Baerveldt (dermatoloog), drs. P. Smeets (arts-assistent dermatologie), Psoriasispatiënten Nederland bestaande uit I. van Ee en G. Tafuni en PATIENT+ bestaande uit dr. M.C.S. Boshuizen, dr. D. Determann en dr. T. Teunis o.l.v. prof. dr. Ph. Spuls. PATIENT+ is een organisatie die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van keuzehulpen. De Keuzehulp Psoriasis is gebaseerd op de Nederlandse Richtlijn Psoriasis 2017 en zal regelmatig een update moeten krijgen als zich nieuwe inzichten voordoen. [2] 

Literatuur
1. Stacey D, Legare F, Lewis K, Barry MJ, Bennett CL, Eden KB, et al. Decision aids for people facing health treatment or screening decisions. Cochrane Database Syst Rev. 2017;4:CD001431.
2. van der Kraaij GE, Balak DMW, Busard CI, van Cranenburgh OD, Chung Y, Driessen RJB, et al. Highlights of the updated Dutch evidence- and consensus-based guideline on psoriasis 2017. Br J Dermatol. 2019;180(1):31-42.

Correspondentieadres 

Phyllis Spuls
E-mail: secretariaat@nvdv.nl