We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Artikelen

Vereniging - Persbericht schrijven: handleiding (2020-05)

Artikel in PDF

Voor persberichten geldt dat ze steeds dezelfde structuur hebben; hierdoor weten journalisten dan precies waar ze aan toe zijn. Die strakke structuur zorgt ervoor dat journalisten in één oogopslag kunnen zien of nieuws interessant is voor hun medium. Verder zorgt de structuur ervoor dat ze belangrijke informatie snel kunnen vinden. En snelheid is belangrijk op redacties. 

Een persbericht is als het ware oprolbaar: het belangrijkste staat altijd bovenaan en dingen die minder nieuwswaardig of belangrijk zijn, staan verder naar beneden.

Indeling van het persbericht 

Eerste regel: persbericht (zodat een bericht niet per ongeluk op de advertentieafdeling terechtkomt) plus datum.

De kop of titel: het nieuws in het kort (de titel moet de journalist verleiden om het persbericht te lezen).

Intro: de vijf W’s (wie, wat, waar, waarom en wanneer). Laatste regels: aanvullende informatie.

Nadere toelichting 

1: Eerste regel: PERSBERICHT. Boven het persbericht staat ‘’PERSBERICHT’ plus de datum van verzending.
2: De kop van het persbericht: titel, zijnde het nieuws in het kort. In de kop staat het nieuws of de gebeurtenis. Zorg voor een pakkende titel.
3: Intro of lead van het persbericht: de vijf W’s. Het eerste vetgedrukte deel van het persbericht is bedoeld voor het persbericht in een notendop. In elk geval moeten hier de vijf W’s staan: wie, wat, waar, wanneer en waarom (en eventueel waarmee/waardoor). Hier staat dus eigenlijk alles in.
4: Laatste regels/afsluiting Maak duidelijk waar het persbericht stopt door een stippellijn. Onder de stippellijn kun je een contactpersoon en een telefoonnummer vermelden voor meer informatie. Zet daarbij voor de zekerheid: ‘Noot voor de redactie, niet voor publicatie’. Geef in de afsluitende tekst bijvoorbeeld aan of de redactie foto’s kan krijgen en/of mensen beschikbaar zijn voor een interview. Een 06-nummer is altijd handig; zorg er dan wel voor dat de contactpersoon bereikbaar is. Verslaggevers werken niet alleen tijdens kantoortijden.

Waarom deze structuur? 

Deze basisstructuur heeft te maken met de manier waarop redacties werken. Het persbericht moet zo zijn opgesteld dat redacties - mogelijk - de laatste alinea kunnen schrappen, zonder dat de boodschap; aantast. Redacties kunnen ook de twee of drie laatste alinea’s schrappen. Zelfs in die mate dat alleen het vetgedrukte deel overblijft uit de openingsalinea. Omdat daar in een notendop ‘alles’ in staat, komt het persbericht - in zijn kern - toch in de krant.