We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Artikelen

Vereniging - Varia: Aantal diagnoses huidkanker blijft stijgen (2020-02)

Artikle in PDF

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2019 kregen bijna 73.000 mensen die diagnose. Daarmee stijgt huidkanker het hardst van alle kankersoorten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) uit februari 2020. Inmiddels betreft meer dan de helft van alle kankergevallen in Nederland huidkanker. Borstkanker komt met 13 procent op de tweede plaats.

Het hoge aantal huidkankerdiagnoses zit hem voornamelijk in het basaalcelcarcinoom (BCC). In 2019 kregen ongeveer 50.000 mensen deze diagnose te horen. Omdat het BCC pas sinds 2017 landelijk wordt geregistreerd en om de vergelijkbaarheid van de verschillende kankersoorten mogelijk te maken, telt het IKNL het BCC nog niet mee bij het landelijk aantal nieuwe kankerpatiënten.

De overige typen huidkanker, waartoe ook melanomen behoren, zijn de afgelopen vijf jaar explosief gestegen. Waar vijf jaar geleden nog ruim 15.000 mensen die diagnose kregen, is dat aantal in vijf jaar tijd met bijna de helft gestegen tot bijna 23.000 gevallen van huidkanker. In 7.000 gevallen was er sprake van een melanoom. Die stijging is volgens het IKNL te wijten aan toegenomen blootstelling aan uv-straling van zon en zonnebank, de vergrijzing, en de toegenomen aandacht voor huidkanker. Daardoor gaan mensen eerder met een verdacht plekje naar de dokter en krijgen zij dus ook in een vroeger stadium een diagnose.

Afgezien van de ongeveer 50.000 BCC-diagnoses kregen afgelopen jaar in totaal 118.000 mensen de diagnose kanker. Dat zijn zo’n 2.000 patiënten meer dan het jaar ervoor (een stijging van 2 procent). Vergeleken met vijf jaar geleden kwamen er zo’n 13.000 kankerpatiënten bij: een stijging van ruim 12 procent. De oorzaken voor deze stijging zijn de bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben.