We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Artikelen

Wetenschap - Gereviseerde CEAP-classificatie (2021-07)

Flebologie: een update

Artikel in PDF
Domeingroep Vaten

De CEAP-classificatie is een internationaal geaccepteerde beschrijvende classificatie die belangrijk is voor een reproduceerbare klinische rapportage in de dagelijkse praktijk bij patiënten met chronisch veneuze ziekte. De classificatie werd in 1993 ontwikkeld en is inmiddels frequent geüpdatet. In 2020 verscheen de huidige, gereviseerde CEAP-classificatie. [1]

 Nieuwe inzichten in chronisch veneuze ziekte en het soms lastig kunnen toepassen van de huidige CEAP-classificatie hebben het American Venous Form doen besluiten de CEAPclassificatie task force in 2017 op te richten. Met als belangrijkste doel: het behoud van de reproduceerbaarheid van de CEAP-classificatie. Met behulp van een Delphi-procedure heeft de task force een aantal veranderingen aangebracht. 

De belangrijkste veranderingen zijn: toevoeging van corona flebectatica als aparte categorie (C4c), recidief varices (C2r), recidief actief venous ulcus (C6r), onderscheid in secundaire oorzaken; extravenous (Ese) of intravenous (Esi) en anatomische afkortingen in plaats van nummers (VSMa; VSM boven de knie) (zie figuur 1). In de P groep vond als enige geen aanpassing plaats. 

Zie voor de tabellen Artikel in PDF

Literatuur 

1. Lurie F, Passman M, Meisner M, et al. The 2020 update of the CEAP classification system and reporting standards. Vasc Surg Venous Lymphat Disord. 2020;8(3):342-52.

Correspondentieadres 

Simone van der Velden
E-mail: s.vd.velden@mohsa.nl