We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Balanitis van Zoon

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Wat is balanitis van Zoon?

Balanitis van Zoon is een goedaardige, niet besmettelijke slijmvliesontsteking van de eikel van de penis (glans penis). Soms zitten de huidafwijkingen ook op de schacht van de penis. Balanitis van Zoon staat ook wel bekend als balanitis plasmacellularis (circumscripta). De naam Zoon is vernoemd naar de arts die de diagnose voor het eerst beschreef.

In zeldzame gevallen kan het ook bij vrouwen optreden. De huidafwijkingen zitten dan op de schaamlippen (vulva). In deze folder wordt verder enkel bij mannen.

Hoe krijgt u balanitis van Zoon?

De oorzaak is niet geheel bekend, maar het lijkt te worden veroorzaakt door langdurige irrititatie van de eikel en onder de voorhuid. Het niet goed schoonhouden, warmte en wrijving kunnen deze irritatie veroorzaken. Vaak ontstaat balanitis van Zoon op oudere leeftijd. Balanitis van Zoon lijkt niet op te treden bij mannen die besneden zijn.

Hoe ziet balanitis van Zoon eruit?

Klassiek wordt op de glans penis een rode tot roodbruine verkleuring gezien. Dit geeft over het algemeen geen klachten. Soms hebben mannen last van jeuk, branderigheid of pijn. Bijvoorbeeld bij het plassen. De voorhuid, die in contact komt met de balanitis van Zoon, kan ook aangedaan raken. Er kunnen verder oppervlakkige schaafwondjes ontstaan.

Is balanitis van Zoon besmettelijk?

Nee, balanitis van Zoon is niet besmettelijk. U kunt daarom ook gewoon seksueel contact hebben.

Hoe weet uw arts of u balanitis van Zoon heeft?

Vaak kan de arts een vermoeden stellen op balanitis van Zoon op basis van hoe de huidafwijkingen eruit zien. Maar er zijn meerdere dermatologische aandoeningen die een vergelijkbaar beeld kunnen geven, daarom wordt soms een biopt afgenomen (zie folder: biopt).

Welke behandelingen zijn er en is balanitis van Zoon te genezen?

Goede hygiëne van de penis is belangrijk (zie onderstaand kopje “Wat kunt u zelf nog doen”). Verder kan behandeling gegeven worden in de vorm van lokale ontstekingsremmende zalven (zoals corticosteroiden; zie folder) of lokale antibacteriële middelen. Het kan zijn dat ondanks deze behandeling de balanitis van Zoon terugkomt of onvoldoende reageert. Besnijdenis (circumcisie) zal in bijna alle gevallen (blijvende en vaak volledige) verlichting van klachten geven.

Wat kunt u zelf nog doen?

Goede hygiëne van de penis is erg belangrijk. Het advies is om dagelijks met water de eikel en de voorhuid goed schoon te houden. Haal de voorhuid goed naar achteren en verwijder zo nodig bijvoorbeeld smegmaresten; nadien met een droge schone handdoek droogdeppen.