We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Allergie voor clioquinol

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

U bent allergisch voor clioquinol: wat nu?

Als uw huid in contact komt met clioquinol krijgt u op uw huid eczeem. Als u al eczeem heeft, kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo min mogelijk met clioquinol in contact komt.

Wat is clioquinol?

Clioquinol is een geneesmiddel dat ziektekiemen doodt. Een andere naam voor clioquinol, die vaker gebruikt wordt, is vioform.

In welke producten komt clioquinol voor?

- Clioquinol wordt gebruikt in zalven en pasta’s voor de behandeling van infecties door bacteriën en schimmels. Het gaat dan om infecties van de huid, de oren of de slijmvliezen. Zalven met clioquinol worden ook wel eens gebruikt bij de behandeling van ‘open benen’.
- Clioquinol kan in oordruppels zitten. Het komt ook voor in vloeibare vorm en in tabletten die door de mond worden ingenomen bij bepaalde infecties door parasieten.
- Clioquinol komt alleen voor in door artsen voorgeschreven geneesmiddelen.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door clioquinol eruit?

Op uw huid ziet u meestal rode plekken met schilfers. De plekken kunnen jeuken. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien of kan het eczeem zelfs nat worden. U krijgt deze plekken vooral als u een product gebruikt heeft waarin clioquinol zit. De plekken kunnen in de lichaamsplooien zitten, bijvoorbeeld tussen de billen, in de liezen en in de oren. Maar u kunt deze plekken ook krijgen op de onderbenen.

Krijgt u eczeem alleen maar door contact met clioquinol?

Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel wordt veroorzaakt door contact met clioquinol. Toch komt het regelmatig voor dat dit eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt terwijl u contact met deze stof goed vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast een contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven of door kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts.

Het is dus altijd zinvol om contact met clioquinol zo goed mogelijk te vermijden, maar dat zal dus helaas niet altijd betekenen dat uw huid helemaal beter wordt.

Hoe kunt u een allergische reactie door clioquinol voorkomen?

Het vermijden van het contact met clioquinol is het belangrijkste. Zeg altijd tegen uw arts dat u voor deze stof allergisch bent. Uw arts kan hier dan rekening mee houden bij het voorschrijven van een medische crème, zalf, oordruppels, een medicijn in vloeibare vorm en bij tabletten. Het is verstandig als u zelf uw apotheek vertelt dat u allergisch bent voor clioquinol.

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?

Wanneer u een allergische reactie door clioquinol heeft gehad, kunt u ook allergisch worden voor andere stoffen die erg op clioquinol lijken.

Voorbeelden hiervan zijn:
- quinoline
- chloorjodoquine
- chloorquinaldol
- aminodiaquine
- aminoquinaldine
- chloorquine
- oxychinolines
- quinaldine
- quinaldol

Hoe weet u welke producten veilig zijn?

Lees goed op de verpakking of bijsluiter van het product dat u wilt gaan gebruiken of er clioquinol in zit of een van de andere stoffen die hierboven worden genoemd.

Meer informatie

Er is een folder ‘Contacteczeem’ waarin u meer kunt lezen over allergisch contacteczeem in het algemeen.