We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Genitale wratten - Anogenitale wratten, condylomata schurft, scabies

Deze folder is 1:1 overgenomen van Soa Aids Nederland.
Soa Aids Nederland is het expertisecentrum op het gebied van hiv-infectie en andere soa’s.
 

Patiëntenfolder in PDF

Genitale wratten zijn wratten op en rond de penis, vagina of anus. Ze zijn erg besmettelijk. Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus (het humaan papillomavirus ofwel HPV). Niet iedereen die het virus oploopt, krijgt wratten. Van de wratten kun je veel last hebben, maar ze zijn verder onschuldig. Meestal gaan ze vanzelf weg.

Wat merk je van genitale wratten?

Soms zijn genitale wratten alleen akelig om te zien, maar ze kunnen ook last geven zoals jeuk, pijn of een brandend gevoel. Er kan ook wat afscheiding uit je vagina of plasbuis komen als de wrat in of vlakbij je vagina of plasbuis zit.

Bij vrouwen zitten de wratten vooral aan de ingang van de vagina, rond de clitoris of rond de anus. Soms zijn er ook wratten in de vagina en op de baarmoedermond.

Bij mannen zitten de wratten vooral op de penis, bij de uitgang van de plasbuis, op de balzak of rond de anus.

Genitale wratten voorkomen 

Je kunt het HPV-virus oplopen door direct contact van de geslachtsdelen. Maar bijvoorbeeld ook via iemands vingers of zelfs een gebruikte handdoek. 

Gebruik een condoom bij het vrijen. Let op: een condoom beschermt niet volledig tegen genitale wratten. Dit komt omdat het virus en de wratten vaak buiten de rand van het condoom zitten. 

Behandeling van genitale wratten 

Genitale wratten hoef je niet te behandelen. Ze kunnen geen kwaad en verdwijnen op den duur vanzelf. 

Heb je er veel last van en wil je niet wachten tot ze weggaan? Er bestaan zalfjes en crèmes waar je de wratten mee kunt behandelen. Vraag de dokter ernaar. Volg goed de instructies op de gebruiksaanwijzing. 

Partners waarschuwen 

Omdat genitale wratten besmettelijk zijn, is het wel verstandig je seksuele partner(s) te vertellen dat je genitale wratten hebt.

Aids Soa Infolijn 

Heb je een vraag die deze folder niet is behandelt?
- Bel de Aids Soa Infolijn0900 204 204 0 (10ct p.m.) Maandag tot en met woensdag: 9:30 – 15:30. Donderdag en vrijdag: 13:30 – 15:30.
- Stuur een e-mail naar de Aids Soa Infolijn: Sense@soaaids.nl je krijgt binnen twee werkdagen antwoord.
- Of bezoek het chatspreekuur op Soatest.nl Maandag tot en met donderdag: 15:30 – 17:30.