We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Impetigo - Krentenbaard

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Krentenbaard

Wat is impetigo?

Impetigo (officiële naam: impetigo vulgaris of impetigo contagiosa) is een oppervlakkige infectie van de huid die vooral bij kinderen voorkomt. Impetigo in het gezicht wordt ook wel ‘krentenbaard’ genoemd. Meestal kan het geen kwaad en geneest deze infectie vanzelf. Wel is impetigo erg besmettelijk voor andere kinderen in de omgeving. Om deze reden wordt vaak wel voor behandeling gekozen, ook omdat de huidafwijkingen dan meestal sneller genezen.

Hoe krijgt u/uw kind impetigo?

Impetigo is een huidinfectie die veroorzaakt kan worden door 2 soorten bacteriën: streptokokken of stafylokokken. Sommige stafylokokken kunnen impetigo met blaren veroorzaken (Impetigo bullosa). Impetigo komt vooral voor bij jonge kinderen. De infectie wordt gemakkelijk van de ene op de andere persoon overgebracht en is dus erg besmettelijk. De kans op besmetting is groter wanneer er veel kinderen bij elkaar zijn, zoals op school. Omdat een patiënt vaak al enkele dagen besmettelijk was voor het ontstaan van de klachten is het voor het verspreiden van de infectie te laat om een kind thuis te houden als er huidafwijkingen zijn. Om verdere infecties in een klas of op een kinderdagverblijf te beperken zijn goede hygiëne maatregelen gedurende de eerste 48 uur na aanvang van de behandeling extra belangrijk. Het risico op deze infectie is groter bij verminderde hygiëne, bij een wondje op de huid en bij kinderen die al een huidziekte hebben, zoals eczeem. De meeste kinderen met impetigo zijn verder geheel gezond.

Ook volwassenen kunnen impetigo krijgen. De kans is groter bij personen die al een huidaandoening hebben.

Hoe ziet impetigo eruit?

De eerste verschijnselen van impetigo zijn een rode huid met zeer oppervlakkige blaasjes en blaren. Meestal zie je die niet. De blaasjes gaan namelijk snel kapot. Het blaarvocht komt dan vrij en droogt snel in tot korsten met een gele of bruine kleur. Deze korstjes kunnen groter worden. Na verloop van tijd drogen de korsten op en vallen ze vanzelf van de huid af. De huid daaronder blijft nog enige tijd rood, maar geneest uiteindelijk zonder dat er littekens achterblijven. Bij een heftig verlopende infectie kunnen kinderen ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfeklieren. Impetigo kan overal op het lichaam optreden, maar wordt het meest gezien in het gezicht (vooral rond de neus en de mond), op de armen en op de benen. Bij gezonde mensen geneest de infectie spontaan binnen 2-3 weken.

Hoe weet uw arts dat u/uw kind impetigo heeft?

De diagnose kan bijna altijd worden gesteld op hoe de plekken eruitzien. Bij twijfel en bij ernstige infecties kan een kweek worden afgenomen met een soort wattenstokje.

Welke behandelingen voor impetigo zijn er?

Wanneer de impetigo niet erg uitgebreid is, wordt deze behandeld met een crème of zalf met daarin een antibioticum, bijvoorbeeld fusidinezuur of mupirocine. Om resistentievorming (ongevoeligheid) van de bacteriën te voorkomen, mogen deze crèmes nooit langer dan 2 weken worden gebruikt. Bij een uitgebreide infectie, en wanneer kinderen ziek zijn, wordt behandeld met antibiotica in de vorm van tabletten, capsules of een drankje, bijvoorbeeld flucloxacilline, azitromycine of claritromycine.

Is impetigo te genezen of blijft u/uw kind altijd last ervan houden?

Meestal geneest impetigo vanzelf binnen 2-3 weken zonder littekens. Bij mensen met een donkere huid kunnen er tijdelijk lichtere of donkerder gekleurde plekken achterblijven. Ernstige gevolgen, zoals een diepe infectie van de huid of een nierontsteking, zijn zeer zeldzaam.

Wat kunt u zelf doen?

Om verdere infecties te beperken zijn goede hygiëne maatregelen extra belangrijk. De infectie kan ook doorgegeven worden door indirect contact via speelgoed, kleding of handdoeken. Daarom regelmatig handen wassen van patiënt maar ook de mensen in de omgeving, eventueel met hibiscrub of betadine jodium en geen wasgoed delen. Probeer krabben aan de huidafwijkingen te voorkomen en houdt de nagels kort.