We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Allergie voor neomycine

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

U bent allergisch voor neomycine: wat nu?

Als u in contact komt met neomycine, krijgt u eczeem. Als u al eczeem heeft, dan kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo min mogelijk met neomycine in contact komt.

Wat is neomycine?

Neomycine is een geneesmiddel om infecties door bacteriën te behandelen (antibioticum). Neomycine behoort tot de groep antibiotica die aminoglycosiden heet. Als u allergisch bent voor neomycine kunt u door andere antibiotica van de aminoglycosiden-groep ook een allergisch contacteczeem krijgen. Als u allergisch bent voor neomycine reageert u ook altijd allergisch op framycetine (neomycine in iets andere samenstelling).

In welke producten komt neomycine voor?

Neomycine of framycetine kan voorkomen in zalven en druppels die door artsen worden voorgeschreven, bijvoorbeeld:

  • Mycolog oleogel
  • Proctosedyl zalf
  • Sofratulle zalfgazen
  • Panotile oordruppels
  • Otosporin oordruppels
  • Sofradex oog en oordruppels (bevat framycetine).

Neomycine kan ook als antibioticum in pillen worden voorgeschreven. Als u door uw beroep in contact komt met geneesmiddelen die voor dieren gebruikt worden, moet u erop letten dat hier ook neomycine in kan zitten.

Welke klachten geeft neomycine en hoe ziet eczeem door neomycine eruit?

Op de plekken waar uw huid met neomycine in contact is geweest krijgt u eczeem. U krijgt dan rode vlekken die jeuken. Soms ziet u een soort blaasjes. Het eczeem kan ook nat zijn. Als u een oorontsteking heeft die niet overgaat terwijl u zalf of oordruppels gebruikt, dan moet u denken aan allergie voor neomycine. Als u een allergie heeft voor neomycine en u gebruikt oogdruppels waarin neomycine zit, dan kan dit voelen of er zand in uw ogen zit. Uw ogen worden rood en gaan tranen en rondom de ogen wordt de huid rood. Soms krijgt u rode plekken op uw oogleden waar schilfers vanaf komen. Als u een wond heeft die bedekt wordt door gaas waarin zalf met neomycine zit, kunt u rondom de wond eczeemklachten krijgen.

Door het gebruik van zalf of een ander medicijn waarin neomycine zit, kunt u dus eczeem op uw lichaam krijgen.

Krijgt u eczeem alleen maar door contact met neomycine?

Ja, dit is mogelijk. Als u een probleem heeft met uw huid, uw oor of oog, en u krijgt een geneesmiddel waar neomycine in zit, dan krijgt u eczeem. Het kan zijn, dat u al een andere vorm van eczeem had, en de allergie voor neomycine pas later is ontstaan. Als u dan stopt met het product waar de neomycine in zit, dan gaan de klachten toch niet helemaal weg. Toch is het altijd zinvol om producten waarin neomycine zit zo goed mogelijk te vermijden.

Naast een contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven of door kou.

Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts.

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?

Andere aminoglycosiden waarop u allergisch kunt reageren zijn:

- Gentamicine (Garacol, Septopal, Dexagenta-POS, Dexamytrex, gentamicinekralen als implant tegen botontsteking)

- Amikacine

- Tobramycine (Obracin, Tobrex, Tobradex, Tobi, Bramitob).

U kunt klachten krijgen bij contact van de huid met het product, maar ook als u deze middelen slikt (pillen of drank) of spuit (injectie of infuus).

Hoe kunt u allergische reacties voor neomycine voorkomen?

Vertel altijd aan uw arts en bij uw apotheek dat u allergisch bent voor neomycine. Uw arts zal dan een ander type antibioticum (niet uit de aminoglycosiden-groep) voorschrijven. Ook is het verstandig altijd een medisch paspoort te dragen waarin staat dat u allergisch bent voor neomycine.

Hoe weet u welke producten veilig zijn?

Neomycine zit alleen in medicijnen die door artsen worden voorgeschreven. Alle andere producten zijn dus veilig voor u. In het buitenland is neomycine soms zonder recept verkrijgbaar. Als u medicijnen koopt in het buitenland, vertel dan altijd dat u allergisch bent voor neomycine. Let dan vooral goed op bij zalven en bij oordruppels en oogdruppels.

Meer informatie

In de folder ‘Contacteczeem’ kunt u meer lezen over allergisch contacteczeem in het algemeen.