We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Allergie voor nikkel

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

U bent allergisch voor nikkel: wat nu?

Als u in contact komt met nikkel kunt u eczeem krijgen of kan uw eczeem erger worden. Het is dus belangrijk dat u zo min mogelijk in contact komt met nikkel.

Wat is nikkel?

Nikkel is een metaal dat in kleine hoeveelheden in de gehele aardbodem voorkomt. Nikkel wordt gebruikt in de metaalindustrie, onder andere voor het harder maken van staal en andere metalen. Nikkel wordt ook gebruikt in bescherm- en glanslagen op metalen voorwerpen.

In welke producten komt nikkel voor?

Nikkel komt voor in:

 • Metalen sieraden (kettingen, oorbellen)
 • Horloges
 • Spijkerbroekknopen, schoen- en riemgespen, ritssluitingen
 • Metalen BH-sluitingen en bh-beugels, corsethaakjes, jarretelles, drukknopen
 • Steunzolen
 • Metalen brilmontuur
 • Vloeistoffen gebruikt voor het galvaniseren van metaal
 • Sommige metalen gereedschappen
 • (oude) Mobiele telefoons
 • Metalen delen van pennen
 • Vingerhoed, brei- en haakpennen
 • Blaasinstrumenten
 • Beugeldraadjes.

Kunt u door uw werk in contact komen met nikkel?

Nikkelallergie is een probleem bij personen die werken in galvaniseerbedrijven waar met nikkeloplossingen wordt gewerkt.

Verder kan nikkelallergie een probleem zijn als u een beroep heeft waarin veel contact is met metalen voorwerpen. Hoe vaak en hoe lang uw huid in contact komt met voorwerpen waarin nikkel zit, is daarbij belangrijk. In sommige metalen voorwerpen zit wel nikkel maar het komt niet vrij, waardoor u er geen last van heeft. Zo is er bijvoorbeeld meestal geen risico voor keukenpersoneel dat met bestek, spoelbakken en dergelijke in aanraking komt, of bij het werken met metalen scharen in kapsalons.

Hoewel er in de euromunten nikkel zit, blijkt toch dat mensen die allergisch zijn voor nikkel en die veel met munten omgaan (bijvoorbeeld kassa-medewerkers) hierdoor geen huidproblemen krijgen.

Welke klachten geeft nikkel en hoe ziet allergisch contacteczeem door nikkel eruit?

Als uw huid in contact komt met nikkel, krijgt u rode plekken op uw huid die jeuken. Soms zijn er ook blaasjes te zien, of worden de plekken nat. Vaak komen er op de eczeemplekken na enige tijd schilfers. Eczeem op de oorlellen (oorbellen), op de buik (knoop van spijkerbroek) en de handen kan door contact met nikkel ontstaan. Meestal krijgt u eczeem op uw handen door een andere oorzaak.

U kunt ook op andere plaatsen eczeem krijgen door nikkelallergie. Als uw handen in contact met nikkel zijn geweest, kunt u bijvoorbeeld door wrijven in de ogen eczeem op uw oogleden krijgen.

Verdwijnt uw eczeem als u nikkel vermijdt?

Dat is mogelijk. Toch komt het regelmatig voor dat eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt terwijl u contact met voorwerpen waar nikkel in zit vermijdt. Want eczeem heeft vaak meer oorzaken. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, of door wrijven of door de kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan als gevolg van een aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts.

Het is altijd zinvol om nikkel zo veel mogelijk te vermijden, al zal uw huid hierdoor toch niet altijd helemaal beter worden.

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?

Als u allergisch bent voor nikkel kunt u ook allergisch zijn voor kobalt. Zie ook de folder ‘Kobalt’.

Hoe weet u welke producten veilig zijn?

Voordat u sieraden koopt, informeer altijd naar de kwaliteit van het product en of er nikkel in zit. Goud of zilver van een goede kwaliteit is in principe veilig. Sinds enige jaren eist de Europese wet dat alle metalen voorwerpen die langdurig met de huid in contact komen (sieraden, knopen) bijna geen nikkel afgeven.

Kan nikkel handeczeem veroorzaken?

Veel mensen die eczeem op de handen hebben, zijn allergisch voor nikkel. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u de nikkelallergie pas heeft gekregen toen u al handeczeem had. Ook zijn er personen met een nikkelallergie zonder dat ze daar last van hebben. Nikkelallergie komt vooral voor bij vrouwen. Waarschijnlijk door het maken van de gaatjes voor de oorbellen en het dragen van oorsieraden.

Kunt u allergisch zijn voor de metalen die een tandarts gebruikt?

Als u een gaatje in uw kies heeft kan uw tandarts dit dichten met een vulling waarin de stof amalgaam zit. Deze vulling heeft de kleur van metaal, maar er zit geen nikkel in. Er zit wel nikkel in de ‘beugeldraadjes’ die kinderen vaak krijgen na het dragen van een beugel.

Kunt u een allergische reactie krijgen als u een metalen kunstheup of kunstknie heeft?

Een metalen kunstheup of kunstknie kan ook nikkel bevatten, maar geeft bijna nooit problemen bij personen die allergisch zijn voor nikkel.

Meer informatie

Er is een folder ‘Allergisch contacteczeem’ waarin u meer kunt lezen over allergisch contacteczeem in het algemeen.