We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Penicilline vrij dieet

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor penicilline. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van uw klachten. Het is dus van groot belang dat u probeert om contact met penicilline zoveel mogelijk te vermijden. Deze folder kan u daarbij behulpzaam zijn.

Wat is penicilline?

Penicilline is een antibioticum die wordt ingezet bij bacteriële infecties. Een allergie voor penicilline is een weinig voorkomende allergische reactie waarbij het immuunsysteem overmatig reageert na inname van penicilline. Het is de meest voorkomende allergie op geneesmiddelen.

Antibiotica worden ook in de dierhouderij (vlees, zuivel en eieren) en visserij gebruikt om infecties te bestrijden. Hierdoor kan voedsel ook penicilline bevatten en deze folder geeft een overzicht welk voedsel geschikt is voor u.

Advies

Het advies voor een penicilline vrij dieet is biologische voeding betreffende vlees, zuivel, eieren, vis, schelp- en schaaldieren. Schimmelkazen zoals brie en camembert bevatten van nature penicilline-schimmels en dienen ook gemeden te worden.

Biologische voeding

Dieren uit de biologische sector krijgen over het algemeen minder vaak antibiotica. De leefomstandigheden van het dier zijn er op gericht om de natuurlijke weerstand zoveel mogelijk te bevorderen. Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw. De biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op behoud van milieu, natuur en landschap en het welzijn van dieren. Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen genetische modificeerde zaden en veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze.

Daarnaast bestaan er biologische producten die het EKO-keurmerk niet dragen. Als een producent alleen het woord 'biologisch' gebruikt om aan te geven dat het product biologisch is geproduceerd, moet het product, net als producten met een EKO-keurmerk, aan de eisen van de Europese verordening voldoen.

Bronnen