We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Allergie voor perubalsem

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

U bent allergisch voor perubalsem: wat nu?

Als uw huid in contact komt met perubalsem krijgt u eczeem. Als u al eczeem heeft, kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo min mogelijk met perubalsem in contact komt.

Wat is perubalsem?

Perubalsem is een stof die in de natuur voorkomt en in de boom Myroxylon balsamum var Pereirae zit. Dit soort bomen groeit in Centraal Amerika, vooral in El Salvador. De naam perubalsem komt uit Peru. El Salvador hoorde vroeger bij Peru.

De belangrijkste stoffen die in perubalsem zitten zijn benzoëzuur, kaneelzuur en vanille. Dezelfde stoffen, of chemische stoffen die hierop lijken, zitten ook in andere balsems (zalf) bijvoorbeeld colofonium, tolubalsem, etherische oliën (stoffen die in parfums en geur- en smaakstoffen zitten) en kruiden zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat.

In welke producten komt perubalsem voor?

Vroeger werd perubalsem veel gebruikt in zalven voor wonden, aambeien, winterhanden en -voeten, en voor brandwonden. Tegenwoordig worden deze zalven hier niet meer voor gebruikt.

Het gebruik ervan is verboden in de Europese Unie. Dit komt omdat bekend is geworden dat veel mensen hiervoor allergisch zijn.

Veel stoffen die in perubalsem zitten worden gebruikt als parfumgrondstoffen voor de cosmetische industrie. Perubalsem is dan ook vaak de oorzaak van een allergie voor parfum. De in perubalsem aanwezige stoffen worden ook als geur- en smaakstoffen aan voeding en dranken toegevoegd. De stof eugenol die in perubalsem zit, wordt soms door de tandarts gebruikt.

Welke klachten geeft perubalsem en hoe ziet allergisch contacteczeem door perubalsem eruit?

Als uw huid in aanraking komt met producten waar perubalsem in zit, dan krijgt u op deze plaatsen rode plekken met schilfers die jeuken. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien, of kan het eczeem zelfs nat worden. Het eczeem komt vooral voor in de hals, achter de oren, op de polsen, op de kin en onder de oksels. Op die plekken worden meestal producten waar perubalsem in zit aangebracht, zoals parfum, eau de toilette, aftershave en deodorant.

U kunt ook eczeem krijgen in het gezicht en vooral op de oogleden, terwijl u het daar niet gesmeerd heeft. Dit komt vaak voor wanneer parfum op de kleding of de haren wordt gespoten. De parfumstof komt dan op de huid via de lucht omdat het een ‘vluchtige stof’ is. Dat wil zeggen dat de stof verdampt en opstijgt.

Soms hebben mensen met een allergie voor perubalsem eczeem op de handen. Dit komt doordat de handen in contact komen met parfums in zalven, handcrèmes en –lotions. De allergie kan ook ontstaan door producten waar parfum in zit en die gebruikt worden op het werk, thuis of bij het uitoefenen van een hobby of door het aanraken van gekruid voedsel.

U kunt ook een irritatie van de tong en mond krijgen, uitslag op de lippen of in de mondhoeken, eczeem aan de handen met blaasjes en / of een uitgebreid eczeem ergens anders op het lichaam.

Krijgt u eczeem alleen maar door contact met perubalsem

Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met de stoffen die in perubalsem zitten. Toch komt het regelmatig voor dat het eczeem blijft bestaan ook als u het contact met deze stoffen vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven, of door de kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts. Het is altijd zinvol om de stoffen die in perubalsem zitten zo veel mogelijk te vermijden. Helaas betekent dit dus niet altijd dat uw huid - door het vermijden van deze stoffen - helemaal beter zal worden.

Hoe kunt u een allergische reactie voor perubalsem voorkomen?

U moet contact met perubalsem vermijden. Het gebruik van ‘balsems’ (zalven) op de huid (bijvoorbeeld Tijgerbalsem, sportbalsems) wordt afgeraden. Daarnaast is het verstandig contact met parfums, geparfumeerde cosmetica en andere geparfumeerde producten (huishouden, werk, hobby) te voorkomen. Dat lijkt simpel, maar toch blijkt dat zeer moeilijk, omdat parfumgrondstoffen in zoveel producten zitten die dagelijks door ons (en anderen) gebruikt worden. In de producten die u zelf voor uw huid gebruikt (cosmetica) mogen geen parfumstoffen zitten.

Soms is het verstandig dat uw partner ook zo min mogelijk parfum gebruikt. Overigens komt het regelmatig voor dat mensen die allergisch zijn voor parfumgrondstoffen toch bepaalde producten waar parfum in zit, kunnen verdragen. De stof waarvoor men allergisch is zit dan niet in dat parfum, of er zit zo weinig in dat het geen problemen op uw huid geeft. Datzelfde geldt voor zeep, shampoo, doucheschuim en dergelijke, die u dan ook veilig kunt gebruiken.

U moet eraan denken dat als u parfum op uw kleding spuit, u hiervan toch nog eczeem kunt krijgen, vooral rond de ogen. Dit komt omdat de parfumgrondstoffen, als u de parfum spuit, door de lucht verspreid worden.

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?

Soms speelt voeding een rol. Er zijn maar weinig mensen die daar echt last van hebben. Deze mensen hebben dan vooral klachten in en rond de mond, hardnekkig eczeem met blaasjes aan de handen en uitgebreid eczeem.

Hebt u hier last van, dan kunt u een dieet proberen. De kans dat het eczeem beter wordt, is klein. Aangeraden wordt om dan ongeveer 4 weken lang de volgende voedingsmiddelen te vermijden om na te gaan of dit enige invloed heeft op uw klachten:

  • De schillen van citrusvruchten: sinaasappel, mandarijn, citroen, grapefruit
  • Gebak, cake, koekjes, kauwgom, snoepgoed
  • Gearomatiseerde thee (bijvoorbeeld kaneelthee), tabak, koffie
  • Hoestdrankjes
  • Eugenol (wordt soms gebruikt door de tandarts)
  • IJs, cola en andere frisdranken
  • Kruiden: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, vanille, kerrie, en producten met deze kruiden zoals: ketchup, chilisaus, zure haring, paté, leverpastei, vermouth, gekruide dranken
  • Wijn en likeuren.

Als uw huidarts denkt dat uw eczeemklachten ontstaan door voeding en dranken, kan uw huidarts de hulp van een diëtiste vragen. Als na onderzoek blijkt dat u allergisch bent voor perubalsem, dan kan het zijn dat u ook allergisch bent voor de volgende stoffen: benzoëzuur, benzoïne, colofonium (=rosin), eugenol, houtteer, propolis, styrax, terpentijn en tolubalsem. Het is beter om deze stoffen, ndien mogelijk, ook te vermijden.

Hoe weet u welke producten veilig zijn?

Op verzorgende producten voor uw huid (cosmetica) staat vermeld welke stoffen er precies in zitten.

U moet een product niet gebruiken als er ‘Myroxylon Pereira’ in zit. Het is verstandig om ook geen roducten te gebruiken waar ‘parfum’, ‘perfume’ of ‘fragrance’ in zit.

Als u een nieuw product wilt kopen waar parfum in zit, weet u van tevoren niet of u daar wel of geen ast van zult krijgen. U kunt dan tevoren testen of het product veilig is met de gebruikerstest. U smeert het product tweemaal per dag, maximaal 14 dagen lang, in de plooi van uw elleboog. Is er binnen 14 dagen niets te zien en ontstaat geen jeuk, dan kunt u er bijna zeker van zijn dat u voor dat product niet allergisch bent.

Bij voeding is het een kwestie van uitproberen of u daar wel of geen last van krijgt.

Meer informatie

Er is een folder ‘Contacteczeem’ waarin u meer kunt lezen over allergisch contacteczeem.