We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Allergie voor primine

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

U bent allergisch voor primine: wat nu?

Primine komt voor in bepaalde soorten bloemen en planten. Als uw huid in contact komt met primine krijgt u eczeem. Als u al eczeem heeft, kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo weinig mogelijk met primine in contact komt.

Wat is primine?

Primine is een stof die gevonden wordt in primula's (sleutelbloemen). Deze stof leidt makkelijk tot een allergie. Primine veroorzaakt ook huidirritatie.

In welke producten komt primine voor?

Primine zit in meer dan 50 soorten planten van de familie van Primulaceae (sleutelbloemachtigen). Primine zit vooral in die planten die tot de soort van de Primula horen. De bekerprimula's (Primula obconica) bevatten veel primine en zijn dan ook meestal de oorzaak van de klachten. Tuinprimula's bevatten veel minder van deze stof.

Er zit niet altijd evenveel primine in de plant; dit hangt af van het seizoen. Primine zit in alle delen van de plant. De haartjes op de bladeren en de stengels bevatten blaasjes met primine. Als de haartjes door aanraking van de plant kapot gaan, komt primine vrij die zo in de huid komt en een allergie kan veroorzaken. Als primine vrijkomt, blijft het lang aanwezig. Het kan zich mengen met huisstof en door de lucht verspreid worden.

In tuinprimula's (bijvoorbeeld Primula auricula) zit dus veel minder primine. Daarom zijn ze minder belangrijk bij het opbouwen van een allergie. Maar als u al allergisch bent voor primine, kan een kleine hoeveelheid in deze planten wel voldoende zijn voor het ontstaan van eczeem.

Kunt u door uw werk in contact komen met primine?

Bloemisten, primula-kwekers en tuinders kunnen door hun werk in contact komen met primine. Klachten door tuinprimula’s komen bijna alleen voor bij kwekers.

Welke klachten geeft primine en hoe ziet allergisch contacteczeem door primine eruit?

Bij contact met primine krijgt u een rode uitslag die jeukt met bobbeltjes en blaasjes. Soms is de huid nat. Verder vormen zich korstjes en schilfers. Een enkele keer lijkt het meer op galbulten. Het eczeem ontstaat op plaatsen waar men contact heeft met primula's, meestal aan de handen en onderarmen. Maar het eczeem kan overal voorkomen omdat primine via contact met de handen naar andere plaatsen overgebracht kan worden, bijvoorbeeld naar het gezicht. Dit laatste kan ook gebeuren omdat stof, gemengd met primine, is gaan zweven en zo in het gezicht komt.

Krijgt u eczeem alleen maar door contact met primine?

Dat is mogelijk. Wanneer uw huid niet meer met primine in contact komt, zal het eczeem na enige tijd helemaal verdwijnen.

Soms is het niet goed duidelijk waarom u opnieuw eczeem krijgt. Een van de mogelijkheden is dat u zonder het te weten toch contact hebt gehad met primine. Indien uw partner of huisgenoten bijvoorbeeld contact hebben met primula's, kunt u via hen in contact komen met primine.

Een enkele keer is primine niet de enige oorzaak van uw eczeem. Het kan dan gebeuren dat het eczeem blijft bestaan. Dit geldt zeker voor de handen: handeczeem heeft vaak meerdere oorzaken. Behalve allergie kan ook irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, aarde, zeep, afwasmiddelen, oplosmiddelen en dergelijke, door wrijven en kou.

Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis of hooikoorts.

Hoe kunt u een allergisch eczeem door primine voorkomen?

Het is belangrijk dat u niet meer in contact komt met primine. Hierdoor kunt u voorkomen dat u eczeem krijgt, of dat het eczeem dat u al heeft erger wordt.

Dit betekent dat u geen primula’s in huis moet hebben. Van een tuinprimula krijgt u meestal geen klachten, mits u hem niet aanraakt.

Als u in een kwekerij met primula’s werkt, kan dit voor uw beroep grote gevolgen hebben. In dat geval is overleg met uw huidarts en bedrijfsarts noodzakelijk om te bespreken of vermijding van contact mogelijk is.

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?

Stoffen die van primine zijn afgeleid worden wel in andere planten gevonden. Maar deze stoffen geven geen klachten bij personen die allergisch zijn voor primine. U hoeft dus geen andere planten te mijden.

Primine wordt ook gevonden in de zwarte zee-egel, Paracentrotus lividus, die in de Middellandse Zee leeft. Als de stekels van deze zee-egel in uw huid komen, dan kunt u een allergische reactie krijgen.

Meer informatie

Er is een folder ‘Contacteczeem’ waarin u meer kunt lezen over allergisch contacteczeem in het algemeen.