We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Smetplekken - Intertrigo

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Intertrigo

Wat is intertrigo

Intertrigo is eczeem in de huidplooien (liezen, onder de borsten, buikplooien, bilnaad). Het ontstaat door een combinatie van vocht, warmte en wrijving. In het vochtige klimaat van de plooi kunnen bacteriën en/of schimmels gaan overgroeien. Dit kan extra pijnklachten veroorzaken en de huid irritatie in stand houden. Intertrigo komt met name voor bij zuigelingen (beter bekend als luiereczeem), patiënten met overgewicht, vrouwen met zware borsten, patiënten die overmatig zweten, bij suikerziekte en bedlegerige patiënten.

Hoe ziet intertrigo eruit?

In de plooien ontstaat door vocht (afhankelijk van locatie zweet, urine of ontlasting), warmte, wrijving een geïrriteerde huid. In het begin is er vaak sprake van milde jeuk waardoor meer wrijving ontstaat. Daarna ontstaan rode jeukende danwel pijnlijke plekken, een felle rode kleur, toename van pijn of vocht en een riekende geur kan een aanwijzing zijn dat er in het eczeem bacteriën ophopen. Een schimmel infectie laat vaak een schilferende rand zien met aan de buitenste rand rode bultjes.

Welke behandelingen voor intertrigo zijn er?

De therapie is er op gericht om de factoren die warmte, vocht en wrijving bevorderen te voorkomen. Huidzorg adviezen zijn hierbij het meest belangrijk. Zonder deze adviezen op te volgen, zal de intertrigo niet genezen.

- Dagelijks huidplooien spoelen met water.
- Voorzichtig droog deppen en föhnen. Niet wrijven (de nieuwe huidlaag die gevormd wordt bij het herstel van de huid, wordt anders van de huid af gewreven wat het herstel in de weg staat)
- Voorkom huid-huid contact, want huid-huid contact bevorderd het zweten in de plooien. (evt. scheurlinnen, Engels pluksel of gazen in de plooien aanbrengen)
- Breng zinkoxidezalf of talkpoeder aan. Dit droogt de huid. Bij verwijdering niet wrijven, maar evt. oppervlakkig verwijderen d.m.v. watten / gazen gedrenkt in olie (bijv. Olijfolie)
- Draag schone katoenen kleding en dag- en nachtondergoed zonder pijpjes
- Probeer af te vallen bij overgewicht
- Bestrijdt incontinentie, danwel vervang absorberende materialen frequent om inwerking van bijv. Urine of ontlasting op de huid te voorkomen

Medicamenteuze behandeling:
- indrogende cremes (bijv. Zinkoxide zalf
- ontstekingsremmende cremes (homoonzalven of calcineurine remmers)
- indien nodig anti-bacteriele of anti-schimmel cremes

Is intertrigo te genezen?

Als bovenstaande maatregelen goed toegepast worden is intertrigo te genezen. Wel is het belangrijk bovenstaande adviezen toe te blijven passen voor een blijvend effect. Blijven de plekken bestaan of terug komen, neem dan contact op met uw arts.