We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Allergie voor textiel kleurstoffenmix (Textile dye mix)

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

U bent allergisch voor Textiel kleurstoffenmix (Textile dye mix): wat nu?

Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor textiel kleurstoffenmix. Wanneer u met bestanddelen van dit kleurstoffenmix in aanraking komt, kan eczeem ontstaan of verergeren. Het is van groot belang dat u probeert om contact met deze textiele kleurstoffen zoveel mogelijk te vermijden. Deze folder kan u daarbij helpen. Voor meer informatie over allergisch contacteczeem in het algemeen verwijzen wij u graag naar de informatiefolder “Contacteczeem” van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. 

Wat is de textiel kleurstoffenmix?

Textiel kleurstoffenmix is een mengsel van 8 kleurstoffen, die vaak worden gebruikt om textiel te verven. Het mengsel bestaat uit 8 kleurstoffen:

  • Disperse orange 1
  • Disperse orange 3
  • Disperse yellow 3
  • Disperse red 1
  • Disperse red 17
  • Disperse blue 35
  • Disperse blue 106
  • Disperse blue 124

Een positieve plakproefreactie op dit mengsel duidt op een allergie voor één of meerdere van deze kleurstoffen..

In welke producten komt textiel kleurstoffenmix voor?

Deze kleurstoffen worden vaak gebruikt om textiel te verven. Met name kleding van polyester of een polyester-mengsel en andere synthetische stoffen worden hiermee geverfd. Verder wordt disperse red 17 ook gebruikt in haarverf (met als INCI naam Disperse Red 17).

In welke beroepen speelt allergie voor deze textiel kleurstoffenmix een rol?

Een allergie voor de textiel kleurstoffenmix is geen typisch ‘beroepsallergeen’. Het kan een probleem zijn bij personen die werken in de productie van deze kleurstoffen of bij het verven van stoffen. Ook kan het klachten geven bij mensen die veel in aanraking komen met kledingstukken, zoals een verkoopster in een kledingwinkel of een kleermaker.

Omdat Disperse red 17 ook gebruikt wordt als kleurstof in haarverf kan het ook bij kappers eczeem veroorzaken.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door deze kleurstoffen er uit?

Allergisch contacteczeem door kleurstoffen veroorzaakt een rode jeukende uitslag op plaatsen waar contact is of was met deze kleurstoffen via bijvoorbeeld kleding. Soms zijn er ook blaasjes te zien of wordt de aandoening nattend.

Het eczeem kan op de hoofdhuid of in het gelaat voorkomen door gebruik van haarverf die Disperse Red 17 bevat. Het aanbrengen van haarverf kan ook handeczeem veroorzaken of verergeren met name bij kappers die vaak daarmee in aanraking komen.

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met deze kleurstoffen?

Soms wordt het eczeem inderdaad uitsluitend door contact met deze kleurstoffen veroorzaakt. Toch komt het regelmatig voor dat eczeem blijft bestaan of alleen

maar iets beter wordt wanneer u contact met deze kleurstoffen goed vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan een droge huid of irritatie meespelen; bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, of door de kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts. Het is altijd belangrijk en zinvol om deze kleurstoffen zo goed mogelijk te vermijden, maar dat zal helaas niet altijd tot volledige genezing van uw eczeem leiden.

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?

Het vermijden van elk contact met gekleurde kleding zou het simpele advies zijn maar in de praktijk blijkt dit niet altijd even gemakkelijk.

Lichte kleuren geven minder klachten dan donkere kleuren en katoen, wol, zijde of linnen geeft minder vaak klachten dan polyester.

Ook het enkele keren wassen van nieuwe kleding voor het dragen kan helpen. Soms helpt het om een wit hemd onder de kleding te dragen, om direct huidcontact met het geverfde kledingstuk te mijden. Dit beschermt echter niet altijd voldoende.

Verder moet Disperse Red 17 als kleurstof in haarverf gemeden worden.

Zijn er andere kleurstoffen die ik moet vermijden?

In principe kunt u ook op andere kleurstoffen allergisch zijn. In dit mengsel zitten 8 vaak gebruikte kleurstoffen, die ook vaak klachten geven. Maar hiermee is niet uitgesloten dat andere kleurstoffen bij u klachten kunnen geven.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

In de praktijk gaat het er vooral om alert te zijn op de kleding die u draagt.

U kunt er dus voor kiezen om geen gekleurde kleding meer te dragen. Toch is het niet zeker, dat u van alle gekleurde kleding last zult krijgen. U hoeft zelfs niet op alle 8 kleurstoffen uit dit mengsel allergisch te zijn. Als u een nieuw (geverfd) kledingstuk koopt, weet u van tevoren niet of u daar wel of geen last van zult krijgen. Pas na het (herhaaldelijke) dragen, merkt u vanzelf of u daar problemen van krijgt.