We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Allergologisch onderzoek

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Epicutane testen, priktest (intracutaan allergologisch onderzoek) 

Met u is een allergologisch onderzoek middels een priktest afgesproken. Met behulp van dit onderzoek wordt nagegaan of u allergisch bent en zo ja, waarvoor. Wij willen u met deze brief informeren over het verloop van het onderzoek.

Folder plaktesten
Folder priktesten

Voorbereiding

- Gelieve uw antihistaminica staken (pillen tegen jeuk of hooikoorts) vanaf 3 dagen voor het onderzoek.
- Op de dag van het onderzoek geen corticosteroïden houdende cremes of zalven op de armen smeren.
- Gedurende twee weken voor het onderzoek mag de rug niet blootgesteld worden aan de zon en mag u geen gebruik maken van een zonnebank.
- Wilt u ons informeren wanneer u in de week voor het onderzoek de medicatie Prednison of Dexamethason moet innemen, ongeacht de aandoening. Deze medicijnen kunnen namelijk het testresultaat beïnvloeden. Dit kan via telefoonnummer 088-5554666.

Bovenstaande leefregels zijn belangrijk voor de betrouwbaarheid van het testresultaat.

Het onderzoek

De priktest is bedoeld om allergieën aan te tonen voor stoffen die worden ingeademd (inhalatieallergeen), worden gegeten (voedingsallergenen). Het kan ook aantonen of u allergisch bent voor een bepaald geneesmiddel.

Dit onderzoek wordt vooral toegepast bij slijmvliesklachten, maar kan ook voor huidafwijkingen zoals eczeem en huidafwijkingen ten gevolge van geneesmiddelen belangrijk zijn.

Bij het onderzoek worden de te testen stoffen in druppelvorm op de huid van de (onder)armen aangebracht, waar (met een steriele naald) zeer oppervlakkig in de huid doorheen geprikt wordt. Ook kan dit onderzoek gedaan worden door zeer oppervlakkige krasjes in de huid aan te brengen. De prikjes en krasjes zijn nauwelijks pijnlijk. De reacties ontstaan snel en kunnen al na ca. 15 minuten afgelezen worden. Positieve reacties lijken op “muggenbulten” en jeuken.

Er zijn enkele allergenen, bijvoorbeeld latex (natuurrubber), voeding en geneesmiddelen waarop men heftiger kan reageren. Vraag hiernaar zo nodig bij uw arts.