We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Granuloma annulare

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Wat is granuloma annulare?

Granuloma annulare is een goedaardige huidziekte die vaak vanzelf geneest. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking in het bindweefsel van de huid. Het komt meestal voor bij kinderen en volwassenen onder de 30 jaar op de handen en armen.

Hoe krijgt u granuloma annulare?

Het is niet helemaal duidelijk hoe granuloma annulare ontstaat. Mogelijke aanleidingen zijn insectenbeten, trauma, vaccinatie, zonlicht en virale infecties. Granuloma annulare is geen infectie op zich.

Hoe ziet granuloma annulare eruit en welke klachten geeft het?

Bij granuloma annulare zijn er meestal kleine, huidkleurige of rode bultjes die samen een soort ring vormen (annulare betekent ringvormig). Meestal zijn er ‘één of enkele plekken op de handen, armen, benen en/of voeten te zien. Op de rest van het lichaam komen ze minder vaak voor en in het gezicht zelden. Granuloma annulare geeft meestal geen klachten.

In zeldzame gevallen is er sprake van een uitgebreide vorm met veel plekken over het hele lichaam. Deze vorm kan wel erg jeuken en ontstaat vaak op latere leeftijd.

Er kan een relatie zijn met suikerziekte of een te hoog cholesterol. Zo nodig zal de arts dit controleren.

Hoe weet uw arts of u granuloma annulare heeft?

De arts kan vaak aan de typische huiduitslag zien dat u granuloma annulare heeft. Soms wil de arts zeker weten of er geen sprake is van een andere huidaandoening. Dan zal er een klein stukje huid worden afgenomen (biopt) onder lokale verdoving. Het stukje huid wordt daarna opgestuurd voor onderzoek.

Hoe kan granuloma annulare behandeld worden?

Granuloma annulare geeft meestal geen klachten en verdwijnt vaak vanzelf weer. Dit kan een aantal jaar duren. Behandeling is alleen nodig als u klachten heeft. Granuloma annulare laat geen littekens achter.

Als u klachten heeft, dan krijgt u meestal een corticosteroïd-zalf van uw arts. Deze zalf zorgt ervoor dat de bultjes kleiner en minder gevoelig worden. Ook kunnen deze corticosteroïden in de plekken gespoten worden. Voor meer informatie hierover (zie ook de folder ‘Corticosteroïden voor de huid’). Andere behandelingen die gegeven kunnen worden zijn tacrolimus zalf (niet-corticosteroïd zalf) of bevriezing (stikstofbehandeling) van de bultjes.

Bij de uitgebreide vorm van granuloma annulare worden er soms sterkere behandelingen gegeven in de vorm van tabletten. Voorbeelden hiervan zijn isotretinoïne, hydroxychloroquine of dapson. Ook wordt er weleens gekozen voor lichttherapie (meestal UVA-licht).

Is granuloma annulare besmettelijk?

Nee, granuloma annulare is niet besmettelijk.

Is granuloma annulare te genezen of blijft u er altijd last van houden?

Bij ongeveer de helft van de mensen verdwijnt granuloma annulare vanzelf binnen 2 jaar. Het kan later wel weer terugkomen en dan meestal op dezelfde plaats. Deze plekken verdwijnen dan vaker sneller. Dan kan de behandeling opnieuw gegeven kunnen worden. Plekken die goed behandeld zijn, kunnen wegblijven.