We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Pityriasis versicolor - Oppervlakkige gist infectie

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Oppervlakkige gist infectie 

Wat is pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor is een onschuldige oppervlakkige huidinfectie. De huidinfectie wordt veroorzaakt door een bepaalde gist (de pityrosporon - gist). Een gist is een soort schimmel die bij veel mensen op de huid voorkomt. De meeste mensen hebben hier geen last van. Maar bij sommige mensen kan de gist de bovenste laag van de huid beschadigen. De arts noemt dit ‘gist - overgroei’. Deze gist - overgroei heeft een voorkeur voor een vette huid (ook wel talgrijke huid genoemd). Sommige delen van het lichaam zijn vetter (talgrijker) dan andere delen van de huid. Bijvoorbeeld het behaarde hoofd, de borstkassen en de lichaamsplooien. Daarom komt pityriasis versicolor vooral op die lichaamsdelen voor.

Is pityriasis versicolor besmettelijk?

Pityriasis versicolor is niet besmettelijk.

Hoe krijg je pityriasis versicolor?

Vooral jong volwassen mensen krijgen pityriasis versicolor. Je krijgt het sneller als:

  • Het vochtig is
  • Het warm is
  • Je een vette (talgrijke) huid hebt.

Pityriasis versicolor komt daarom meer voor in landen waar het warm en vochtig is. In Nederland beginnen de klachten vaak in de zomer. Als de huid bruiner is, zijn de veranderingen van de huid beter te zien.

Hoe ziet pityriasis versicolor eruit?

Op de huid van mensen met een lichte huidskleur zie je lichtbruine of roodbruine vlekken met een fijne schilfering. Deze schilfering neemt toe als er aan de huid getrokken wordt. Mensen die een donkere huidskleur hebben, krijgen juist vlekken die er lichter uitzien dan hun huid. De vlekken zijn niet allemaal even groot. De vlekken zijn vooral te zien op de bovenrug, borstkas en de bovenarmen. De vlekken kunnen zich ook uitbreiden naar de onderarmen en de bovenbenen. Soms jeukt het een beetje.

Hoe weet uw arts of u pityriasis versicolor heeft?

Pityriasis versicolor kan door uw arts in de meeste gevallen met het blote oog herkend worden. Soms worden er schilfertjes van de huid afgenomen voor verder onderzoek.

Welke behandelingen van pityriasis versicolor zijn er?

1. Behandeling van de huid

Meestal krijgt u een crème of gel van uw arts. Deze smeert u eenmaal per dag gedurende 2 weken op de plekken (bijvoorbeeld ketoconazol - crème / gel of ciclopirox - crème).
De arts kan u ook een vloeistof geven die u één of meerdere dagen per week op de plekken moet smeren (bijvoorbeeld seleensulfide suspensie). Deze vloeistof moet u op de plekken smeren met een washandje. Na 10 minuten kan u de vloeistof weer van uw huid wassen.

De Pityrosporon - gist komt vrijwel altijd ook op het behaarde hoofd voor. Het kan zijn dat u een gist - overgroei op uw hoofdhuid heeft, maar dat u er helemaal geen last van heeft. Het is daarom belangrijk om - ook als u er geen last van heeft - toch de hoofdhuid te behandelen. Dit kan door 2 keer per week uw hoofd in te smeren met de shampoo die de arts heeft voorgeschreven. Dit doet u nadat u uw haar gewassen heeft. De shampoo masseert u op uw hoofd en kan na 5 minuten worden uitgespoeld met water.

2. Behandeling met medicijnen die u in moet nemen

Wanneer u heel veel plekken heeft of wanneer de pityriasis versicolor regelmatig terugkeert, kan pityriasis versicolor worden behandeld met tabletten (itraconazol capsules) die u in moet nemen. Meestal hoeft u deze maar 1 week te slikken. Bijwerkingen treden bijna nooit op.

Is pityriasis versicolor te genezen of blijft u er altijd last van houden?

Na de behandeling van pityriasis versicolor zijn de lichte of donkere vlekjes nog lange tijd te zien. Over het algemeen zullen de vlekken in de zomer of na ongeveer een half jaar vanzelf verdwijnen. Helaas komt pityriasis versicolor vaak weer terug. Dan kunt u bovenstaande producten als onderhoud 1 of 2x / week blijven gebruiken.

Helaas is er geen definitieve medicatie die gegeven kan worden waardoor u nooit met klachten heeft.

Wat kunt u zelf nog doen?

Het kan voorkomen dat u vaak last heeft van pityriasis versicolor en het steeds terugkomt.
U kunt dan - ook als de plekken nog niet te zien zijn - in de zomermaanden toch alvast de gel (ketoconazol hoofdgel) die de arts heeft voorgeschreven 2 keer per week op uw hoofd smeren.