Behandelingen
Excisie
OF
Wat is een excisie?
Een excisie is een operatieve ingreep waarbij een huidafwijking verwijderd wordt.
Waarom krijgt u een excisie?
De reden voor een excisie kan zijn om een huidkanker te behandelen of om een verdachte moedervlek weg te halen voor onderzoek.
Belangrijk vóór de ingreep.
Als u allergisch of overgevoelig bent voor bepaalde stoffen dient u dit vooraf aan te geven. Het gaat tijdens de procedure om allergieën of overgevoeligheid voor huidreinigingsmiddelen zoals jodium en chloorhexidine, verdovingsvloeistof en pleisters. U hoeft niet vooraf te stoppen met bloed verdunnende medicijnen.
Hoe is het verloop van de behandeling?
- Uw gegevens (o.a. voorletters, achternaam en geboortedatum) worden gecontroleerd.
- Het te verwijderen plekje wordt afgetekend.
- Bij het aftekenen wordt een veiligheidsmarge van gezonde huid meegenomen. Dit houdt in dat het litteken groter wordt dan de huidafwijking zelf. Om de wond vaak mooier te kunnen sluiten heeft dit meestal een ovale vorm.
- De huid wordt vervolgens met een speciale huidreinigingsmiddel schoongemaakt.
- De plek wordt plaatselijk verdoofd met een verdovende vloeistof via een oppervlakkig klein naaldje. Vaak zijn meerdere prikjes nodig.
- Het operatiegebied wordt daarna weer met een speciale huidreinigingsmiddel schoongemaakt en met een steriele doek afgedekt.
- Met een chirurgisch mesje wordt het plekje en onderhuids weefsel weggehaald. Door de plaatselijke verdoving voelt u dit niet als pijn of scherp.
- De dermatoloog beschikt over meerdere hechttechnieken om de wond te sluiten.
- Hechtingen kunnen op de polikliniek dermatologie of bij de huisarts verwijderd worden. De arts kan ook hechtingen gebruiken die vanzelf oplossen. Na de ingreep krijgt u hier verder informatie over.
- Soms blijft de wond na de ingreep open en zal deze op een ander moment gesloten worden. Soms wordt de wond slechts gedeeltelijk gesloten en zal de wond op natuurlijke wijze dichtgroeien.
- Als pijnstilling kan u zo nodig tot 3x per dag 2 tabletten van 500mg paracetamol innemen. Neem geen andere pijnstillers in zoals ibuprofen en diclofenac, omdat dit het risico op een nabloeding groter maakt.
Wat zijn mogelijke complicaties?
Bij iedere operatieve ingreep bestaat een risico op complicaties zoals een nabloeding of een ontsteking/infectie.
Heeft u een nabloeding? Laat het verband of pleister zitten en druk de bloedende plek onafgebroken af gedurende 15 tot 30 minuten. Indien het dan nog steeds bloedt, herhaal deze procedure van het afdrukken. Indien het dan nog steeds bloedt, neem dan contact op met uw arts (dit kan ook buiten kantooruren).
Soms kan het litteken (deels) opengaan na de ingreep ondanks de hechtingen. Dit gebeurt vooral op plekken waar er veel spanning op de huid staat. Afhankelijk van de lokatie van de excisie kan het advies zijn een aantal weken niet te sporten en zware belasting te vermijden. Het (deels) opengaan is niet gevaarlijk, maar zorgt er wel voor dat het herstel langzamer gaat en het litteken cosmetisch gezien meestal minder mooi hersteld. Als dit gebeurt, neem dan contact op met uw arts van de afdeling dermatologie.
Om het infectierisico te verminderen is het advies om de wond en het verband enkele dagen droog te houden. Vaak is dit 1 tot 2 dagen. U wordt hierover geïnformeerd na de ingreep. Merkt u in de loop van de dagen na de excisie toename van pijn, roodheid of ziet u pus? Neem dan contact op met uw arts van de afdeling dermatologie.