Behandeling van psoriasis

Psoriasis kan door behandeling sterk verbeteren. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: met zalftherapie, lichttherapie, tabletten, injecties of infuustherapie. Welke van de behandelingen het beste bij jou past is afhankelijk van de ernst en vorm van de psoriasis. Iedere behandelingsmethode heeft zijn voor- en nadelen. Samen met de arts wordt gekeken welke behandeling het beste bij iemand past, dat noemen we ‘samen beslissen’.

Met de speciaal ontwikkelde keuzehulp systemische medicatie voor psoriasis kun je je voorbereiden op het gesprek met de arts. Deze keuzehulp is ontwikkeld door dermatoloog Prof. Phyllis Spuls in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). De keuzehulp helpt u na te denken over wat belangrijk is voor u. Samen kiest u de behandeling die het beste bij u past.

Voor het ‘samen beslissen’ is de consultkaart psoriasis voor biologicals gemaakt. Dit is een beknopte keuzehulp voor patiënten en artsen om samen te gebruiken; deze helpt bij het gesprek in de spreekkamer. Deze consultkaart psoriasis is ontwikkeld op iniatief van de NVDV en Huidpatiënten Nederland.

Naast de keuzehulp en de consultkaart kan je je ook op een andere manier goed voorbereiden op het gesprek met de dermatoloog. Als je je goed voorbereid op het gesprek met de dermatoloog, kan deze je beter helpen. Een handig hulpmiddel kan zijn om de arts drie goede vragen te stellen:
1. Wat zijn de mogelijkheden?
2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Algemene huidverzorging
Het voorkomen van irritatie van de huid door het vermijden van huidbeschadiging (zeep, heet douchen, krabben, verbranden) en het soepel houden van de huid met neutrale, vette zalf kan klachten van de psoriasis verminderen. Als je hier hulp bij nodig heeft, bespreek dit dan met jouw arts.

Zalftherapie: smeren kan de psoriasis verminderen. Er zijn verschillende medicinale crèmes/lotions/zalven die de ontsteking van de huid remmen en de jeuk verminderen. Corticosteroïden (“hormoonzalven’) worden het meest gebruikt. Ook vitamine-D derivaten (calcipotriol/calcitriol), ditranol en teerzalf zijn effectieve behandelingen. Voordeel van smeren is dat er weinig bijwerkingen zijn. Wel kan smeren veel tijd kosten en kan het vlekken in kleding en beddengoed geven.

Lichttherapie: bij lichttherapie worden mensen met psoriasis belicht met ultraviolette (UV) straling. Meestal wordt UV-B licht gebruikt. Vaak zijn 25 tot 30 behandelingen nodig om goed resultaat te verkrijgen. In de zomer hebben veel mensen minder last van de psoriasis door de UV-B straling in de zon. De zonnebank helpt niet.

Tabletten of injecties: bij ernstige psoriasis, of als andere behandelingen niet het gewenste resultaat hebben, kan gekozen worden voor behandeling met tabletten/capsules of injecties. Voorbeelden hiervan zijn methotrexaat, ciclosporine, fumaarzuur, acitretine en biologics. Omdat deze medicijnen ernstige bijwerkingen kunnen hebben, zijn regelmatige (bloed)controles nodig.

Alle bovengenoemde middelen hebben een andere werking en effect, welk middel bij jou past kun je zoals eerder genoemd het beste bespreken met de dermatoloog.

Ook als je geen vragen (meer) hebt over de behandeling van de psoriasis maar over de psychische impact ervan, kan je deze bespreken met je arts. Hij/zij kan zorgen dat je ondersteuning krijgt bij het leren omgaan met psoriasis.