Dé expert
voor huidproblemen

Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

28 februari 2021

Internationale zeldzame ziektendag

Een van de meest zeldzame huidaandoeningen is Netherton syndroom. De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid, ichthysosis linearis circumflexa en het zogenaamde bamboehaar. De gevoeligheid voor infecties is vanaf de geboorte groot. Het is een ernstige vorm van ‘ichtyose’. Dit is een groep aandoeningen waarbij de buitenste laag van de huid, de hoornlaag, niet goed aangelegd is.

Meer weten over deze huidaandoening? Kijk op onze website

Lees meer
25 februari 2021

Wat doet een splinter in je lichaam?

Soms kan het heel verkeerd aflopen met een splinter. Maar meestal komt-ie vanzelf naar buiten. Dermatoloog Koen Quint legt uit hoe de huid reageert op een splinter.  Lees verder via deze link
Lees meer
22 februari 2021

Digitale dermatologie

De digitale handtekening is gezet: vandaag wordt gestart met het bouwen van ons digitale zorgplatform! Als wetenschappelijke beroepsvereniging zonder commercieel belang richten we een digitaal platform op om alle dermatologische zorg samen te laten komen. Hierin verbinden we patiënt en zorgverlener, zowel huisartsen, als specialisten ouderengeneeskunde als dermatologen.

De pilot gaat naar verwachting 22 maart van start.

Benieuwd naar de ontwikkelingen van dit platform? Houd onze...

Lees meer
18 februari 2021

Aangenomen motie

De Tweede Kamer heeft met algemene stemmen een motie, ingediend door D66-Kamerlid Antje Diertens, aangenomen om samen met de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland te gaan werken aan preventie van huidkanker. Ook zal worden gekeken naar wat de plaats is van screening op huidkanker. 

De Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland is een initiatief van #integraalkankercentrumnederland en de #NVDV

Hiermee wordt een mooie stap gezet in de richting van het voork...

Lees meer
15 februari 2021

Huid in beeld: Hemangiomen en wijnvlekken

Een hemangioom is een goedaardige, rode of paarse zwelling van bloedvaten in de huid. Hemangiomen ontwikkelen zich kort na de geboorte. Een hemangioom groeit in een beperkt tijdsbestek uit tot een bult door vermeerdering van kleine bloedvaatjes. Uiteindelijk wordt een hemangioom langzaam kleiner en verdwijnt na een aantal jaren vanzelf.

Lees meer
11 februari 2021

Jeuk, en hoe kom je er vanaf?

Je kent het misschien wel: je ligt in bed en uit het niets krijg je jeuk op je lichaam. NPO2 spreekt met dermatoloog Bing Thio over jeuk en krabben en vertelt waar dit vandaan komt.

Lees verder via deze link

Lees meer
8 februari 2021

Dag van het zelfvertrouwen

Vandaag is het de dag van het zelfvertrouwen, dit willen wij graag wijden aan de huidaandoening psoriasis.

Psoriasis komt voor bij ongeveer 2.5% van de bevolking, in totaal zijn dat meer dan 400.000 mensen in Nederland. Twee op de honderd mensen in Nederland heeft last van psoriasis.

Er is helaas veel onwetendheid over psoriasis. Mensen denke...

Lees meer
4 februari 2021

Wereld kankerdag

Vandaag is het wereld kankerdag, een dag waarop wij stilstaan bij huidkanker. Een op de vijf mensen in Nederland krijgt in zijn of haar leven huidkanker. Het vroegtijdig herkennen van huidkanker is van belang en kan invloed hebben op (het resultaat van) de behandeling. Wanneer heeft u uw huid voor het laatst gecheckt?

Kijk voor tips om huidkanker te herkennen op onze website

Ziet u een verdachte plek of twijfelt u, neem dan contact op met uw huisarts of derma...

Lees meer
2 februari 2021

Podcast over constitutioneel eczeem

Ongeveer 2,2 miljoen Nederlanders lijden aan constitutioneel eczeem. Het is één van de meest voorkomende chronische huidaandoeningen die grote lichamelijk en psychische gevolgen kan hebben. 

In deze podcast over constitutioneel eczeem zijn dr. Marjolein de Bruin en dr. Marlies de Graaf te gast, beiden van het expertisecentrum voor constitutioneel eczeem in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze leggen uitgebreid uit wat constitutioneel eczeem is, hoe erg het...

Lees meer
28 januari 2021

Vijf dingen die helpen tegen een droge winterhuid

Schilfers, barsten of jeuk? Vijf dingen die helpen tegen een droge winterhuid.

In de wintermaanden zien dermatologen meer mensen met klachten over een droge huid, die kan schilferen, barsten en jeuken. Dermatoloog Tamar Nijsten geeft vijf tips om die te bestrijden.

Lees hier het interview van de volkskrant
Lees meer