Dé expert
voor huidproblemen

Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

5 oktober 2020

29th EADV Virtual - New Frontiers in Dermatology and Venereology

Our 29th Congress,
EADV Virtual – New Frontiers in Dermatology and Venereology,
will provide an outstanding educational and learning experience in a spectacular all-virtual framework.

Stay tuned to the site as we bring you full details on registration and industry participation as well as a complete overview of the cutting-edge scientific programme. 

https://eadvvirtualcongress.org/


Lees meer
27 augustus 2020

Negen dingen die je niet wist over kinderen en zonbescherming.

Steeds als de huid door de zon verbrandt, ontstaat schade aan het erfelijk materiaal in de cellen (dna) van de huid. Een kwart van de kinderen verbrandde vorig jaar in de zon, zegt dermatoloog Alice Langeveld.

Lees meer
24 augustus 2020

Psychisch leed achter psoriasis

‘Moeilijk te accepteren dat huidprobleem chronisch kan zijn’

De dermatoloog is gespecialiseerd in psoriasis: een chronische, schilferende huidaandoening. Inmiddels kunnen mensen goed geholpen worden, maar de frustratie blijft. 

Dermatoloog Tom Hillary vertelt over de soms verwoestende impact van huidziektes op iemands leven.

Lees meer
20 augustus 2020

Hoe schadelijk is het om je moedervlek open te krabben?

Moedervlekken zijn er in alle soorten, maten en tinten. Verreweg de meesten zijn onschuldig, maar een enkeling kan veranderen in een melanoom. Altijd belangrijk om dit goed in de gaten te houden, dus.
Dermatoloog Koen Quint legt het een en ander uit.
Lees meer
17 augustus 2020

Wat zijn de effecten van heet water op de huid?

De buitenste laag van de huid, de hoornlaag, is een belangrijke barrière van het lichaam. Die zorgt er onder andere voor dat bacteriën, bepaalde stoffen en andere indringers niet naar binnen kunnen.
Een droge huid na een douche zullen veel mensen herkennen. "Water droogt de huid uit", vertelt dermatoloog Niels Deenen. "Hoe langer en hoe heter je doucht, hoe meer de huid uitdroogt."

Lees
Lees meer
11 augustus 2020

7 fabels en feiten over zonnen

Mocht je deze warme dagen in de zon gaan liggen (of naar buiten gaan) dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom. Zij zette de fabels en feiten voor je op een rijtje. Tijd om die even te herhalen!

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2020/08/fabels-en-feiten-zonnebrandcreme/

...

Lees meer
13 juli 2020

Het verbranden van de huid: zo gaat dat in zijn werk

Dermatoloog Jorrit Terra licht toe over de gevaren van de verbranding van de huid. Want het doet niet alleen pijn, keer op keer verbranden is ook ontzettend schadelijk. “Hoe vaker je verbrandt, hoe groter de kans op het krijgen van huidkanker op latere leeftijd’’ waarschuwt hij.

Bekijk het filmpje en lees meer in dit artikel.
...

Lees meer
10 juli 2020

Complicaties door tatoeages

Tatoeages worden steeds populairder; de laatste cijfers uit 2014 laten zien dat inmiddels 10% van de bevolking in Nederland een of meerdere tatoeages heeft.

Maar het zetten van een tatoeage gaat niet altijd goed: complicaties bij tatoeages komen bij ongeveer 2% voor. Deze complicaties ontstaan op basis van hoe het lichaam van de patiënt reageert op de inkt. Dit kan variëren van allergische reacties tot ontstekingen en stevig verhoogde littekens.

De...

Lees meer
Lees meer
11 mei 2020

Digitaal vergaderen en vacatiegelden

De Coronacrisis laat diepe sporen na in de maatschappij. Zo is fysiek vergaderen nagenoeg onmogelijk. Dit raakt ons allemaal, dus ook de domeingroepen en commissies. Met elkaar van gedachten wisselen om te komen tot een advies of standpunt blijft noodzakelijk. Hoe daarmee om te gaan, ook in relatie tot vacatiegelden? Het bestuur stelt voor 2020 bij deze een tijdelijke regeling voor. Afhankelijk hoe zich het telefonisch of zoom-vergaderen zich ontwikkelt in termen van daadkracht, inzet en efficiëntie,...

Lees meer
14 april 2020

Erelidmaatschap American Contact Dermatitis Society voor dr. Anton de Groot

Onlangs werd aan collega Anton de Groot (1951) het erelidmaatschap van de American Contact Dermatitis Society (ACDS) verleend vanwege zijn ‘vast contributions to contact dermatitis’.

Lees meer
9 april 2020

Verdacht plekje? Blijf niet thuis!

Het aantal diagnoses huidkanker neemt fors af doordat patiënten wegblijven van het ziekenhuis. Dit kan gevolgen hebben voor de behandeling. Stel daarom een doktersbezoek niet uit. Het ziekenhuis is een veilige plek om naartoe te gaan.

Lees meer
5 april 2020

Wij weten dat 1 op de 5 Nederlanders huidkanker krijgt

De eerste lentedag van het jaar is aangebroken, de temperaturen stijgen tot boven de 20 graden. Het smeren van een beschermende factor is het hele jaar belangrijk, dus ook nu.

Bescherm uw huid met minimaal beschermingsfactor 15, en zorg er natuurlijk ook voor dat u 1,5 meter afstand houdt van anderen: vermijd drukke plekken en geniet lekker in uw eigen tuin/balkon

Geniet van de lente, maar zorg ook goed voor uw huid!
Heeft u een verdacht plekje op de huid? Blijf hier niet...

Lees meer
27 maart 2020

Handen wassen, handen wassen, handen wassen: dat is één van de constant terugkerende adviezen in de strijd tegen het coronavirus.

Maar veel wassen, betekent ook droge handen, vooral bij kinderen. Volgens dermatoloog Menno Gaastra is er maar één ding dat je er tegen kunt doen.

Lees meer in dit artikel
Lees meer
6 april 2020

FAQ afweerremmende medicatie

Veel gestelde vragen
06-04-2020

Lees in dit artikel de meest gestelde vragen omtrent afweerremmende medicatie.

Lees meer
20 maart 2020

Handen wassen en droge handen als gevolg, wat te doen?

Vanwege het coronavirus wordt ons aangeraden om vooral heel goed onze handen te wassen en desinfecteren. Helaas blijft daardoor weinig van onze handen over. Wat kun je het beste doen tegen droge handen?
Dermatoloog Menno Gaastra in Stax&Toine: "Bescherm je handen alsjeblieft met een beetje vettigheid, want anders worden ze juist gevoeliger voor infecties."

Lees meer via

Lees meer
Lees meer
13 maart 2020

Haaruitval kent iedereen wel

Maar wat als je opeens een kale plek ziet?
Het overkomt meer mannen dan vrouwen, maar ook vrouwen kunnen last hebben van kaalheid. Margriet stelde zeven vragen over haarverlies aan dermatoloog dr. Mandy Prins.

Lees meer via deze link

Lees meer
9 maart 2020

Annulering bijeenkomsten NVDV i.v.m. Covid-19

Na een breed overleg is besloten de Kwaliteitsdag (13 maart), de Dermatologendagen (19 en 20 maart) en het COCOM (26-27 maart) te annuleren.

In deze volgen wij het beleid van de overheid en het RIVM die pleiten voor omzichtigheid met als gevolg dat landelijk steeds meer niet-noodzakelijke bijeenkomsten worden gecanceld; dat geldt voor vergaderingen tot en met congressen. Maatschappelijk is het streven gericht op het indammen van het aantal besmettingen met het Covid-19 virus; bij ons, als...

Lees meer
9 maart 2020

Over nagels en nagelriemen

Alles aan de buitenkant van het lichaam behoort tot de huid. Haar, slijmvliezen en zelfs nagels.

Maar wat is eigenlijk het nut van nagels? En is het goed om regelmatig je nagelriemen terug te duwen? Dermatoloog Rick Waalboer-Spuij gaf antwoord op deze en andere vragen.

Link artikel


Lees meer
6 maart 2020

Leven met een huidaandoening

Wij zien het als onze missie dat patiënten weer lekker in hun vel zitten.
Fysiek en psychisch zonder zorgen. Dat is immers kwaliteit van leven. En daar gaat het om!
Huidproblemen laten verdwijnen of beheersbaar maken.
Dat is waar wij naar streven. Elke dag opnieuw.

Dat is het mooie aan ons vak van Dermatoloog.

Bekijk hier het...

Lees meer
3 maart 2020

Chronische jeuk

Krabben maakt het erger, toch kun je bijna niet anders. Maar wat is jeuk eigenlijk?

"Er zijn steeds meer mensen met chronische jeuk”, vertelt dermatoloog Bing Thio bij de koffie en koekjes die hij heel gastvrij heeft aangeboden.
“De NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie) gaat daarom een richtlijn ontwikkelen voor de behandeling van deze patiënten.”

Lees meer via

Lees meer
2 maart 2020

Epidermolysis bullosa (EB) is een erfelijke huidaandoening die blaren op de huid doet ontstaan.

De huid is het grootste menselijk orgaan. Sterk en soepel. Zichtbaar en tastbaar.

Dat is alleen niet altijd het geval. Epidermolysis bullosa (EB) is een erfelijke huidaandoening die blaren op de huid doet ontstaan.

Door een defect in een van de genen die de eiwitten aanmaken die voor de hechting van de verschillende huidlagen zorgen is die hechting verstoord. Door de wrijving tussen de 'loszittende' huidlagen ontstaan er blaren en andere beschadigingen op de huid...

Lees meer
27 februari 2020

Standpunt NVDV inzake Coronavirus en biologische medicatie

Wij volgen het standpunt van de RIVM
Stop niet zonder overleg met uw arts met uw medicatie, gezien de risico's van een opvlamming.

Het is vooral van belang om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken door:

(1) hygiëne maatregelen in acht te nemen:
- was de handen regelmatig
- hoest en nies in de binnenkant van de ellenboog
- gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.

(2) mogelijke...

Lees meer
27 februari 2020

Unieke schoonheid

Vitiligo is een chronische huidaandoening die in Nederland voorkomt bij ongeveer 240.000 mensen. Bij patiënten met deze aandoening verliest de huid pigment. De pigmentcellen gaan kapot en maken geen melanine (de stof die de huidskleur bepaalt) meer aan. Hierdoor ontstaan melkwitte vlekken op hun huid of zelfs witte lokken in het haar.

Fotograaf Elisabeth van Aalderen (33)  schenkt met project ‘Shades of pale’ aandacht aan de huidziekte vitiligo. Op 26 maart is een expositie van haar werk...

Lees meer