Behandeling van psoriasis

Wel of niet behandelen?

Verreweg de meeste mensen hebben nauwelijks tot geen last van psoriasis. Bij hen beperkt zich de aandoening tot een enkel of klein plekje op het lichaam. Deze mensen hebben dat geaccepteerd en kunnen er verder prima mee leven. Wanneer je je wel zorgen maakt over de plekjes, er echt last van ervaart of er zorgen over hebt, klik dan hier voor de behandelmogelijkheden.

Psoriasis kan door behandeling sterk verbeteren. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: met zalftherapie, lichttherapie, tabletten, injecties of infuustherapie. Welke van de behandelingen het beste bij jou past is afhankelijk van de ernst en vorm van de psoriasis. Iedere behandelingsmethode heeft zijn voor- en nadelen. Samen met de arts wordt gekeken welke behandeling het beste bij iemand past, dat noemen we ‘samen beslissen’.

Met de speciaal ontwikkelde keuzehulp systemische medicatie voor psoriasis kun je je voorbereiden op het gesprek met de arts. Deze keuzehulp is ontwikkeld door dermatoloog Prof. Phyllis Spuls in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). De keuzehulp helpt u na te denken over wat belangrijk is voor u. Samen kiest u de behandeling die het beste bij u past.

Voor het ‘samen beslissen’ is de consultkaart psoriasis voor biologicals gemaakt. Dit is een beknopte keuzehulp voor patiënten en artsen om samen te gebruiken; deze helpt bij het gesprek in de spreekkamer. Deze consultkaart psoriasis is ontwikkeld op iniatief van de NVDV en Huidpatiënten Nederland.

Naast de keuzehulp en de consultkaart kan je je ook op een andere manier goed voorbereiden op het gesprek met de dermatoloog. Als je je goed voorbereid op het gesprek met de dermatoloog, kan deze je beter helpen. Een handig hulpmiddel kan zijn om de arts drie goede vragen te stellen:
1. Wat zijn de mogelijkheden?
2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
3. Wat betekent dat in mijn situatie?