Behandeling van psoriasis

Psoriasis kan door behandeling sterk verbeteren. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: met crèmes/lotions/zalven, lichttherapie, tabletten of injecties. Samen met de arts wordt gekeken welke behandeling het beste bij iemand past.

Crème/lotion/zalf: smeren kan de psoriasis verminderen. Er zijn verschillende medicinale crèmes/lotions/zalven die de ontsteking van de huid remmen en de jeuk verminderen. Corticosteroïden (“hormoonzalven’) worden het meest gebruikt. Ook vitamine-D derivaten (calcipotriol/calcitriol), ditranol en teerzalf zijn effectieve behandelingen. Voordeel van smeren is dat er weinig bijwerkingen zijn. Wel kan smeren veel tijd kosten en kan het vlekken in kleding en beddengoed geven.

Lichttherapiebij lichttherapie worden mensen met psoriasis belicht met ultraviolette (UV) straling. Meestal wordt UV-B licht gebruikt. Vaak zijn 25 tot 30 behandelingen nodig om goed resultaat te verkrijgen. In de zomer hebben veel mensen minder last van de psoriasis door de UV-B straling in de zon. De zonnebank helpt niet.

Tabletten of injectiesbij ernstige psoriasis, of als andere behandelingen niet het gewenste resultaat hebben, kan gekozen worden voor behandeling met tabletten/capsules of injecties. Voorbeelden hiervan zijn methotrexaat, ciclosporine, fumaarzuur, acitretine en biologics. Omdat deze medicijnen ernstige bijwerkingen kunnen hebben, zijn regelmatige (bloed)controles nodig.

En verder: irritatie voorkomen door vermijden van huidbeschadiging (zeep, heet douchen, krabben, verbranden) soepel houden van de huid met neutrale zalf kan klachten van de psoriasis verminderen.

Helaas is psoriasis niet te genezen en zal na stoppen van de behandeling de psoriasis na verloop van tijd weer terug komen.