Informatie

Informatie

WELKOM OP DE INFORMATIEPAGINA VAN DE WERELD PSORIASIS DAG CAMPAGNE VAN NEDERLANDSE DERMATOLOGEN.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Op deze pagina vindt u algemene informatie over psoriasis.

Klik hier voor meer informatie over comorbiditeiten van psoriasis
Klik hier voor meer informatie over de behandeling van psoriasis
Klik hier voor de Q&A
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Psoriasis

Psoriasis is een huidziekte met rode plekken en witte schilfers. U kunt deze plekken op uw hele lichaam krijgen. Vaak komt psoriasis in de familie voor. Psoriasis kan goed behandeld worden. 

Bekijk hier de algemene informatie folder van de NVDV 

Hoe herken je psoriasis?

Het tekstboek voorbeeld van psoriasis zijn rode, schilferende, scherpomschreven dikke plekken, symmetrisch op de voorkant van de knieën en op de buitenkant van de ellebogen (dat noemen we psoriasis vulgaris). Echter, veel psoriasis patiënten hebben ook last van psoriasis op andere plekken, soms ook zonder dat ze de typische plekken op hun knieën en ellebogen hebben. Psoriasis kan zich namelijk ook voordoen als rode schilferende plekken op de hoofdhuid of achter/in de oren (dan noemen we het psoriasis capitis); in de oksels, en/of liezen, en/of bilnaad, en/of buikplooi (psoriasis inversa); op de penis of de schaamlippen (psoriasis genitalis); en als putjes in de nagels of als nagelloslating (psoriasis unguum). Ook kan het er soms alleen uitzien als rode plekken of juist als hele dikke wittig schilferende plekken. De uitingen van psoriasis veranderen soms ook gedurende het leven; plekken komen en gaan, zijn soms dikker of roder, en ook locaties kunnen wisselen. Soms nemen de klachten (spontaan) toe en gelukkig nemen ze ook wel eens spontaan af.

Naast de huid- en nagel psoriasis bestaat er een aan psoraisis verwante gewrichtsontsteking (artritis psoriatica). Het is daarom van belang om klachten zoals een tennis/golfers elleboog, ontstekingen van de vingerkootjes en andere gewrichtsontstekingen te noemen bij de arts als u psoriasis heeft of als u denkt dat u psoriasis hebt. Deze kan u dan zo nodig doorsturen naar de reumatoloog, die kan kijken of er ook sprake is van artritis psoriatica.