Dé expert
voor huidproblemen

Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

15 april 2021

Constitutioneel eczeem (CE)

Constitutioneel eczeem (CE), is een vorm van eczeem die veel voorkomt. Het eczeem begint meestal voor het eerste jaar en jeukt erg. Constitutioneel eczeem gaat vaak samen met een aanleg voor het krijgen van hooikoorts, astma en voedselallergie. Deze aanleg is erfelijk en heet ‘atopie’. Bij veel kinderen verdwijnt het eczeem vanzelf. De atopie aanleg blijft bestaan en het eczeem kan op latere leeftijd terugkomen.

...

Lees meer
13 april 2021

Handgel

Sinds een jaar smeren we allemaal massaal alcoholgel, ook dit heeft helaas gevolgen voor de handen. Dermatoloog Ingrid van Riet geeft tips om te voorkomen dat alcoholgel je huid uitdroogt. 

Lees verder via deze link

Lees meer
8 april 2021

Hyaluronzuur en andere serums; is deze hype écht goed voor je huid?

Er komt iedere week wel een nieuw product op de markt met de claim dat het helpt tegen fijne lijntjes, rimpels, een doffe huid of het inbrengen van vocht. Maar wat doen producten met hyaluronzuur, retinol, niacinamide en chemische exfolianten nou écht voor je huid?

Dermatoloog Armanda Onderdijk legt het uit.

Lees verder via deze linkLees meer
30 maart 2021

Social media gebruik van artsen

DOQ spreekt met verschillende artsen, waaronder dermatoloog Gamze Piskin over het social media gebruik van artsen. 

Voor (een deel van de) patiënten zijn social media tegenwoordig de (enige) plaats om medische kennis te vergaren. Willen we graag dat ze daar betrouwbare en zinvolle informatie tegenkomen, dan moeten artsen actief en zichtbaar zijn op social media

Lees verder via deze link

Lees meer
26 maart 2021

Algemene informatie over de huid

De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid vormt het omhulsel van het lichaam en schermt daarmee de mens af van de buitenwereld.

De huid speelt ook een belangrijke rol in onze omgang met andere mensen, want door onze huid zijn wij herkenbaar voor onze omgeving. Huidaandoeningen kunnen voor patiënten zeer belastend zijn omdat zij voor anderen zichtbaar (kunnen) zijn. 

Op onze website vindt u algemene informatie over de huid en de functie...

Lees meer
23 maart 2021

Haaruitval door veroudering

Dokters van morgen spreekt met dermatoloog Petra Dikrama over haaruitval door veroudering. Strikt gezien spreek je niet over haaruitval bij veroudering, maar zie je dat door de jaren heen de haren kleiner en dunner worden, legt Dikrama uit.

Heb je met haarverlies door veroudering te maken en wil je kijken of je daartegen iets kunt doen? Dan kun je het beste via de huisarts je laten doorverwijzen naar een dermatoloog. 

Lees verder via deze link

Lees meer
18 maart 2021

Aften

Aften (medische term: Stomatitis aphthosa) zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies die veelal voor het eerst ontstaan rond de puberteit en die de neiging hebben om vaak terug te komen.

Aften komen bij ongeveer 20% van de bevolking voor. De meeste mensen hebben slechts af en toe wat ongemak van kleine pijnlijke zweertjes die na 1 tot 2 weken weer spontaan genezen. Sommigen hebben echter vaak terugkerende, grote en zeer pijnlijke zweren in de mond. Bij het on...

Lees meer
15 maart 2021

Is het verstandig om je nagelriemen dagelijks terug te duwen?

Voor sommige mensen is het een wekelijks ritueel: de nagels knippen of vijlen en de nagelriemen terugduwen, vaak met een zogenoemd bokkenpootje. De nagels zien er daarna weer verzorgd uit en door het terugduwen van de nagelriemen lijken ze zelfs groter. Een onschuldige gewoonte zou je denken.

Dermatologen Rick Waalboer-Spuij en Leon Plusjé leggen het een en ander uit over het terugduwen van de nagelriemen en de gevolgen hiervan, lees verder via deze link

Lees meer