Dé expert
voor huidproblemen

Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

21 januari 2021

Clownseczeem

Clownseczeem (medische term: dermatitis perioralis) Dermatitis perioralis betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’. De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid van de huid rond de mond met kleine pukkeltjes en puistjes.

Dermatitis perioralis komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen en soms bij kinderen. Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door gebruik van crèmes of zalven met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) in het gezicht. Deze crèmes en zalven wo...

Lees meer
18 januari 2021

Documentaire over alopecia: Haar en ik

Alopecia heeft voor iedereen die het krijgt een andere impact. In de documentaire Haar & Ik laat documentairemaker Lionel Hulsbergen verschillende mensen met Alopecia aan het woord over wat Alopecia voor hun betekent en hoe zij er mee omgaan.

Bekijk de documentaire via deze link:
https://www.youtube.com/watch?v=ft__ffRe_vs

Patiëntenvereniging Alopecia areata:
https://www.alopecia-vereniging.nl/

<...
Lees meer
15 januari 2021

Huidschimmel

Huidschimmel (medische term: tinea corporis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels.

Schimmels zitten overal in onze omgeving en kunnen in de buitenste laag van de opperhuid (hoornlaag) groeien. Schimmelsporen zitten overal. Voorbeelden zijn sportzalen, zwembaden en andere publieke ruimten. Huidschimmel is goed te behandelen, maar het risico bestaat dat de infectie weer terugkomt. Het risico dat dit gebeurt, is voor iedereen verschillend.

Lees meer informatie o...

Lees meer
11 januari 2021

FAQ COVID-19 vaccinatie en immunosuppressiva en biologicals

FAQ in PDF

U gebruikt medicatie die invloed heeft op uw afweersysteem en u hebt mogelijk veel vragen over het COVID-19 vaccin i.c.m. uw ziekte/medicatie. Wij proberen veelgehoorde vragen hieronder te verwoorden. Als er nog onduidelijkheden zijn, kunt u contact opnemen met uw behandelaar of GGD.

De huidige vaccins bevatten geen levend verzwakt virus maar niet-levende bestanddelen. De vragen en antwoorden in deze FAQ hebben enkel betrekking op deze vaccins.
...

Lees meer
8 januari 2021

Vijf potentiële boosdoeners van huidirritatie

Een geïrriteerde huid na het wassen? Het kán liggen aan het doucheproduct dat je gebruikt. Bepaalde bestanddelen leiden soms zelfs tot een allergie.

Welke dit zijn legt dermatoloog Ron Tupker uit. Lees meer via deze link.Lees meer
5 januari 2021

Onzeker door huid- en haarproblemen

We worden steeds onzekerder over ons uiterlijk. Het komt steeds vaker voor dat mensen hun huid- of haaraandoeningen verbergen in plaats van naar de huisarts te gaan. Dat terwijl de huisarts de meeste huid- en haarproblemen vaak heel goed kan behandelen. 

Lees hier het interview met dermatoloog Ilse Kroft

Lees meer
25 december 2020

Haarverf en je huid

Veel mensen voorzien hun haardos regelmatig van een nieuw kleurtje, soms al jarenlang. Om grijze haren te verbergen, of omdat ze blond, bruin, rood of zwart mooier vinden dan de kleur die moeder natuur hen gaf. Maar wat doen we onze lokken aan? Kan regelmatig verven kwaad?

Tanja Vogel, dermatoloog bij Medisch Spectrum Twente geeft antwoord op deze vragen. 

Lees meer via deze link


Lees meer
22 december 2020

Wintertenen (Perniones)

Perniones is de medische benaming voor de meer bekende “wintertenen”, “wintervoeten” of “winterhanden”. Het gaat hierbij om een abnormale reactie van de kleine bloedvaten in de huid bij blootstelling aan kou. Deze conditie treedt voornamelijk op in het voorjaar en de herfst. Perniones wordt meer bij vrouwen dan bij mannen gezien. Vooral mensen die veel in de koude buitenlucht of koude ruimtes werken kunnen er meer last van hebben.

Lees meer over wintertenen via deze link
<...

Lees meer
17 december 2020

Vlekjes en plekjes: híer moet je op letten

Eczeem, een droge huid, gekke vlekjes en plekjes en wratjes die er vroeger niet waren, huidkanker: de ouder wordende huid heeft het soms zwaar te verduren. Dermatoloog Laura Kienhorst bespreekt de meest voorkomende huidproblemen en geeft tips om ze, waar mogelijk, te voorkomen.

Lees verder via deze link


Lees meer
15 december 2020

Droge lippen

Hoe ontstaan droge lippen en hoe kun je dit voorkomen? En wat als je al droge lippen hebt, wat kun je er dan tegen doen? Dokters van Morgen spreekt met Petra Dikrama, dermatoloog van het Erasmus Medisch Centrum en The Body Clinic.
Lees verder via deze link

Lees meer
11 december 2020

Huidafwijkingen bij COVID-19

Het wordt steeds duidelijker dat het coronavirus meer symptomen kan geven dan de welbekende verschijnselen van de ademhaling. Internationale vermeldingen van huidafwijkingen bij patiënten die positief zijn getest op het coronavirus nemen met de dag toe. Ook voor de minder ‘bekende’ klachten is het belangrijk deze goed in kaart te brengen om dit virus beter te begrijpen.

Op initiatief van de NVDV is deze week een open-access publicatie verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Genee...

Lees meer