Informatie
Welkom op de informatiepagina van de huidkankercampagne van Nederlandse dermatologen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Op deze pagina vindt u algemene informatie over huidkanker.
Klik hier voor meer informatie over bescherming van de huid.
Klik hier voor meer informatie over zelfcontrole, diagnose en behandeling van huidkanker.
Klik hier voor veel gestelde vragen over preventie van huidkanker.
Check nu je vlekje via de test op: www.checkjevlekje.nl
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Huidkanker
Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en is de meest voorkomende vorm van kanker. Veel Nederlanders hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een vorm van huidkanker. Risicogroepen zijn onder andere mensen met een licht huidtype, mensen die voor hun hobby of werk veel in de zon komen of mensen die medicatie gebruiken die het immuunsysteem remmen.
De belangrijkste vormen van huidkanker zijn:
- Basaalcelcarcinoom, bekijk hier de folder van de NVDV
- Plaveiselcelcarcinoom, bekijk hier de folder van de NVDV
- Melanoom, bekijk hier de folder van de NVDV
Daarnaast zijn er ook andere typen huidkankers die andere risicofactoren hebben, een ander klinisch beeld en een andere behandelingsstrategie behoeven. Een voorbeeld hiervan zijn huidlymfomen. Klik hier voor meer informatie over deze vorm van huidkanker.
Hoe vaak komt het voor?
Huidkanker komt steeds vaker voor. Op dit moment komen er in Nederland zo’n 70.000 nieuwe patiënten met huidkanker per jaar bij en dat aantal zal de komende jaren nog meer toenemen. Wetenschappers voorspellen een toename van 5% ieder jaar. Dat betekent dat de kans dat een persoon huidkanker krijgt tijdens zijn/ haar leven op dit moment 1 op 5 is; dit gaat al richting 1 op 4.
Wat zijn risico factoren?
De belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan UV-stralen: UVA en UVB. Deze straling bevindt zich in het zonlicht. De hoeveelheid zonlicht die de huid kan verdragen is afhankelijk van het huidtype. Lees hier verder over hoe u uw huid het beste kunt beschermen.
Mensen met veel moedervlekken hebben een verhoogde kans op melanoom. Bij ‘veel’ moet gedacht worden aan meer dan 100 verspreid over het gehele lichaam. Ook mensen met grote, vlakke moedervlekken (atypische moedervlekken) hebben een verhoogde kans op een melanoom. Deze atypische moedervlekken zijn groter dan 5 mm en hebben vaak meerdere tinten bruin of roodbruin. Atypische moedervlekken kunnen kleine veranderingen geven voordat er een melanoom in ontstaat. Daarom zijn “veranderende” moedervlekken ook altijd een reden om een arts te raadplegen (lees hier meer over in de NVDV folder 'moedervlekken').
Andere risicofactoren zijn littekens (o.a. brandwonden of bestralingslittekens), chronische wonden en het gebruik van medicijnen die het immuunsysteem remmen. Er bestaan ook vormen van huidkanker die voorkomen bij erfelijke aandoeningen zoals basaalcelnaevussyndroom, xeroderma pigmentosum en familiair atypische moedervlekken syndroom (FAMMM). Wanneer er huidkanker voorkomt op jonge leeftijd of wanneer er veel huidtumoren voorkomen bij een persoon moet aan een van deze aandoeningen worden gedacht.
Hoe herkent u huidkanker?
Huidkanker is vaak een plekje of een bultje wat opeens wordt opgemerkt en gaat groeien, of een langer bestaande plek die blijft groeien van kleur verandert of bloedt. Daarbij kan dit ruw aanvoelen, makkelijk bloeden en soms pijn doen. Huidkanker kan ook een moedervlek zijn die plotseling ontstaat of juist al jaren aanwezig is en verandert. Verandering van kleur, vorm en bloeden zijn kenmerken van een kwaadaardige moedervlek ofwel een melanoom. Een snel groeiend en makkelijk bloedend roze, rood of bruin gezwelletje is ook reden om een arts te bezoeken. Lees hier meer over zelfcontrole van de huid.
Wie behandelt huidkanker?
Wanneer u een plekje ontdekt dat u niet vertrouwt dan gaat u hier in eerste instantie mee naar de huisarts. Deze beoordeelt of het een goedaardige plek is of dat het toch mogelijk een vorm van huidkanker is. Als de huisarts denkt dat de plek een vorm van huidkanker kan zijn, verwijst deze u in de regel naar een dermatoloog. Dermatologen zijn de specialisten voor de diagnose en behandeling van huidkanker, dit behoort tot de kern van hun vak. De dermatoloog zal de diagnose vaststellen en bekijken voor welke behandeling u in aanmerking komt. Lees hier meer over de diagnostiek en behandeling van huidkanker.
Zonneschade is niet altijd zichtbaar
Verbranding door de zon is het meest duidelijke teken dat je te lang in de zon gezeten hebt. Maar zonneschade is niet altijd zichtbaar. Het idee dat een zongebruinde huid er gezond uit ziet is een korte-termijn gedachte. Onder het huidoppervlak kunnen uv-stralen schade aanrichten, wat in eerste instantie zorg voor vroegtijdige huidveroudering zoals rimpels, pigment vlekken en ouderdomswratten. Uiteindelijk kan de opeenstapeling van deze schade bijdragen aan ontstaan van huidkanker. Ga daarom verstandig om met de zon en bescherm je huid.