We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Laserbehandeling met een ontharingslaser

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Wat is een laser?

Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Dit speciale licht wordt gebundeld tot een laserstraal. Er zijn verschillende lasers. Deze geven allemaal een ander soort licht (golflengten). De golflengte en de sterkte van het licht bepalen welke delen van de huid beschadigd worden en welke niet. Dit betekent dat er niet 1 laserapparaat, maar meerdere laserapparaten voor verschillende behandelingen van de huid bestaan.

Hoe werkt een ontharingslaser?

Als het licht van de laser de huid raakt, veroorzaakt dit licht warmte. Door deze warmte ontstaat beschadiging. Een ontharingslaser is een laser waarvan het licht vooral wordt opgenomen door de donkere kleur in de haren.

Hierdoor is het resultaat het beste bij mensen met donkere haren en een lichte huidskleur. Blonde, grijze of rode haren kunnen niet goed worden behandeld met de laser.

Flitslampen of Intense pulsed light (IPL)

Dit is officieel geen laser maar een andere techniek om een felle lichtstraal te krijgen. Het verschil met een laser is dat niet 1 golflengte, maar meerdere golflengten tegelijk worden ingezet. Omdat een flitslamp meerdere golflengten gebruikt, is de flitslamp niet alleen geschikt voor ontharing. De flitslamp kan ook worden gebruikt voor behandeling van bloedvaten en pigment. Het effect op de huid is bijna gelijk aan het effect van het gebruik van een laser.

De informatie in deze folder over de effecten van een laserapparaat geldt voor een groot deel dus ook voor de flitslamp.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Tijdens de behandeling moet u een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts, of de persoon die u behandelt, zal u deze bril geven.

De behandeling is niet zonder pijn. Hoeveel pijn u voelt verschilt van persoon tot persoon. Bij de 1 voelt de behandeling als kleine prikken van een speld, bij de ander is de pijn heviger en ontstaat er een branderig gevoel.

Hoeveel behandelingen met de ontharingslaser zijn er nodig?

Na 3 tot 5 behandelingen zal de haargroei meestal met ongeveer 50 tot 60% verminderd zijn. Door vaker te behandelen kan het resultaat verder verbeteren. Hoe donkerder de huid en hoe lichter en dunner de haren, hoe meer behandelingen nodig zijn. Ook zal het resultaat van de behandeling dan minder goed zijn.

Wat zijn de bijwerkingen van de behandeling?

Bijwerkingen kunnen direct na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u bijwerkingen krijgen die niet meer weggaan.

Het risico op bijwerkingen is afhankelijk van bijvoorbeeld:
- Het type laser.
- Uw huidskleur.
- De plek op uw lichaam.

Bijwerkingen die na uren tot dagen kunnen ontstaan:
- Roodheid en irritatie van de huid komen veel voor. Deze verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen.
- Wondjes, blaasjes en blaren zijn vrij zeldzaam en ontstaan door beschadiging of infectie van de huid door de laser. Indien dit ontstaat, moet u contact opnemen met uw behandelaar.

Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden kunnen ontstaan:
- Witte/lichte vlekken (pigment vermindering) komen vooral voor bij mensen met een donkere kleur huid of een huid die door de zon bruin geworden is. Het is belangrijk om vanaf 6 weken voor de behandeling uw huid goed te beschermen tegen zonlicht (zie het hoofdstukje ‘Wat kunt u zelf nog doen?’). Soms verdwijnen de witte vlekken niet.
- Donkere vlekken komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Om donkere vlekken te voorkomen is het belangrijk om de behandelde huid tot 12 weken na de behandeling goed te beschermen tegen zonlicht. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de donkere vlekken meestal. Soms verdwijnen de donkere vlekken niet.
- Wonden en littekens zijn zeldzaam.

Kan iedereen worden behandeld met een ontharingslaser?

Een ontharingslaser is een laser waarvan het licht vooral wordt opgenomen door de donkere kleur in de haren. Hierdoor is het resultaat het beste bij mensen met donkere haren en een lichte huidskleur. Blonde, grijze of rode haren kunnen niet goed worden behandeld met de laser.

Er zijn meerdere laserapparaten voor ontharing, die meer of minder geschikt zijn voor mensen met een donkere huidskleur. Meestal geeft een ontharingslaser een vermindering van het aantal haren. Volledige en definitieve verwijdering van de haren is vaak niet mogelijk. Vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.

Wat kunt u zelf nog doen?

Om het groeien van uw haar te kunnen beoordelen, is het belangrijk dat u:
- 6 weken voor het eerste bezoek aan uw arts de haren niet uittrekt. U mag de haren dus niet verwijderen met een elektrisch epileerapparaat, pincet, door middel van hars of een touwtechniek. U mag in deze periode de haren wel scheren of knippen. Het is een misverstand dat haren dikker of donkerder worden of sneller groeien door scheren of knippen.
- De laatste 4 dagen voor het eerste bezoek aan uw arts de haren ook niet meer scheert of knipt.
- Tijdens de periode dat u behandeld wordt met de ontharingslaser de haren niet epileert of uittrekt, omdat dit de werking van de behandeling vermindert.

Blootstelling aan zonlicht verhoogt het risico op bijwerkingen

Als de behandelde huid in de zon komt, heeft u meer risico op bijwerkingen. Het is belangrijk dat u uw huid goed beschermt tegen de zon. Dit kunt u het best doen met kleding en / of een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (SPF 50). Vanaf 6 weken voor de behandeling tot 12 weken na de behandeling zal de huid goed beschermd moeten zijn tegen de zon (zie ook de folder ‘Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon’). Soms is het verstandiger om de laserbehandeling niet in het zomerseizoen te laten doen.

Moet u de behandeling zelf betalen?

Dit hangt af van hoe u verzekerd bent. U kunt dit vinden in de polisvoorwaarden van uw basisverzekering of (eventuele) aanvullende zorgverzekering. Als de behandeling niet vergoed wordt vanuit de zorgverzekering, dan moet u het bedrag altijd zelf betalen.

Als er in de polisvoorwaarden staat dat de behandeling wel vergoed wordt, dan moet u nog wel rekening houden met uw 'eigen risico' dat u betaalt voor de zorgverzekering. Het kan dan namelijk toch betekenen dat u de eerste behandelkosten zelf moet betalen. Laat u altijd goed voorlichten, dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Algemeen

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.

Overig

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.