We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Laserbehandeling met een ontharingslaser

Patiëntenfolder in PDF

Wat is een laser?

Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Er zijn verschillende lasers. Deze geven allemaal een ander soort licht (golflengten). De golflengte en de sterkte van het licht bepalen welke delen van de huid beschadigd worden en welke niet. Dit betekent dat er niet 1 laserapparaat, maar meerdere laserapparaten voor verschillende behandelingen van de huid bestaan.

Hoe werkt een ontharingslaser?

Als het licht van de laser de huid raakt, veroorzaakt dit licht warmte. Door deze warmte ontstaat beschadiging. Een ontharingslaser is een laser waarvan het licht vooral wordt opgenomen door de donkere kleur in de haren.

Hierdoor is het resultaat het beste bij mensen met donkere haren en een lichte huidskleur. Blonde, grijze of rode haren kunnen niet goed worden behandeld met de laser.

Er zijn meerdere laserapparaten voor ontharing, die meer of minder geschikt zijn voor mensen met een donkere huidskleur. Meestal geeft een ontharingslaser een vermindering van het aantal haren. Volledige en definitieve verwijdering van de haren is vaak niet mogelijk. Vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.

Flitslampen of Intense pulsed light (IPL)

Ook een flitslamp kan haren verwijderen. Dit is officieel geen laser maar een andere manier om een felle lichtstraal te krijgen. Het verschil met een laser is dat niet 1 golflengte maar meerdere golflengten tegelijk worden gebruikt. Omdat een flitslamp meerdere golflengten gebruikt, wordt de flitslamp niet speciaal gebruikt voor ontharing. Een flitslamp kan ook worden gebruikt om bloedvaten en pigment te behandelen. Het effect op de huid is bijna gelijk aan het effect van het gebruik van een laser. De informatie in deze folder over de effecten van een laserapparaat geldt voor een groot deel dus ook voor de flitslamp.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Tijdens de behandeling moet u een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts, of de persoon die u behandelt, zal u deze bril geven.

De behandeling is niet zonder pijn. Hoeveel pijn u voelt verschilt van persoon tot persoon. Bij de 1 voelt de behandeling als kleine prikken van een speld, bij de ander is de pijn heviger en ontstaat er een branderig gevoel. Na 3 tot 5 behandelingen zal de haargroei meestal met ongeveer 50 tot 60% verminderd zijn. Door vaker te behandelen kan het resultaat verder verbeteren. Hoe donkerder de huid en hoe lichter en dunner de haren, hoe meer behandelingen nodig zijn. Ook zal het resultaat van de behandeling dan minder goed zijn.

Wat zijn de bijwerkingen van de behandeling?

Bijwerkingen kunnen soms al enkele uren na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u bijwerkingen krijgen die niet meer weggaan.

De kans op bijwerkingen is afhankelijk van bijvoorbeeld:

 • Het type laser
 • Uw huidskleur
 • De plek op uw lichaam.

Bijwerkingen die na uren tot dagen kunnen ontstaan:

 • Roodheid en irritatie van de huid komt veel voor. Deze verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen
 • Wondjes, blaasjes en blaren zijn vrij zeldzaam en ontstaan door beschadiging van de huid door de laser. Neem contact op met uw behandelaar om mogelijke maatregelen te bespreken.

Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden kunnen ontstaan:

 • Witte vlekken (pigment-vermindering) kunnen na alle soorten laserbehandelingen ontstaan. Witte vlekken komen vooral voor bij personen met een donkere kleur huid of een huid die door de zon bruin geworden is
 • Donkere vlekken komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de witte en donkere vlekken meestal. Soms verdwijnen deze vlekken niet helemaal
 • Ernstige bijwerkingen zoals littekens zijn zeer zeldzaam.

Wat kunt u zelf nog doen?

Om het groeien van uw haar te kunnen bekijken, is het belangrijk dat u

 • 6 weken voor het eerste bezoek aan uw arts de haren niet uittrekt. U mag de haren dus niet verwijderen met een elektrisch epileerapparaat of pincet, of verwijderen door het gebruik van hars of een touwtechniek. U mag in deze periode de haren wel scheren of knippen. Het is een misverstand dat haren dikker of donkerder worden of sneller groeien door scheren of knippen
 • De laatste 4 dagen voor het eerste bezoek aan uw arts de haren ook niet meer scheert of knipt
 • Tijdens de periode dat u behandeld wordt met de ontharingslaser de haren niet epileert of uittrekt, omdat dit de werking van de behandeling vermindert.

Blootstelling aan zonlicht verhoogt de kans op bijwerkingen

Het is belangrijk dat u uw huid, vanaf 6 weken voor de behandeling tot twaalf weken na de behandeling, goed beschermt met kleding en / of een zonnebrandcrème (ook wel; antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (SPF50) (zie ook de folder ‘Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon’). Soms is het verstandiger om de laserbehandeling niet in het zomerseizoen te doen.

Moet u de behandeling zelf betalen?

Dit hangt af van hoe u verzekerd bent. U kunt dit vinden in de polisvoorwaarden van uw basisverzekering of (eventuele) aanvullende verzekering. Als de behandeling niet vergoed wordt vanuit de verzekering, moet u het bedrag altijd zelf betalen. Als er in de polisvoorwaarden staat dat de behandeling vergoedt wordt, moet u ook nog rekening houden met uw 'eigen risico' dat u betaalt voor de zorgverzekering. Het kan dan namelijk toch betekenen dat u de eerste behandelkosten zelf moet betalen. Laat u altijd goed voorlichten. Dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Algemeen

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.