We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Laserbehandeling met een verdampende laser

Patiëntenfolder in PDF

Wat is een verdampende laser?

Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Er zijn verschillende lasers. Deze geven allemaal een ander soort licht (golflengten). Het licht van de verdampende laser kan het bovenste laagje van de huid verwijderen. Hierdoor wordt de huid gladder. Dit verwijderen gebeurt door verdamping. Daarom heet deze laser een verdampende laser.

Waarvoor worden verdampende lasers gebruikt?

Met de verdampende lasers kunnen zeer precies, dunne lagen van de huid verwijderd worden, maar ook diepe afwijkingen van de huid. Verdampende lasers worden gebruikt bij onschuldige verheven plekken op de huid, (aangeboren) wratachtige plekken, acne-littekens en rimpels door het ouder worden. De bedoeling is dat de huid door de behandeling gladder wordt.

Welke soorten verdampende lasers zijn er?

Er zijn 2 soorten verdampende lasers:

 • De koolstofdioxide (CO2) laser
 • De Erbium: YAG laser.

Van deze 2 lasers heeft de CO2-laser meer effect, maar ook meer kans op bijwerkingen.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Tijdens de behandeling moet u een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts, of de persoon die u behandelt, zal u deze bril geven.

De behandeling is pijnlijk. Daarom is verdoving van de huid nodig. Bij oppervlakkige, niet diepe behandelingen, kan verdoving met een crème voldoende zijn. Deze crème moet u 1 tot 2 uur vóór de behandeling dik op de huid smeren. Overleg met uw arts hoe u dat het beste kunt doen. Bij diepere behandelingen is het vaak nodig de plek met een injectie te verdoven.

Door de behandeling ontstaat er een wond waar vocht uit komt. De huid voelt wat branderig aan en ziet er vaak uit als een flinke schaafwond. Het behandelde gebied kan enkele dagen dik zijn. Afhankelijk van de diepte van de wond, geneest deze binnen enkele dagen tot 3 weken. Na de behandeling krijgt u een verband. Vaak krijgt u een crème of tabletten voorgeschreven om wondinfectie te voorkomen.

Wat zijn de bijwerkingen van een behandeling met een verdampende laser?

Er kunnen verschillende soorten bijwerkingen ontstaan. In het algemeen geldt hoe krachtiger de behandeling hoe beter het resultaat, maar ook hoe meer bijwerkingen. Verdampende lasers zijn vaak krachtige lasers.

Bijwerkingen kunnen soms al enkele uren na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u bijwerkingen krijgen die niet meer weggaan.

De kans op bijwerkingen is afhankelijk van:

 • Het type laser
 • Uw huidskleur
 • De plek op uw lichaam.

Uw arts zal de mogelijke bijwerkingen met u bespreken.

Bijwerkingen die na uren tot dagen kunnen ontstaan:

 • Roodheid en het dik worden van de huid komen veel voor. Deze verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen tot weken. Roodheid die niet verdwijnt, is zeldzaam.

Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden kunnen ontstaan:

 • Witte vlekken komen vooral voor bij mensen met een donkere kleur huid of een huid die door de zon bruin geworden is. Het is belangrijk om vanaf 6 weken voor de behandeling, uw huid goed te beschermen tegen zonlicht (zie het hoofdstukje ‘Wat kunt u zelf nog doen?’). Na krachtige behandeling worden regelmatig witte vlekken gezien. Deze witte vlekken verdwijnen niet altijd
 • Donkere vlekken komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Om donkere vlekken te voorkomen is het belangrijk om de behandelde huid tot 12 weken na de behandeling goed te beschermen tegen zonlicht. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de donkere vlekken meestal
 • Infecties zijn zeldzaam. U ziet dan vocht en viezigheid uit de wond komen. De wond geneest dan niet
 • Als u wel eens een koortslip heeft en deze juist opspeelt, kunt u hier een veel uitgebreidere uitslag van krijgen dan u normaal gewend bent. Als u een koortslip aan voelt komen, kunt u de behandeling dan ook beter uitstellen
 • Littekens ontstaan regelmatig na diepe behandeling zoals het verwijderen van verheven plekken. Littekens zijn zeldzaam na behandelingen van rimpels of voor het jonger maken van de huid
 • Gerstekorrels.

Wat kunt u zelf nog doen?

Als de behandelde huid in de zon komt, heeft u meer kans op bijwerkingen. Het is belangrijk dat u uw huid goed beschermt tegen de zon. Dit kunt u het best doen met kleding en / of een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (SPF50). Vanaf 6 weken voor de behandeling tot twaalf weken na de behandeling zal de huid goed beschermd moeten zijn (zie ook de folder ‘Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon’).

Soms is het verstandiger om de laserbehandeling niet in het zomerseizoen te laten doen.

Make-up, camouflage-crème, zonnebrandcrème en cosmetica mag u pas gebruiken als korstjes of wondjes genezen zijn.

Moet u de behandeling zelf betalen?

Dit hangt af van hoe u verzekerd bent. U kunt dit vinden in de polisvoorwaarden van uw basisverzekering of (eventuele) aanvullende verzekering. Als de behandeling niet vergoed wordt vanuit de verzekering, dan moet u het bedrag altijd zelf betalen. Als er in de polisvoorwaarden staat dat de behandeling wel vergoed wordt, dan moet u nog wel rekening houden met uw 'eigen risico' dat u betaalt voor de zorgverzekering. Het kan dan namelijk toch betekenen dat u de eerste behandelkosten zelf moet betalen. Laat u altijd goed voorlichten. Dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Algemeen

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts welk resultaat u kunt verwachten.