Behandelingen
Laserbehandeling met een verdampende laser
OF
Wat is een verdampende laser?
Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Dit speciale licht wordt gebundeld tot een laserstraal. Er zijn verschillende lasers. Deze geven allemaal een ander soort licht (golflengten). De golflengte en de sterkte van het licht bepalen welke delen van de huid beschadigd worden en welke niet. Dit betekent dat er niet 1 laserapparaat, maar meerdere laserapparaten voor verschillende behandelingen van de huid bestaan. Het laserlicht van de verdampende laser kan het bovenste laagje van de huid laten verwijderen. Dit verwijderen gebeurt door verdamping. Daarom heet deze laser een verdampende laser.
Waarvoor worden verdampende lasers gebruikt?
Met de verdampende lasers kunnen zeer precies dunne lagen van de huid verwijderd worden. Laagje voor laagje kunnen hiermee ook diepe afwijkingen van de huid worden verwijderd. Verdampende lasers worden gebruikt bij onschuldige verheven plekken op de huid, (aangeboren) wratachtige plekken, acne-littekens en rimpels door het ouder worden. De bedoeling is dat de huid door de behandeling gladder wordt.
Welke soorten verdampende lasers zijn er?
Er zijn 2 soorten verdampende lasers:
- De koolstofdioxide (CO2) laser.
- De Erbium: YAG laser.
Van deze 2 lasers heeft de CO2-laser meer effect, maar ook meer risico op bijwerkingen.
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Tijdens de behandeling moet u een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts, of de persoon die u behandelt, zal u deze bril geven. De behandeling is pijnlijk, daarom is verdoving van de huid nodig. Bij oppervlakkige, niet diepe behandelingen, kan verdoving met een crème voldoende zijn. Deze crème moet u 1 tot 2 uur vóór de behandeling dik op de huid smeren. Overleg met uw arts hoe u dat het beste kunt doen. Bij diepere behandelingen is het vaak nodig het gebied lokaal met injecties te verdoven.
Door de behandeling ontstaat er een wond waar vocht uit komt. De huid voelt wat branderig aan en ziet er vaak uit als een flinke schaafwond. Het behandelde gebied kan enkele dagen dik zijn. Afhankelijk van de diepte van de wond, geneest deze binnen enkele dagen tot 3 weken. Na de behandeling krijgt u een verband. Vaak krijgt u een crème of tabletten voorgeschreven om wondinfectie te voorkomen.
Wat zijn de bijwerkingen van een behandeling met een verdampende laser?
Er kunnen verschillende soorten bijwerkingen ontstaan. In het algemeen geldt hoe krachtiger de behandeling hoe beter het resultaat, maar ook hoe meer bijwerkingen. Verdampende lasers zijn vaak krachtige lasers.
Bijwerkingen kunnen direct na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u bijwerkingen krijgen die niet meer weggaan.
Het risico op bijwerkingen is afhankelijk van:
- Het type laser.
- Uw huidskleur.
- De plek op uw lichaam.
Uw arts, of de persoon die u behandelt, zal de mogelijke bijwerkingen met u bespreken.
Bijwerkingen die na uren tot dagen kunnen ontstaan:
- Roodheid en zwelling van de huid komen veel voor. Deze verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen tot weken.
Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden kunnen ontstaan:
- Witte/lichte vlekken (pigment vermindering) komen vooral voor bij mensen met een donkere kleur huid of een huid die door de zon bruin geworden is. Het is belangrijk om vanaf 6 weken voor de behandeling uw huid goed te beschermen tegen zonlicht (zie het hoofdstukje ‘Wat kunt u zelf nog doen?’). Na krachtige behandeling worden regelmatig witte vlekken gezien. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de witte vlekken meestal. Soms verdwijnen de witte vlekken niet.
- Donkere vlekken komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Om donkere vlekken te voorkomen is het belangrijk om de behandelde huid tot 12 weken na de behandeling goed te beschermen tegen zonlicht. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de donkere vlekken meestal. Soms verdwijnen de donkere vlekken niet.
- Infecties zijn zeldzaam. Mocht dit optreden ziet u dat het heldere vocht een gelige kleur krijgt en mogelijk ook vervelend gaat ruiken. De wond geneest dan niet.
- Als u wel eens een koortslip heeft en dit actief is tijdens of kort na de behandeling, dan kunt u hier een veel uitgebreidere huiduitslag van krijgen dan u normaal gewend bent. Als u een koortslip aan voelt komen is het verstandig om de behandeling uit te stellen.
- Littekens ontstaan regelmatig na diepe behandeling zoals het verwijderen van verheven plekken. Littekens zijn zeldzaam na behandelingen van rimpels of voor het jonger maken van de huid.
- Gerstekorrels.
Wat kunt u zelf nog doen?
Als de behandelde huid in de zon komt, heeft u meer risico op bijwerkingen. Het is belangrijk dat u uw huid goed beschermt tegen de zon. Dit kunt u het best doen met kleding en / of een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (SPF 50). Vanaf 6 weken voor de behandeling tot 12 weken na de behandeling zal de huid goed beschermd moeten zijn tegen de zon (zie ook de folder ‘Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon’) Soms is het verstandiger om de laserbehandeling niet in het zomerseizoen te laten doen.
Na het douchen of baden de behandelde huid voorzichtig droogdeppen. Niet wrijven met eenhanddoek of washandje omdat de huid dan gemakkelijk beschadigd kan raken.
Make-up, camouflage-crème, zonnebrandcrème en cosmetica mag u pas gebruiken als korstjes of wondjes genezen zijn.
Moet u de behandeling zelf betalen?
Dit hangt af van hoe u verzekerd bent. U kunt dit vinden in de polisvoorwaarden van uw basisverzekering of (eventuele) aanvullende zorgverzekering. Als de behandeling niet vergoed wordt vanuit de zorgverzekering, dan moet u het bedrag altijd zelf betalen.
Als er in de polisvoorwaarden staat dat de behandeling wel vergoed wordt, dan moet u nog wel rekening houden met uw 'eigen risico' dat u betaalt voor de zorgverzekering. Het kan dan namelijk toch betekenen dat u de eerste behandelkosten zelf moet betalen. Laat u altijd goed voorlichten, dan komt u niet voor verrassingen te staan.
Algemeen
Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.