We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

EADV-boek

“De geschiedenis van de dermatologie is nooit voltooid”

In september verscheen het boek Dutch contributions to dermatology, samengesteld door de werkgroep Geschiedenis van de dermatologie. Overzichtelijk, kleurrijk geïllustreerd en op het eerste gezicht volledig. Echter, “een geschiedenis is nooit volledig”, aldus dr. Henk Menke, voorzitter van de redactiecommissie en eerste samensteller van het boek. De andere samenstellers zijn Jannes van Everdingen, William Faber, Johan Toornstra en Willem van Vloten.

Context

In het boek is de wetenschappelijke geschiedenis van de Nederlandse dermatologie beschreven.  Menke is trots op het boek: “Zowel de buitenlandse dermatoloog als ook  wijzelf krijgen een indruk van wat wij gerealiseerd hebben en hoe het allemaal tot stand is gekomen.  Ik ben bijzonder blij dat naast de academische inbreng er een hoofdstuk is gewijd aan de bijdrage van de perifere dermatologen. Zo is het een boek van alle dermatologen geworden.”

“Een eye-opener voor velen zal wellicht het gegeven zijn, dat Nederland bepaald geen voorloper was bij het ontstaan van het vak dermatologie. Aanvankelijk haalden we ook hoogleraren uit het buitenland, waar de Franse, Duitse en Engelse dermatologie school maakten. Inmiddels is de achterstand allang ingelopen: internationaal telt de Nederlandse dermatologie momenteel beslist mee met talrijke baanbrekende en innoverende ontdekkingen.”

Hebt u belangstelling voor het boek? Onderstaand kunt u  het boek online bekijken of de volledige tekst als PDF-bestand  downloaden.

Menke HE, Van Everdingen JJE, Faber WR, Toornstra J, Van Vloten WA. Dutch contributions to dermatology. Belvedere/NVDV, Overveen/Utrecht 2014.

Boekomslag Menke et al