Artikelen
Bestuurscolumn - Meer of minder dermatologie? (2025-01)
Sinds begin 2022 heeft onze vereniging haar eigen commissie duurzaamheid: DermateGroen. Aanvankelijk was er weinig informatie beschikbaar over duurzaamheid in de dermatologie. De meeste informatie was erg algemeen zoals milieubarameter.nl, de groene zorgalliantie en de groene ok. Toch ging de commissie enthousiast aan de slag om groene tips ‘Fingertips’ te verzamelen voor de NVDV nieuwsbrief, we vroegen er aandacht voor op de dermatologendagen en publiceerden de eerste interviews met dermatologen in het tijdschrift. Eind 2022 verscheen de derde versie van de Green Deal Duurzame Zorg,namens de NVDV ondertekend door de FMS. Hierbij wordt niet alleen ingezet op CO2 reductie, circulaire bedrijfsvoering en het gezond maken van de leefomgeving, maar ook op preventie, onderwijs en opleiding.
Toch blijft de praktijk weerbarstig. Soms op kleine schaal als het apart ingezamelde papier van de onderzoeksbank bij het afvoeren toch bij het restafval terechtkomt. Maar ook grotere initiatieven – die de werkgroep overstijgen - zijn niet altijd gemakkelijk, zoals de vergroening van richtlijnen en protocollen. Taai werk waarover bovendien vaak weinig groene data beschikbaar zijn om aanpassingen te onderbouwen. De inbedding in de opleiding is nog niet gelukt: door de vele projecten van de FMS lukt het niet om voor al deze goede initiatieven ruimte te vinden in de opleiding. Soms is er ook onwetendheid, bijvoorbeeld bij bad-PUVA waarvan het badwater chemisch afval is en niet op het riool kan worden geloosd.
Inmiddels is de Groene Poli (degroenepoli.nl) opgericht: een netwerk van poliklinisch werkende specialisten die willen bijdragen aan verduurzaming. Zij hebben acht punten voor een poliklinisch spreekuur opgesteld, waar bij elk poliklinisch bezoek aan kan worden gewerkt. Het verminderen van reisbewegingen (kan het volgende bezoek telefonisch of via de huisarts?) en preventie (huidkanker, maar ook stoppen met roken en bestrijding van overgewicht) zijn de belangrijkste punten. Het is dus nog steeds een goed idee om te zorgen dat onze zorg niet (of minder) nodig is. Ook goed voor de wachtlijsten en het groeiende tekort aan collega’s.
Herman Musaph Stichting Literatuurprijs 2024 uitgereikt
Tijdens het symposium van de Nederlandse Vereniging voor Psychodermatologie (NVPD) ‘Psychodermatologie bij eczeem: van immunologie tot virtual reality’ is de Herman Musaph Stichting Literatuurprijs 2024 toegekend aan Sylvia van Beugen, universitair docent van de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie van de universiteit Leiden. De prijs, die elke twee jaar wordt uitgereikt, beloont een uitmuntend artikel in de psychodermatologie. Dit jaar ging de eer naar een indrukwekkende studie die de impact van stigmatisatie bij huidziekten wereldwijd blootlegt. Het onderzoek, uitgevoerd in 17 Europese landen, benadrukt hoe psychosociale en medische factoren bijdragen aan de ervaring van stigmatisatie. Het werk biedt concrete aanbevelingen voor betere ondersteuning van kwetsbare patiëntgroepen. Een bewerking in het Nederlands van dit onderzoek zal verschijnen in het aprilnummer van het NTvDV.
Correspondentieadres
Edwin van Leent
E-mail: e.j.vanleent@amsterdamumc.nl