Artikelen
Geschiedenis van de dermatologie - Bijeenkomst in nazomers Parijs (2019-02)
A. Glastra
Op woensdag 12 september 2018 vond de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society for the History of Dermatology and Venerology (ESHDV) plaats in het (na)zomerse Parijs. Plaats van samenkomst was het Musée Curie, onderdeel van de laboratoria die Marie Curie mocht bouwen voor de universiteit, haar derde werklocatie. Hier heeft zij de rest van haar leven onderzoek gedaan; haar eigen lab en kantoor zijn zoveel mogelijk (mits niet te radioactief) in originele staat gelaten. Een saillant detail is de tuin in het midden van de gebouwen: ze vond dat de medewerkers een plek moesten hebben om te ontspannen en na te denken, in een groene omgeving. Een moderne gedachte…
In het museum vertelt en toont men het verhaal van Pierre en Marie Curie door middel van veel oorspronkelijk instrumentarium, foto- en filmmateriaal, boeken en uitgebreide informatiepanels. Met natuurlijk aandacht voor de toen razend populaire medische toepassing van radioactieve straling! Een boeiende geschiedenis, dit kleine maar informatieve museum ‘vaut le voyage’. Bovendien vrouwen, let op: zij was de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar, ontving er zelfs twee! Dat hebben mannen haar niet nagedaan.
Na de huishoudelijke vergadering was het woord aan prof. dr. Michel Janier (Hôpital St. Louis) die op eigen bodem de gebruikelijke Alibertlezing gaf. Zijn onderwerp behelsde de geschiedenis van de venereologie in Frankrijk, wat hij met verve bracht. Een enorme rij bekende namen c.q. naamgevers wandelde voorbij, zoals Besnier, Hallopeau, Ricord, Fournier, Vidal en Queyrat. Een reis door de venereologie van 1800 tot heden, met als apotheose de ontdekker van het human immunodeficiency virus als de oorzaak van aids, Luc Montagnier. Alle genoemde beroemdheden waren werkzaam in befaamde ziekenhuizen van Parijs, zoals het Hôpital St. Louis (met gigantische collecties wasmodellen) en het militair hospitaal Val de Grâce.
Zoals gewoonlijk werd besloten met een lunch op een passende plek, een Parijse brasserie met de naam Maison Marie, om de hoek van het museum. Heel goed voor de onderlinge Europese contacten in de geschiedenis van ons mooie vak.
Lid worden van de ESHDV is eenvoudig: zie de website www.eshdv.eu
Foto van Marie Curie, ze kijkt de tuin in.
Correspondentieadres
Auguste Glastra
E-mail: auguste.glastra@gmail.com