We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Artikelen

Maak kennis met - Inge Bronckers (2020-02)

Artikel in PDF

Inge Bronckers

Geen mens is zonder dromen. Zo ook Inge Bronckers (31). Een geboren Brabantse met internationale ziel, momenteel derdejaars aios in het Radboudumc Nijmegen, en sinds juli 2019 voorzitter van de VADV 

Wat was als klein meisje je toekomstdroom? 
“Topsporter. Ik was al op jonge leeftijd vaak op het hockeyveld te vinden. Trainen, competitie spelen op landelijk niveau. Ik was ontzettend fanatiek en wisselde na enkele jaren van hockeyclub om frequenter en op hoger niveau te kunnen trainen. Hoewel ik een goaltjesdief was, realiseerde ik me het belang van een goede opleiding/studie. Ik werd toegelaten tot de opleiding geneeskunde en vanaf dat moment wist ik het zeker – dokter it is!” Sporten blijft echter een favoriete bezigheid: “tennissen, hockey en een enkele keer skiën” net als alledaagse dingen als “bijkletsen met vriendinnen, samen koken of een weekendje erop uit met mijn vriend. Mijn zusje woont in Zwitserland; een weekend naar de sneeuw of shoppen in Zürich is dan heel verleidelijk.”

Was dermatologie een jeugdliefde of een latere liefde? 
Welk ander specialisme zou je achteraf ook mooi hebben gevonden? “Een latere liefde. Tijdens de bachelor fase had kindergeneeskunde, neonatologie in het bijzonder, mijn interesse. Ik kwam in contact met een neonatoloog in het Radboudumc en kreeg de kans om nog voor mijn coschappen gedurende een jaar een research-fellowship neonatologie te doen aan Cambridge University. Een geweldige en ontzettend leerzame ervaring. Tijdens mijn coschappen maakte ik kennis met de combinatie van beschouwend en snijdend, de diversiteit binnen het vak dermatologie tijdens mijn coschap in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, en daarna draaide de wind. Dermatologie is in alle opzichten mijn vak.”

Vuurdoop 

Kinderdermatologie heeft je speciale belangstelling: waar komt die fascinatie vandaan? Wat is het onderwerp van je proefschrift precies? z
“Mijn proefschrift spitst zich toe op systemische behandelingen voor (ernstige) psoriasis bij kinderen en het definiëren van mogelijke voorspellers voor ziekte-ernst in deze populatie. Ik kwam in mijn laatste studiejaar in contact met Marieke Seyger, (kinder)dermatoloog in het Radboudumc. Via haar ontstond ook het contact met Amy Paller, een vooraanstaande kinderdermatoloog aan Northwestern University Medical Center, Chicago. Ik kan me nog goed herinneren dat we voor het eerst bijeen zaten tijdens de European Society for Pediatric Dermatology (ESPD) meeting in Kiel, brainstormen over de internationale studie waaraan uiteindelijk twintig centra wereldwijd zouden deelnemen. Ik vertrok voor vier maanden naar Chicago, werkte 24/7 aan het onderzoek dat uiteindelijk mijn promotieonderzoek zou gaan worden en draaide tevens kinderdermatologie spreekuren. Een vuurdoop.” In dit antwoord schuift Marieke Seyger in beeld: “We zeggen wel eens gekscherend tegen elkaar dat ik haar tweede dochter ben en zij mijn tweede moeder. Zo voelt het ook af en toe. We hebben vanaf het eerste uur ontzettend intensief samengewerkt op onderzoeksgebied en inmiddels ook in de kliniek, maar ook heel veel gelachen. Dat is ook haar kracht. Marieke heeft een enorm hart voor het vak. Dat waardeer ik enorm.”

Hoe ben je in het VADV-bestuur gerold?
Koffiemomenten blijken doorslaggevend: “Daar maakte Lieke Stolman-Lamboo, inmiddels werkzaam als dermatoloog in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, mij op zaterdagochtenden warm voor een bestuursfunctie. Het mogen organiseren van en meedenken over logistieke en vakinhoudelijke zaken die voor de aios dermatologie belangrijk zijn: daar zet ik mij de komende jaren graag voor in.”

Welke lessen heb je als voorzitter inmiddels al geleerd? 
“Focus. Durf ‘nee’ te zeggen, want zodra je dingen half doet, komt er niks van terecht. Mijn combinatie van bezigheden dwingt me tot keuzes maken en vaker ‘nee’ te zeggen.”  

Wat is de belangrijkste functie van de VADV? Wat zijn jullie prioriteiten? 
“De VADV dient primair de belangen van de aios dermatologie te behartigen, zowel binnen de NVDV als bij externe organisaties, zoals De Jonge Specialist. Daarnaast organiseren wij de landelijke aios-dag dermatologie, wordt jaarlijks het VADVmentorstipendium toegekend en is de manpowerplanning een terugkerend punt van aandacht.” Ze vervolgt: “Wat absoluut prioriteit heeft, is de professionalisering en zichtbaarheid van de VADV. Zonder zichtbaarheid kan de VADV niet groeien, noch het maximale betekenen voor collega’s.”

Ben je een medicus practicus of meer een onderzoeker en/of beleidstijger? 
“De combinatie van alle drie. Klinkt misschien cliché maar het is zo. Dat maakt ook precies waarom ik mijn opleiding combineer met mijn promotieonderzoek en VADV-voorzitterschap. Die combinatie kan alleen slagen met een dosis gedrevenheid, oprechte interesse en nieuwsgierigheid. En past ook bij mijn uitgangspunt ‘iets goed doen of niet doen’.

Land rover 

Waarvoor mogen ze je ’s nachts wakker maken? 
“Skiën (en après-ski)! Ik ben opgegroeid met wintersport en skiën vanaf mijn derde jaar. Wintersport is inmiddels uitgegroeid tot een ware familietraditie. Hoe vol de agenda’s ook zijn, ieder jaar gaan we een weekje met z’n allen naar de sneeuw.”

Wat is je guilty pleasure? 
“Auto’s, absoluut. Klinkt niet typisch vrouwelijk, maar ik hou van stoere auto’s, rijd ook graag en veel. Ik werd onlangs uitgenodigd voor een Land Rover Experience-tour, een dag off-road rijden met de nieuwe Land Rover modellen. Fantastisch.”