Artikelen
Maak kennis met - Laura Kienhorst (2020-06)
Laura Kienhorst (35) leidt een dubbelleven: als dermatoloog en als jurist. Sinds april 2020 nam zij de taken over van Saskia de Mare als beleidsadviseur beroepsbelangen bij de NVDV. “De afwisseling tussen die twee aandachtsgebieden houdt me gemotiveerd en scherp. Het combineert het beste van twee werelden.” De route geneeskunde begon bij de Radboud Universiteit, en voerde via een promotieonderzoek over jicht en de associatie met hart- en vaatziekten tot aan de opleiding tot dermatoloog in het UMC Utrecht. Daarnaast studeerde zij rechten in Nijmegen en behaalde een master Gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Sinds oktober 2019 werkt Kienhorst als dermatoloog in ziekenhuis Tergooi.
Wat was als jong meisje uw grote toekomstfantasie?
Zoals vrijwel elk jong meisje denk ik: popster. En wat later in mijn jeugd: ‘manager’ worden…
Mijn hemel, hoe moeten ouders omgaan met een kind dat een toekomst als manager voor ogen heeft?
Mijn ouders hadden toch een wat concreter vak in gedachten dan ‘manager’. En ik wist zelf eigenlijk ook niet zo goed wat ik dan wilde managen. Nadat mijn ouders me een boek Management voor dummies hadden gegeven, verdween mijn belangstelling ervoor snel.
Was dermatologie een jeugdliefde of een latere liefde?
Het artsenvak in het algemeen was geen jeugdliefde. Vanwege mijn brede interesse en bijpassend breed vakkenpakket op de middelbare school overwoog ik vrijwel elke opleiding. Omdat een groot aantal medescholieren op de middelbare school graag geneeskunde wilde studeren en ik, dankzij een cum laude eindexamen, niet hoefde te loten, koos ik uiteindelijk ook voor geneeskunde. Allengs sijpelde nog iets anders door in haar bestaan: maatschappelijke betrokkenheid. Buiten de werking van het menselijk lichaam en de individuele patiëntenzorg had ik ook andere interesses en dan bedoel ik niet alleen bier drinken in de kroeg. Ik was maatschappelijk geïnteresseerd en wilde verder kijken dan de medische wereld. Om die reden ging ik rechten studeren. Ik wilde weten hoe de maatschappij in elkaar zit en dat begint met de spelregels die in de wet- en regelgeving vastliggen. Het creatief puzzelen met de interpretatie daarvan en deze toepassen op individuele gevallen is zeer boeiend. Maar dan: wilde ik als arts of als advocaat gaan werken? Na enige ervaring als werkstudent op een advocatenkantoor, kwam ik erachter dat het werken met mensen toch mijn voorkeur had boven het werken met papier op kantoor. Dermatologie kwam in beeld. Ondanks mijn aanvankelijke twijfel over het artsenvak, was het voor mij altijd duidelijk dat dermatologie mijn eerste keuze zou zijn. De redenen? De combinatie van denken en doen, je eigen diagnoses stellen en behandelingen uitvoeren en het feit dat huidziekten veel impact kunnen hebben op het leven van een patiënt. Bovendien is het goed te combineren met mijn andere interesse: bestuur en beleid, zoals momenteel als beleidsadviseur beroepsbelangen. Als beginnend dermatoloog wil ik me de komende jaren allereerst richten op de vakinhoud. Wel ken ik mezelf goed genoeg en weet ik dat ik een betere dermatoloog ben als ik de vakinhoud kan combineren met neventaken op het gebied van bestuur en beleid.
Wat zijn de verschillen tussen een jurist en een dermatoloog?
Het belangrijkste verschil is wat mij betreft dat een jurist goed is met tekst en een dermatoloog met beelden.
Omdat overeenkomsten de schaduwen zijn van de verschillen… Wat zijn de overeenkomsten?
Beiden moeten de algemene regels, in het geval van een jurist wet- en regelgeving en in het geval van een dermatoloog richtlijnen en protocollen, toepassen op individuele situaties. Dit vergt in beide vakken creativiteit en goede communicatieve vaardigheden. Beroepsbelangen raken alle dermatologen. Zoveel is zeker. Toch zijn er maar weinig dermatologen die zich met hart en ziel wensen te verdiepen in regelgeving, vergoedingen en andersoortige kwalen. De aantrekkingskracht van de portefeuille beroepsbelangen schuilt in haar voorliefde voor regeltjes en de samenwerking met alle belangrijke stakeholders binnen de zorg. Binnen de portefeuille beroepsbelangen heb ik te maken met onder meer de Nederlandse Zorgautoriteit, de Federatie Medisch Specialisten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut.
Wat doet u graag in uw vrije tijd?
Mijn vrije tijd breng ik het liefst met mijn vriend, familie en vrienden door. Ik hou van uitgebreid tafelen met een goed glas wijn. Daarnaast bezoek ik graag musea en theaters en ben ik veel buiten: golfen, tennissen en een klein rondje hardlopen.
Waarvoor mogen ze u ’s nachts wakker maken?
Voor roze koeken.
Wat is uw guilty pleasure?
Breed glimlachend: Dat zijn ook roze koeken.
Bent u een idealist of een realist?
Toch wel een realist. Dromen en plannen maken doe ik graag, maar vervolgens zorg ik wel dat ze realistisch zijn en ik ze daadwerkelijk uitvoer.