Artikelen
Vereniging - Bibi van Montfrans: “Wél op de OV fiets, zo min mogelijk in de skilift” (2024-01)
Artikel in PDF
NVDV-Commissie Duurzaamheid Dermategroen
Geen issue dat zo vaak in de media opduikt als het thema duurzaamheid. Een begrip dat in eerste instantie nogal abstract overkomt. Hoe dat in te vullen, is aan ieder individueel mens. Daarbij gaat het – zeker voor medisch professionals als dermatologen – om het eigen gedrag op zowel de werkplek als privé. Hoe kijken individuele dermatologen aan tegen deze materie? Hoe geven zij vorm aan duurzaamheid? De Commissie Duurzaamheid gaat enkele collega’s hierover nader bevragen.
Bibi van Montfrans werkt sinds 2017 als dermatoloog en inmiddels ook enkele jaren als opleider in het Erasmus MC, Rotterdam. In dat ziekenhuis staat, net als in veel andere instellingen, het thema duurzaamheid hoog op de agenda. Alle medewerkers ontvangen een regelmatig een interne nieuwsbrief met duurzaamheidstips. Van Montfrans volgt deze tips actief op en is continu op zoek naar meer duurzaamheid op de werkvloer.
Hoe pas jij zelf duurzaamheid toe in het dagelijks werk als dermatoloog?
“Wat ik in mijn eigen gedrag aangepast heb, is het minder gebruiken van steriele schorten bij interventies zoals punchgrafts en ook minder gebruik van steriele groene wegwerpdoeken. Ik let erop niet te pas en te onpas plastic handschoenen te gebruiken. Er valt bij onze afdeling dermatologie nog een grote slag te slaan. Graag zou ik ook de celstofmatjes in de ban doen. Die blijken heel slecht afbreekbaar en er is een minder slecht alternatief. Dit voorstel heb ik ingediend bij de duurzaamheidscommissie van het Erasmus MC.” Ze doet nog meer: “Ik heb een eigen koffie/thee beker, zodat ik zo min mogelijk wegwerpbekers gebruik. Ook ging ik niet naar het wereldcongres dermatologie in Singapore vanwege de klimaatbelasting door vliegverkeer. Ik bezit geen auto en probeer zoveel mogelijk met de trein te reizen en pak dan bijvoorbeeld een OV fiets. Leuk bijkomend voordeel: je komt onderweg naar een congres op bijzondere plekken in Nederland zoals in de bossen in Brabant of op landweggetjes in het Gooi.” Van Montfrans wil zich ook als ‘ambassadeur van duurzaamheid’ profileren. “Zo probeer ik bij de voorbereiding van nascholingen, refereeravonden of onderwijs mezelf en ook anderen te enthousiasmeren ook aandacht te besteden aan duurzaamheid.”
Wat kunnen alle dermatologen volgens jou gemakkelijk doen om te verduurzamen?
“Hoe klein ook: elke bijdrage helpt. Het helpt om de 10 R’s erbij te halen van een circulaire samenleving. De eerste R is ‘refuse’: met andere woorden: moeten we dit überhaupt wel doen en kunnen we het niet laten? Dat is ook toepasbaar op de energie die we ergens insteken, want ook die is niet onuitputtelijk.”
Op welke wijze geef je privé het goede voorbeeld?
“Naast de zaken die ik al noemde: veel minder vaak vlees eten en het onderwerp klimaat bespreken met mijn dochters en anderen. Privé reis ik, zoals gezegd, zo veel mogelijk met OV en fiets, al geef ik toe dat mijn vriend wel een auto bezit. Ik luister naar podcast van de Groene zorgalliantie om bij te blijven, ik zet mijn kachel lager (heeft meer voordelen), probeer korter te douchen en neem een eigen tas mee naar de supermarkt.” Met een glimlach: “Als ik ga skiën probeer ik zoveel mogelijk zelf omhoog te lopen in plaats van de lift te nemen. Ook nog eens goed voor de conditie!”
Correspondentieadres
Mirte Siemerink
E-mail: m.siemerink@antoniusziekenhuis.nl