Artikelen
Vereniging - Bijeenkomst van de werkgroep Geschiedenis van de dermatologie (2024-07)
Op dinsdag 23 april vond in het Noordbrabants Museum in Den Bosch de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de werkgroep Geschiedenis van de dermatologie. Deze dag werd bezocht door 35 merendeels gepensioneerde dermatologen, wat de manifestatie ook de allure van een reünie gaf.
Er waren drie sprekers uitgenodigd. De eerste was dr. Bart Lutters, assistant professor medische geschiedenis bij het Julius Centrum in Utrecht. Hij hield een fraaie presentatie met als titel ‘De kunst van het terugkijken: de kleurrijke collage van medische geschiedschrijving’. Geschiedschrijving is per definitie onvolledig, er zijn veel verschillende bronnen nodig om een zo goed mogelijk beeld te verkrijgen van het verleden. Door zowel kunst, cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen te betrekken bij medische geschiedenis ontstaat een vollediger beeld. Lutters pleitte voor samenwerking op alle academische fronten om dit te bewerkstelligen.
Voorafgaand aan hun presentatie deelden de volgende sprekers een quiz uit. De antwoorden op de quizvragen verwerkten zij in hun lezingen. Dr. Mieneke te Hennepe is conservator medische collecties van het Rijksmuseum Boerhaave en assistant professor medische geschiedenis bij het Leids UMC. Na een inkijkje in de medische fotografie van vroeger belichtte zijn het lopende onderzoek naar de dagboeken en fotoboeken van prof. dr. H.W. Siemens, van 1929 tot 1962 hoogleraar dermatologie in Leiden. Hoewel het onderzoek nog gaande is, kon zij al enkele opmerkelijke zaken melden.
Vervolgens was dermatoloog dr. Marianne Crijns aan de beurt, mede bekend door haar boek over dermatologie in de kunst, het project DermArts en haar visie over leren observeren en beschrijven door middel van kunst. Zij ging in op de verwevenheid tussen psyche en kunst, zowel in wat er verbeeld werd als wat kunstenaars zelf in hun levens meemaakten. Na de lunch bezochten de meeste deelnemers het museum, met onder andere een nieuwe permanente zaal over Vincent van Gogh in Brabant. Vol trots toonde het museum haar laatste aankoop: Van Goghs fraaie kopstudie van een boerenvrouw.
Al met al een zeer geslaagde en leerzame dag en voor veleneen mooi weerzien.
Met dank aan de NVDV voor de logistieke en financiële ondersteuning.
Correspondentieadres
Auguste Glastra
E-mail: auguste.glastra@gmail.com