We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Artikelen

Vereniging - Maak kennis met Annefloor van Enst (2023-03)

Artikel in PDF

Haar naam en gezicht zijn bij velen al bekend. Want dr. Annefloor van Enst (37) is al enkele jaren als freelancer nauw betrokken bij de NVDV, als klinisch epidemioloog, richtlijndeskundige en als stuwende kracht van onderzoeksnetwerk LaCuNe. Sinds kort is ze in dienst van de NVDV als interim-directeur. Teamspeler Van Enst woont sinds twee jaar op de Veluwe. “Ineens moest ik mijzelf verhouden tot de natuur. Onkruid, haviken die onze kippen opeten, bomen die omvallen.” 

Haar jongemeisjesdroom: “Wij gingen in vakanties vaak naar de Franse Alpen. Ik vond het machtig hoe de bruggen en tunnels door en rond die ontastbare bergen waren aangelegd. Daarom droomde ik ervan bouwkundig ingenieur te worden.”

Wat is je favoriete film?
“De eerste keer dat ik de film Youth zag van regisseur Paolo Sorrentino kon ik bijna niet geloven hoe mooi het was. Het is continu stilistisch en muzikaal in een nagenoeg perfecte balans. Bijvoorbeeld de afgetakelde Maradonna in combinatie met een prachtige jonge vrouw die in een zwembad stapt. Sorrentino vertelt het verhaal over leven in de breedte: aanmodderen en doodgaan.”

En wat stond bovenaan jouw Spotify-lijst van 2022?
“Mijn muzieksmaak loopt sterk uiteen. Van populaire popmuziek, jaren 70, Franse chansons, tot opera. Het hangt voor mij sterk af van het moment en verandert over de tijd. Neem nou die Franse muziek. Vroeger schreeuwden mijn zus en ik moord en brand wanneer Yves Duteil weer werd opgezet terwijl ik het zelf nog wel eens luister…”

Vertel eens iets meer over je achtergronden…
“In 2002 begon ik met een bachelor gezondheidswetenschappen met aansluitend een tweejarige onderzoeksmaster: Lifestyle and chronic disorders. De master volgde ik met vier andere studenten, bijna privé-onderwijs. De focus lag op onderzoekdesigns en biostatistiek. Direct daarna trad ik in dienst bij het Dutch Cochrane Centre met als hoofdtaak reviewers ondersteunen en promoveren. Waarop? Iets over systematische reviews en de rest mocht ik zelf invullen. Mijn focus kwam te liggen op methodes bij diagnostische reviews en publicatiebias. Na vier jaar vertrok ik naar het Kennisinstituut van de FMS. Hier werkte ik aan richtlijnontwikkeling en groeide door tot teamleider. Omdat ik voor mijn gevoel destijds te snel van inhoud naar management doorschoof, begon ik voor mijzelf. Zeer leerzame jaren.”

“Waarom ik nu niet meer wil freelancen? Dat voelde nooit als iets om heel lang te willen doen. Ik leerde er veel van maar ik werk veel liever in een team. Dat zorgt voor meer gezelligheid, houdt je kritisch en daarin zijn altijd mensen die talent hebben voor zaken die ik juist minder beheers.” 

Wat deed jou kiezen voor de NVDV?
“De NVDV is afwijkend aantrekkelijk. Dat past heel erg bij mij. Er werken interessante leuke mensen en er is ruimte voor creativiteit. Neem nou het kantoor: Alle verenigingen hebben een rechttoe-rechtaan zakelijke inrichting, terwijl er bij de NVDV-halogeenletters hangen en vissen rondzwemmen. Inhoudelijk past de NVDV ook goed bij mijn interesses. Zo is de NVDV de enige vereniging die de eigen richtlijnontwikkeling ondersteunt. Wat deze nieuwe functie aantrekkelijk maakt, is om nieuwe dingen te leren in een vertrouwde omgeving. Met veel dossiers heb ik al wel kennisgemaakt, maar het wordt toch anders nu ik meer verantwoordelijkheid krijg.”

Wat kan kunnen het bureau en de leden van je verwachten? 
“Ik zou willen zeggen, een frisse wind, maar ik werk alweer 4 jaar bij de NVDV dus waarschijnlijk kennen ze mij al goed genoeg. Wat voor ons bureau geldt, geldt natuurlijk ook voor de leden. Zij kunnen met hun creativiteit bij ons aankloppen. Kan er iets handiger, is er behoefte aan bepaalde informatie of moet er meer aandacht naar een dossier? Laat het vooral weten.”

Zoals ieder mens zul je een guilty pleasure hebben…
“Ik heb een grote liefde voor suikerspinnen. Als ze ergens worden verkocht, dan ga ik er altijd een halen. Na mijn promotie kreeg ik dan ook van mijn collega’s een machine om ze zelf te kunnen maken.

Hoe is je persoonlijke verhouding tot de eigen huid? 
“Waarschijnlijk zoals ieder mens. Niet helemaal tevreden, maar het heeft me nooit in de weg gezeten. Tot mijn 20e had ik veel last van constitutioneel eczeem. Dat is nu weg, maar mijn huid blijft nog altijd kriebelig en droog. Daarnaast heb ik urticaria factitia. Als kind vond ik dat ontzettend interessant en liet ik het maar al te graag zien. Kortom, de charme van dermatologie draag ik op mijn lijf mee.”

Heb je een levensmotto?
“Geluk moet je niet analyseren.”