We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Artikelen

Vereniging - NVDV: voor elkaar én met elkaar (2024-07)

Artikel in PDF

Vandaag de dag worstelen veel verenigingen, sportclubs en andere organisaties met het werven van enthousiaste mensen voor de vele taken die verricht dienen te worden; de zogenaamde afgenomen ledenbetrokkenheid. In een vereniging wordt heel veel werk verzet, maar een veelgehoord argument van leden is dat ze niet goed op de hoogte zijn, of gehouden worden, wat de organisatie precies allemaal voor ze doet en wat zij als individu zelf voor de organisatie kunnen betekenen. Leden verwachten dat hun organisatie (pro)actief, professioneel en positief overkomt, dat de contributie op een passende manier wordt besteed en dat ze voordeel halen uit hun lidmaatschap. Maar om dit te realiseren is de inbreng van de leden onmisbaar.

Binnen de NVDV spelen soortgelijke uitdagingen. Onze vereniging leunt sterk op de inzet van leden om de dermatologie op verschillende terreinen te vertegenwoordigen. Het is voor de NVDV essentieel dat leden zich betrokken voelen. Daarom is het van belang om te laten zien hoe de structuur van de vereniging is opgebouwd, waar we elkaar kunnen helpen en gezamenlijk ervoor kunnen zorgen dat de vereniging aan ieders behoefte voldoet.

Organisatie van de NVDV

De NVDV heeft momenteel 864 leden, waarvan 608 gewone leden en 158 aspirant leden. De leden samen vormen de algemene ledenvergadering en controleren het bestuur van de NVDV. Het bestuur is verantwoordelijk voor het realiseren van de doelstellingen van de vereniging: het bevorderen van wetenschap en kennis op het gebied van dermatologie en venereologie, en het waarborgen van de kwaliteit van opleiding en zorg binnen deze vakgebieden. Daarnaast zet de vereniging zich in voor de belangenbehartiging van haar leden en het informeren van het publiek over relevante dermatologische en venereologische onderwerpen. In de statuten die gepubliceerd zijn op de website van de NVDV zijn de volledige doelstellingen en verantwoordelijkheden te vinden. Het bestuur legt verantwoording af over haar functioneren aan de algemene ledenvergadering. Het bestuur bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en drie algemene leden die de portefeuilles beheren: Kwaliteit, Opleiding plus Wetenschap & innovatie. Een aios neemt momenteel deel aan het bestuur dankzij een mentorstipendium. Er wordt geëvalueerd of deze deelname in de toekomst is in te bedden binnen de verenigingsstructuur. Alle commissies en werkgroepen, met uitzondering van de kascommissie, vallen onder de eindverantwoordelijkheid van het bestuur.

Het bestuur vergadert ten minste 10 keer per jaar en de bestuursvoorzitter leidt de algemene ledenvergaderingen. Bij de bestuursvergaderingen sluit in principe altijd de voorzitter van de beroepsbelangencommissie aan. Strikt genomen is deze persoon geen lid van het bestuur, maar fungeert als een directe schakel tussen het bestuur en de commissie. Dit zorgt voor een soepele communicatie en effectieve coördinatie van activiteiten en beslissingen die betrekking hebben op beroepsbelangen.

Commissies

Commissies worden ingesteld door de algemene ledenvergadering of het bestuur en hebben een taakgerichte opdracht. Samen met de domeingroepen vormen zij het hart van de vereniging, aangezien zij vrijwel alles wat belangrijk is om het vak dermatologie goed en naar tevredenheid uitvoeren. Er zijn op dit moment 22 commissies. Er is een grote variatie in omvang en vergaderfrequentie. Zo bestaat de accreditatiecommissie uit 3 personen en vergaderen zij maximaal 2 keer per jaar, terwijl het concilium bestaat uit 20 personen die 4 keer per jaar bijeenkomen. De visitatiecommissie bestaat uit 8 personen en vergadert 10 keer per jaar. In commissies hebben enkel NVDV-leden en maximaal één aios zitting. Er is een uitzondering: in de Autorisatiecommissie zit ook een patiëntvertegenwoordiger.

Domeingroepen

Domeingroepen zijn groepen met specifieke expertisegebieden zoals bijvoorbeeld Inflammatoire dermatosen of oncologie. Zij bewaken de actualiteiten uit de wetenschap en volgen de ontwikkelingen in een specifiek aandachtsgebied. De domeingroepen adviseren het bestuur en dragen bij aan richtlijnen binnen hun expertisegebied alsook aan standpunten voor dure geneesmiddelen. Daarnaast nemen domeingroepen vaak deel aan projecten die vanuit derden worden gecoördineerd als vertegenwoordigers van het dermatologisch werkveld. Voorbeelden zijn het vaststellen van de indicatoren, bijdragen aan het huidkanker actieplan, en het implementeren van het Integraal Zorgakkoord.

Er zijn twaalf domeingroepen. De grootte en jaarlijkse vergaderfrequentie zijn vastgesteld. Dit verschilt per domeingroep. De bezetting varieert van 4 tot 7 personen en het aantal vergaderingen ligt tussen de 2 en 4 per jaar. In elke domeingroep participeert bij voorkeur ook één aios. Voor elke vergadering is een vergoeding van €100 per deelnemer beschikbaar. De afgelopen tijd kreeg een aantal domeingroepen steeds meer vragen uit het veld waardoor de werkbelasting toenam. Daarom krijgen deze domeingroepen nu ondersteuning van de beleidsadviseur van de NVDV.

De algemene ledenvergadering benoemt commissie- en domeingroepleden voor een periode van ten hoogste drie jaar en zijn in principe eenmaal herbenoembaar voor een periode van ten hoogste drie jaar.

Werkgroepen

Hun taak is nauw omschreven en eventueel aan tijdsduur gebonden. Alleen het bestuur kan werkgroepen instellen of opheffen. Een werkgroep rapporteert rechtstreeks aan het bestuur. Een werkgroep bestaat uit leden van de NVDV, mogelijk aangevuld met niet-leden op grond van hun specifieke kennis op het gebied van de werkgroep. Voorbeeld van een werkgroep is een richtlijnwerkgroep of de werkgroep Mohs-chirurgie. Een werkgroep kan evalueren tot een domeingroep. Dit is bijvoorbeeld het geval geweest bij de domeingroep Cosmetische dermatologie. Werkgroepleden krijgen geen vacatiegelden.

Een richtlijnwerkgroep of richtlijncommissie wordt ad hoc ingericht met de specifieke taak om een (deel van de) richtlijn te ontwikkelen of herzien. De grootte van een richtlijnwerkgroep hangt af van de omvang en complexiteit van de richtlijn. Richtlijnwerkgroepleden worden meestal gemandateerd vanuit de domeingroep. Zodra het eindproduct gereed is, vervalt het mandaat.

Gemiddeld vergadert men 6 keer binnen een richtlijnontwikkeltraject. Werkgroepleden krijgen hiervoor een vergoeding betaald vanuit het richtlijnbudget gefinancierd door de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten. Die gelden staan dus los van het verenigingsbudget. Er vindt op dit moment een overgang plaats naar een andere manier van richtlijnontwikkeling binnen de FMS. Daarbij zal er sprake zijn van modulair onderhoud in vaste cycli. In september zal in het NTvDV hieraan uitgebreider aandacht worden besteed. Deze nieuwe systematiek maakt het mogelijk nieuwe kennis veel sneller in de richtlijnen te verwerken.

Vergaderen

Vergaderingen van commissies en werkgroepen vinden zowel digitaal als fysiek plaats. Fysieke vergaderingen zijn veelal bij de NVDV in de Domus Medica in Utrecht inclusief een (brood)maaltijd. Alle gremia kunnen het secretariaat hierom vragen. Bij vergaderingen op een andere locatie dan de vijfde etage van de Domus Medica kan men geen diner-, lunch-, locatie-, of andere kosten declareren, tenzij het bestuur een verzoek hiertoe vooraf goedkeurt.

Op de website van de NVDV is terug te vinden hoe vaak de commissies en werkgroepen vergaderen, de grootte van de commissie of werkgroep en de beschikbare vergoedingen.

Bureau NVDV

Het bureau van de NVDV voert het beleid van het bestuur uit en bestaat momenteel uit tien medewerkers. Het secretariaat omvat vier medewerkers, waaronder een bestuurscoördinator die het bestuur ondersteunt bij de voorbereiding en opvolging van bestuursvergaderingen en de meeste vragen aan het bestuur verwerkt. Daarnaast biedt een bureaumedewerker administratieve ondersteuning aan de commissie visitatie, nascholing en het concilium. Ook heeft het bureau een office-manager die het secretariaat beheert, en een HR- en financieel assistent die verantwoordelijk is voor zowel personeelszaken als de administratie van de NVDV en de gelieerde stichtingen.

Vier arts-onderzoekers maken deel uit van het team en zijn betrokken bij de ontwikkeling van richtlijnen, terwijl ze ook ondersteuning bieden aan de Commissie Dure Geneesmiddelen. Verder zorgt een beleidsadviseur voor de beleidsmatige ondersteuning van diverse domeingroepen en commissies en fungeert als secretaris van de Huidkankerstuurgroep.

Overige gremia: Uitgebreide betrokkenheid van de NVDV

De NVDV is actief betrokken bij diverse commissies en projecten van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Daarnaast neemt de NVDV deel aan de FMS-raden voor Kwaliteit, Wetenschap en Innovatie, Opleiding en Beroepsbelangen. Onze leden worden regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan projecten die geïnitieerd worden door belangrijke stakeholders, zoals de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS), het Zorginstituut Nederland (ZIN) of Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Juist in deze projecten is het van belang de positionering van dermatologen binnen het zorglandschap te vertegenwoordigen en te borgen.

Belang

Bovenstaand beknopt overzicht maakt duidelijk dat het werk wat we met elkaar dienen te verzetten enorm is. Voor wie doen we al dit werk? Voor onze leden. Het vak dermatologie moet goed vertegenwoordigd worden binnen het zorglandschap om te zorgen dat het werk interessant, uitdagend en leuk blijft en dat dermatologen binnen die kaders goede patiëntenzorg kunnen leveren.

Achteromkijkend zijn er tal van positieve ontwikkelingen die onze beroepsgroep op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en opleiding heeft doorgemaakt in de afgelopen tientallen jaren, dankzij de inzet van vele leden. Maar we moeten ook vooruitkijken.

We streven naar een vereniging waarbij iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt en waar de bijdragen van elk lid erkend worden. Tegelijkertijd biedt de NVDV een ondersteunende omgeving waarin leden hun professionele vaardigheden kunnen ontwikkelen en uitbreiden, zoals bijvoorbeeld het faciliteren van mediatrainingen en presentatietechnieken. We moedigen een open dialoog aan, waarbij leden zich vrij voelen om ideeën en feedback te delen en waar we gezamenlijk werken aan het bereiken van onze verenigingsdoelen. Dit alles is gericht op het versterken van de beroepsgroep en het optimaliseren van de dermatologische zorg nu en in de toekomst.

En hierbij doen we een beroep op alle dermatologen en dermatologen in opleiding. We hebben elkaar nodig om de dermatoloog anno 2035 nog daadkrachtiger te kunnen positioneren in het zorglandschap dan de dermatoloog van vandaag de dag. Daarvoor hebben we iedereen nodig. We streven er naar dat elk lid minimaal 1 x per 6 jaar voor een termijn een positie vervult binnen de vereniging. Daarop moeten we elkaar in de toekomst ook kunnen aanspreken. Voelt u zich aangesproken en geprikkeld? Schroom niet om u beschikbaar te stellen voor de vereniging en mail naar: secretariaat@nvdv.nl 

We doen het met elkaar, voor elkaar!

Correspondentieadres

Annefloor van Enst
E-mail: a.vanenst@nvdv.nl