Huidaandoeningen
Granuloma pyogenicum
OF
Wat is een granuloma pyogenicum?
Een granuloma pyogenicum, ook wel een granuloma teleangiectaticum genoemd, is een goedaardig vaatgezwel van de huid. Het wordt vooral bij kinderen en jongvolwassenen gezien.
Hoe ziet een granuloma pyogenicum eruit?
Een granuloma pyogenicum ziet er meestal uit als een glanzend, rood, bolrond gezwel. Het is een snelgroeiende goedaardige tumor die binnen een periode van enkele weken tot maanden een maximale grootte van een centimeter kan bereiken. Een granuloma pyogenicum is zeer kwetsbaar. Door milde trauma kan het fors gaan bloeden, waarna er een donkere korst kan ontstaan. Het kan ook makkelijk zweren. De meest voorkomende lokalisaties zijn het tandvlees, de vingers, de lippen, het gezicht en de tong. Een gezwel op het tandvlees wordt vooral gezien tijdens de zwangerschap.
Hoe ontstaat het?
Bij ongeveer een derde ontstaat het door een mild trauma van de huid. Verder kan het als reactie op irritatie ontstaan. Ook is er een relatie met bepaalde medicijnen zoals retinoïden en immuuntherapie.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt vaak gesteld op basis van het klinisch beeld, de lokalisatie en het verhaal van een voorafgaand trauma.
Wat is de behandeling?
Gezien een granuloma pyogenicum langdurig kan bestaan en meestal niet spontaan verdwijnt gaat de voorkeur er naar uit om het operatief te verwijderen. Hierbij kan de tumor onder lokale verdoving volledig worden verwijderd (zie folder chirurgische excisie) of oppervlakkig worden weggeschaafd (zie folder shave excisie). Bij het oppervlakkig wegschaven bestaat er een kans dat het weer terug kan komen. Andere alternatieven zijn aanstippen met zilvernitraat stift of behandelen met een vaatlaser.
Is een granuloma pyogenicum gevaarlijk of besmettelijk?
Nee, een granuloma pyogenicum is niet gevaarlijk of besmettelijk.