We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Likdoorn

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Clavus

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een goedaardige eeltplek onder de voeten of tussen de tenen, welke pijnklachten kan veroorzaken. Het komt veel voor, vooral bij volwassenen. Een andere naam voor een likdoorn is ‘eksteroog’ of ‘clavus’.

Hoe ontstaat een likdoorn?

Een likdoorn ontstaat op een plek op de voet waar veel druk aanwezig is. Deze drukpunten ontstaan als iemand met zijn lichaamsgewicht op dat ene punt staat. Zo wordt het lichaamsgewicht niet over de hele voetzool verdeeld. Dit kan ontstaan bij schoenen die knellen (te kleine schoenen, hakken), door een veranderde stand van de botten van de voeten of botuitgroeisels (exostosen). Op een drukpunt ontstaat er een eeltplek, wat ook wel ‘verhoorning’ genoemd wordt.

Hoe ziet een likdoorn er uit?

Een likdoorn ziet er uit als een ronde, verdikte eeltplek op een drukpunt. De binnenkant van een likdoorn kan vrij diep in de huid liggen. Meestal zit een likdoorn onder de voetzool richting de tenen, aan de zijkant van de voeten of tussen de tenen. Als er pijnklachten aanwezig is kan dit ook klachten geven tijdens het lopen.

Wat is de behandeling?

Het is belangrijk dat de druk ter plaatse van de likdoorn weg is. Dit houdt in dat er soms andere, ruimere, schoenen gedragen moeten worden, eventueel met steunzolen. Zo kan de druk weer verdeeld worden over de hele voetzool in plaats van op een drukpunt. Een podotherapeut kan hierbij ook advies geven. Soms kan een likdoorn verdwijnen door likdoornpleisters te gebruiken. Dit zijn ringvormige pleisters, die de druk ter plaatse van de likdoorn wat doen afnemen. Het gebruik van zalven die het eelt zachter maken en verweken kunnen ook helpen. Als dit onvoldoende werkt kan de likdoorn soms ook met een scherpe lepel of mesje worden weggesneden. Als er sprake is van een botuitsteeksel kan het soms helpen op een aangepaste steunzool te dragen. Soms is een orthopedisch chirurg nodig om te beoordelen of er sprake is van een botuitgroeisel. Een röntgenfoto van de voet kan dan zinvol zijn.