We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Meltump

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Wat is een MELTUMP?

MELTUMP is een afkorting voor de Engelse term: melanocytic tumor of uncertain malignant potential. Vrij vertaald in het Nederlands: een tumor van pigmentcellen waarvan het biologische gedrag niet met zekerheid kan worden voorspeld. Een tumor kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn en in het geval van een MELTUMP is niet met zekerheid te zeggen of deze goed- of kwaadaardig is.

Een normale moedervlek is opgebouwd uit pigmentproducerende cellen (melanocyten) in de huid. Deze melanocyten kunnen veranderen in kankercellen. Als dat gebeurt ontstaat er een kwaardaardige melanocytaire tumor, die melanoom wordt genoemd. De diagnose melanoom wordt door de patholoog gesteld op basis van weefselonderzoek.

Wanneer eenvoor melanoom verdachte huidafwijking operatief verwijderd wordt (zie folder excisie) wordt deze altijdonder de microscoop onderzocht door de patholoog.. Meestal levert dit een duidelijke diagnose op, maar in sommige gevallen is het voor de patholoog niet helemaal duidelijk of er echt sprake is van een kwaadaardige tumor. Zo kunnen de pigmentcellen onder de microscoop wel afwijkend zijn, maar zijn er geen andere kenmerken van kwaadaardigheid. Hierdoor kan de diagnose melanoom niet met zekerheid worden gesteld terwijl het beeld wel te afwijkend is om zomaar te kunnen zeggen dat het om een onschuldige moedervlek gaat.Er is dan dus geen sprake van een melanoom, maar helemaal uitgesloten is dit ook niet. In dat geval wordt de huidafwijking een MELTUMP, een melanocytaire tumor met onzeker biologisch gedrag genoemd.

Hoe krijgt u een MELTUMP?

MELTUMP kan overal in de huid ontstaan. Waarom iemand een MELTUMP krijgt is niet helemaal duidelijk.

Welke klachten geeft een MELTUMP en hoe ziet een MELTUMP eruit?

MELTUMP kan overal in de huid ontstaan en ziet er meestal uit als een bruine-zwarte vlek. Aan de buitenkant kan nooit de diagnose MELTUMP worden gesteld, dit kan alleen als deze vlek operatief verwijderd wordt en door de patholoog wordt onderzocht. De reden dat deze vlek operatief wordt verwijderd is vaak het afwijkende patroon wat door de dermatoloog wordt gezien.

U kunt dit zien of opmerken als:

- Er opeens een nieuwe, opvallende lichtbruine, donkerbruine, zwarte of rode vlek ontstaat.

- Een al langer bestaande moedervlek verandert (groeit, verschillende kleuren krijgt, erg donker wordt, dikker wordt of van vorm verandert).

- Een moedervlek klachten geeft van pijn of bloeden.

Er opeens een moedervlek zit die er anders uitziet dan de andere moedervlekken. Deze opvallende moedervlek wordt ook wel het “lelijk eendje” genoemd en kan mogelijk een MELTUMP zijn.

Hoe weet uw arts of u een MELTUMP heeft?

De diagnose MELTUMP kan nooit op het blote oog gesteld worden. Wanneer uw dermatoloog een afwijkende moedervlek opmerkt zal dit worden beoordeeld door een ‘dermatoscoop’. Dit is een kleine hand-microscoop waardoor details van de vlek beter zichtbaar zijn. Toch kan het ondanks dit hulpmiddel lastig zijn om een juiste diagnose te stellen. Een verdachte vlek wordt daarom altijd verwijderd (onder lokale verdoving), dit heet een diagnostische excisie. De verwijderde vlek wordt opgestuurd om door de patholoog met een microscoop onderzocht te worden. Het is alleen de patholoog die de diagnose MELTUMP kan stellen.

Wat is de behandeling van een MELTUMP?

De diagnose MELTUMP wordt gesteld op basis van operatief verwijderde huid. Omdat bij de diagnose MELTUMP nooit 100% een melanoom kan worden uitgesloten, zal de patholoog in overleg met de dermatoloog overwegen of een aanvullende behandeling voor de zekerheid nodig is. Dit is dan een extra operatieve ingreep voor de veiligheid. Uw dermatoloog zal dit met u bespreken.

Is een MELTUMP te genezen of blijft u er altijd last van houden?

Als een MELTUMP in zijn geheel is verwijderd dan is de behandeling afgerond. Wel is het goed om te realiseren dat u nog wel risico loopt om andere vormen van huidkanker op te lopen omdat u mogelijk risicofactoren daarvoor heeft zoals bijvoorbeeld het vaak verbranden door de zon (op kinderleeftijd).

Wat kunt u zelf nog doen?

- Voorkom dat u verbrandt door de zon. Zie ook de folder ‘Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon’.

- Ga niet onder de zonnebank.

- Ken uw eigen huid. Controleer uw moedervlekken, eventueel met behulp van foto’s of iemand anders die meekijkt. Hoe vaak u dit moet doen verschilt per persoon, maar probeer in ieder geval 4x per jaar uw huid zelf te controleren. Vraag aan uw dermatoloog hoe vaak u moet controleren.