We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Ouderdomswratten

Verrucae seborrhociae

Patiëntenfolder in PDF

Thuisarts

Wat zijn oudersdomwratten?

Ouderdomswratten zijn wratachtige plekken van de huid. Het aantal neemt toe met de leeftijd. Ze ontstaan met name vanaf 50 jaar, maar kunnen al ontstaan vanaf 20 jarige leeftijd . Ouderdomswratten zijn niet besmettelijk en kunnen nooit kwaadaardig worden.

Hoe zien ouderdomswratten eruit?

Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben:
- Vormen: vaak rond-langwerpige plekken met vrijwel altijd een ruw oppervlak. De ruwe bovenlaag kan soms afbrokkelen
- Kleuren: vaak gelig- grijzig - licht bruin. Soms donkerbruine – zwart. Vaak zijn het doffe kleuren.

Ouderdomswratten worden enkele millimeters tot enkele cm groot (gemiddeld 0.5-2 cm). Ze kunnen over het  hele lichaam ontstaan, maar zitten vooral de romp en slapen. Het aantal varieert van enkele tot honderden. Verruca seborroica kunnen in rijen aanwezig zijn in plooien, bijvoorbeeld onder de borsten, of in de oksels.

Andere varianten:
- Dermatosis papulosa nigra: kleine, donkere bruin-zwarte bultjes vooral voorkomend bij de donkere huid (mn Aziatische en Negroïde ras)
- Stuccokeratose: kleine wit-grijzige harde plekjes, vooral aan de onderbenen en voetruggen.
- Verruca plana-like; kleine, vlakke licht-donker bruine plekjes op handruggen en onderarmen met ruw oppervlak

Hoe krijgt u ouderdomswratten?

We weten niet waarom ouderdomswratten ontstaan. Mogelijk speelt erfelijkheid en soms ook groeifactoren een rol. Deze factoren zitten in uw DNA. Het is niet mogelijk om groei te remmen of nieuwvorming te voorkomen.

Welke behandelingen voor ouderdomswratten zijn er?

Ouderdomswratten zijn goedaardig dus behandeling is niet nodig. Als u toch de wratten weg wilt laten halen, kunt u ze laten verwijderen door uw arts of een huidtherapeut. Dit gebeurt door middel van schrapen, stikstof, branden of laseren. Zo nodig kan dit onder plaatselijke verdoving gebeuren. Zelf verwijdering wordt afgeraden, dit kan gaan infecteren. Vaak komen de wratten weer terug en komen er ook steeds meer wratten bij, maar u kunt ze zo vaak behandelen als u wenst.

Wat kunt u verder zelf nog doen?

Controleer uw eigen huid regelmatig. Wratten zijn goedaardig, maar u kunt ook andere huidplekjes ontwikkelen. Zo kan een wrat veel lijken op een moedervlek. Wratten zijn ruw, hebben een doffe kleur. Moedervlekken zijn vaak glad en hebben meer heldere kleuren (zie folder moedervlekken NVDV). Ook is het mogelijk dat u andere (kwaadaardige) huidplekjes krijgt, met name als u nu of in het verleden veel zonblootstelling heeft gehad. Laat bij twijfel nieuwe plekken door uw arts controleren.