We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Ouderdomswratten - Verrucae seborrhociae

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Verrucae seborrhociae

Wat zijn oudersdomwratten?

Ouderdomswratten zijn goedaardige wratachtige plekken op de huid, die heel vaak voorkomen. Het aantal wratten neemt toe met de leeftijd, maar ook jonge mensen kunnen deze ontwikkelen. De medische naam voor ouderdomswrat is ‘verruca seborrhoica’.

Hoe zien ouderdomswratten eruit?

Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben:
- Vormen: vaak rond-langwerpige plekken met vrijwel altijd een ruw oppervlak. De ruwe bovenlaag kan soms afbrokkelen
- Kleuren: vaak gelig- grijzig - licht bruin. Soms donkerbruine – zwart. Vaak zijn het doffe kleuren.

Ouderdomswratten worden enkele millimeters tot enkele cm groot (gemiddeld 0.5-2 cm). Ze kunnen over het  hele lichaam ontstaan, maar zitten vooral de romp en slapen. Het aantal varieert van enkele tot honderden. Verruca seborroica kunnen in rijen aanwezig zijn in plooien, bijvoorbeeld onder de borsten, of in de oksels.

Andere varianten:
- Dermatosis papulosa nigra: kleine, donkere bruin-zwarte bultjes vooral voorkomend bij de donkere huid (mn Aziatische en Negroïde ras)
- Stuccokeratose: kleine wit-grijzige harde plekjes, vooral aan de onderbenen en voetruggen.
- Verruca plana-like; kleine, vlakke licht-donker bruine plekjes op handruggen en onderarmen met ruw oppervlak

Hoe krijgt u ouderdomswratten?

De oorzaak voor het ontwikkelen van ouderdomswratten is nog niet geheel bekend. Het is waarschijnlijk dat er een erfelijke aanleg en hoge mate van blootstelling aan de zon een rol speelt.

Welke klachten geeft ouderdomswratten?

Ouderdomswratten veroorzaken over het algemeen geen klachten, hoewel ze soms wel kunnen jeuken. Ze komen het vaakst voor op bepaalde delen van het lichaam, zoals de romp, armen en op het gelaat.

Welke behandelingen voor ouderdomswratten zijn er?

Ouderdomswratten hoeven niet te worden verwijderd omdat ze goedaardig zijn. Als verwijdering toch gewenst is vanwege cosmetische redenen, omdat ze in de weg zitten of omdat ze jeuken, worden  er verschillende technieken toegepast door de dermatoloog dan wel de huisarts:

Afschrapen
Met een curette (scherpe lepel) wordt de wrat van de huid afgeschraapt, waardoor er een oppervlakkige schaafwond ontstaat. Dit geneest, vergelijkbaar met een gewone schaafwond, met een korstje waarna er niets of bijna niets meer van te zien is.

Bevriezen
Een andere optie is het bevriezen met vloeibare stikstof. De wrat wordt hierbij ingevroren om vervolgens af te sterven en zo van de huid af te vallen.

Wegbranden (electrocoagulatie)
Electrocoagulatie is de techniek waarbij kleine wratten  nauwkeurig worden aangestipt en weggebrand. Het verdoven van de huid vooraf is hierbij aanbevolen.

Wegsnijden
Sommige ouderdomswratten, die erg groot zijn en uitsteken, kunnen onder lokale verdoving, worden afgesneden van de huid met een mesje of het blad van een scheermesje.

Wat kunt u verder zelf nog doen?

U kunt niets doen aan het ontstaan dan wel het beloop van wratten. Bij klachten is het aangeraden on naar een arts te gaan voor het beoordelen en eventueel verwijderen van de plek. Als u de wratten zelf afkrabt, kunnen er wondjes ontstaan die gaan infecteren.

Kunt u door ouderdomswratten kanker krijgen?

Ouderdomswratten zijn niet kwaadaardig, en kunnen ook niet leiden tot kanker.

Zijn ouderdomswratten te genezen of blijft u er altijd last van houden?

Ouderdomswratten zullen niet vanzelf verdwijnen. Ze kunnen met de jaren uitgroeien tot wel enkele centimeters groot of juist dikker worden. Ook kunnen ze bloeden of irriteren.