We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Schurft

Deze folder is 1:1 overgenomen van Soa Aids Nederland.
Soa Aids Nederland is het expertisecentrum op het gebied van hiv-infectie en andere soa’s.
 

Patiëntenfolder in PDF

Schurft (scabiës) wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een klein beestje (minder dan 0,5 mm lang) dat alleen onder een microscoop goed te zien is. De vrouwelijke mijten graven gangetjes in de huid en leggen daar eitjes. Die komen na drie tot vier dagen uit. Schurft veroorzaakt erge jeuk. De mijt wordt meestal door intiem lichamelijk contact overgebracht, bijvoorbeeld tijdens het vrijen. Daarnaast kan schurft worden opgelopen door in een bed te liggen waar korte tijd tevoren iemand met schurft in heeft geslapen of door de kleren van die persoon te dragen. Om de mijt op te lopen is langer dan vijftien minuten huidcontact nodig; iemand krijgt dus geen schurft van handen schudden. Schurft is goed te behandelen met een mijtendodend middel, dat op recept verkrijgbaar is bij de apotheek.

Klachten 

Een van de belangrijkste klachten van schurft is de hevige jeuk. Deze kan over het hele lichaam voorkomen en vooral ’s nachts in bed. Schurft kan ook een huiduitslag geven met rode bultjes. Soms zijn ook de gangetjes die de mijten in de huid graven zichtbaar. De huidafwijkingen bij schurft zitten vooral op de polsen, tussen de vingers, aan zijkanten en plooien van de handpalm, op de geslachtsdelen, rond de tepels, in de oksels, elleboogsplooien en knieholten, enkels en voeten.

Mogelijke gevolgen van schurft 

Schurft geeft vaak een onweerstaanbare drang om de huid te krabben, waardoor er beschadegingen en ontstekingen kunnen ontstaan.

Behandeling 

De arts schrijft een mijtendodend middel voor in de vorm van een crème of een pillenkuur. De crème moet na het douchen op het hele lichaam (behalve het gezicht) worden gesmeerd, ook op handen en voeten. Deze moet acht tot twaalf uur blijven zitten (één nacht). De handen mogen tussentijds ook niet worden gewassen. Soms wordt de behandeling na een week herhaald om er zeker van te zijn, dat de hele huid is behandeld. Ook dode schurftmijten kunnen gedurende enige tijd na behandeling nog overgevoeligheidsreacties van de huid geven en jeuk veroorzaken. De jeuk kan daarom na de behandeling nog enige weken aanhouden en kan zelfs direct na de behandeling tijdelijk verergeren. Om te voorkomen dat de schurft terugkeert, moeten alle kleren, lakens en handdoeken die tot drie dagen voor de behandeling zijn gebruikt of gedragen worden gewassen op minimaal 60° Celsius. Textiel dat niet kan worden gewassen moet tenminste drie dagen worden gelucht, of opgeborgen in een afgesloten plasticzak. Het is belangrijk dat partners en huisgenoten gelijktijdig worden behandeld, ook als zij geen klachten hebben.

Als iemand schurft heeft opgelopen bij seksueel contact is het verstandig om te overleggen met de huisarts over verder onderzoek naar andere soa’s.

Meer informatie 

Meer informatie over soa’s is te vinden op de website van Soa Aids Nederland. Soa Aids Nederland is het expertisecentrum op het gebied van hiv-infectie en andere soa’s. Op www.soaaids.nl staat uitgebreide informatie over hivinfectie en andere soa’s. Voor jongeren is er de informatiesite www.sense.info

Aids Soa Infolijn 

Heb je een vraag die deze folder niet is behandelt?
- Bel de Aids Soa Infolijn0900 204 204 0 (10ct p.m.) Maandag tot en met woensdag: 9:30 – 15:30. Donderdag en vrijdag: 13:30 – 15:30.
- Stuur een e-mail naar de Aids Soa Infolijn: Sense@soaaids.nl je krijgt binnen twee werkdagen antwoord.
- Of bezoek het chatspreekuur op Soatest.nl Maandag tot en met donderdag: 15:30 – 17:30.