Huidaandoeningen
Spitz naevus en naevus van reed - moedervlekken
OF
Wat is Spitz naevus & naevus van Reed
Een Spitz naevus is een goedaardige, zeldzame moedervlek die bij kinderen en jong volwassenen voorkomt. Het merendeel van de Spitz naevi ontstaat voor het 20e levensjaar en vaak bij kleine kinderen. Ze kunnen bij iedereen voorkomen, maar iets vaker bij mensen met een licht huidtype. De moedervlek is vernoemd naar Dr. Sophie Spitz, dit is een patholoog die Spitz naevi voor het eerst beschreef.
Een naevus van Reed wordt over het algemeen beschouwd als de donkerbruine (gepigmenteerde) variant van een Spitz naevus, vaak rond 25 jarige leeftijd met name bij vrouwen. Deze is door patholoog Dr. Reed in 1975 voor het eerst beschreven.
Hoe ontstaat een Spitz naevus/ naevus van Reed
Het is nog onduidelijk hoe deze moedervlekken ontstaat. De eerste weken tot maanden kunnen ze snel groeien, daarna blijft het vaak stabiel.
Hoe ziet een Spitz naevus/ naevus van Reed eruit?
Een Spitz naevus ziet eruit als een roze, rode of roodbruin, symmetrisch, bolrond bultje van ongeveer 5mm. De Spitz naevus zit met name in het gelaat, nek of op de benen. Er bestaat ook een zeldzame variant waarbij er meerdere Spitz naevi gegroepeerd zijn in één gebied.
Een naevus van Reed is zeer donkerbruin tot zwart gekleurd en vlak. De grootte kan variëren, tot maximaal 1 cm in omvang. Meestal zit de naevus van Reed op een arm of been.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt meestal gesteld door de dermatoloog. Hij/zij kan de moedervlek herkennen aan de hand van het uiterlijk, de locatie en de aanvankelijke snelle groei. Vanwege de rode (Spitz) danwel bijna zwarte (Reed) kleur en snelle groei, kan er ook een excisie plaats vinden zodat de patholoog de diagnose onder de microscoop kan bevestigen.
Wat is de behandeling?
Als er geen enkele twijfel over is dat het gaat om een Spitz naevus of een naevus van Reed is behandeling niet nodig. Vaak wordt de moedervlek wel opgevolgd met foto’s en controle afspraken bij de arts. Als er twijfel is wordt de moedervlek verwijderd middels een excisie. Dit gebeurd poliklinisch onder plaatselijke verdoving. Bij zeer jonge kinderen kan het ook onder narcose gedaan worden door een chirurg. Het wondje wordt gehecht. Als een Spitz naevus of naevus van Reed in zijn geheel verwijderd is, zijn verdere controles niet nodig.