Huidaandoeningen
Ziekte van grover
OF
Wat is de ziekte van Grover?
De ziekte van Grover is een huidaandoening die jeukende bultjes veroorzaakt op het lichaam. De ziekte van Grover staat ook bekend als ‘transient acantholytic dermatosis’. De ziekte van Grover komt vooral voor bij witte mannen boven de 40 jaar.
Hoe krijgt u de ziekte van Grover?
De oorzaak voor de ziekte van Grover is niet precies bekend. Een relatie met zweetklieren wordt als mogelijke oorzaak genoemd. Beïnvloedende factoren zoals warmte, zweten (ook bij koortsende ziekten) en zonlicht spelen bij veel patiënten dan ook een rol. De ziekte van Grover komt vaker voor in de winter, dan in de zomer.
Hoe ziet de ziekte van Grover eruit?
De ziekte van Grover bestaat uit vaak plots opkomende jeukende bultjes die met name ontstaan op de romp en in mindere mate bovenarmen en bovenbenen. Vaak hebben de bultjes een korst en er ontstaan ook wondjes door het krabben.
Is de ziekte van Grover besmettelijk?
Nee, de ziekte van Grover is niet besmettelijk.
Hoe weet uw arts of u de ziekte van Grover heeft?
De ziekte van Grover kan lijken op vele andere huidaandoeningen. Het stellen van de diagnose kan lastig zijn. Een huidbiopt (zie folder: huidbiopt) is meestal nodig om de diagnose te stellen.
Welke behandelingen voor de ziekte van Grover zijn er?
Afhankelijk van de ernst van het huidbeeld kunnen verschillende behandelingen worden gestart. Mildere vormen van de ziekte van Grover kunnen met ontstekingsremmende (corticosteroïden) zalven behandeld worden. Bij aanhoudende klachten kunnen in sommige gevallen tabletbehandelingen gegeven worden. Er zijn diverse tabletbehandelingen mogelijk, voorbeeld hiervan zijn retinoïden (vitamine-A preparaat) zoals acitretine. Hoewel overmatige zonblootstelling het huidbeeld kan verergeren, wordt lichttherapie soms ook gegeven.
Is de ziekte van Grover te genezen?
Vaak verdwijnen de jeukende bultjes vanzelf binnen enkele weken tot maanden. Maar sommige patiënten kunnen er veel langer last van houden. Dit beloop kan dan enkele jaren duren met periodes van meer en periodes van minder klachten.
Wat kunt u zelf nog doen?
Vermijd voor u bekende verergerende of uitlokkende factoren zoals warmte, zweten, overmatige zonblootstelling en wrijving van kleding. Draag luchtige kleding. Verzorg uw huid, zodat die niet uitdroogt. Een droge huid kan namelijk ook meer klachten van jeuk geven.