Dé expert
voor huidproblemen

Leidraden

Tropische infectieuze ulcera (leidraad)

Leidraad in PDF
Samenvattingstabel leidraad Tropische infectieuze ulcera

Datum vaststelling: 15 december 2020
Domeingroep: Domeingroep Huidinfectieziekten
Contactadres: secretariaat@nvdv.nl

Huidziekten komen frequent voor onder immigranten en terugkerende reizigers uit de (sub)tropen en staan in de top drie van meest voorkomende ziekten bij reizigers. [Vasievich 2016, Wilson 2004] In veel gevallen gaat het om huidinfecties of infestaties die jeuken of ulcereren. [Freedman 2006] Met de toenemende globalisering en migratie, worden huidaandoeningen die hier in Nederland gewoonlijk niet endemisch voorkomen steeds vaker gezien. Een observatie van op een polikliniek voor tropische ziekten werkzame artsen is dat wonden bij reizigers uit de tropen moeizaam genezen. Vaak wordt gedacht aan exotische aandoeningen zoals diepe mycosen of het zogenaamde ulcus tropicum. Deze twee oorzaken worden echter slechts zelden bij reizigers gezien. De differentiële diagnose van import ulcera  is omvangrijk, deze leidraad geeft, om praktische redenen, alleen een overzicht van de meest voorkomende ulcera bij reizigers uit de tropen, grofweg op volgorde van prevalentie, te weten pyoderma, cutane leishmaniasis, buruli- of difterie-ulcus, cutane anthrax en diepe mycosen, Het geeft een handvat voor de clinicus om te kunnen differentiëren tussen de verschillende wonden waarmee patiënten zich kunnen presenteren 

De leidraad is ontwikkeld in opdracht van de NVDV, vanuit de domeingroep huidinfectieziekten. Voor het samenstellen van deze leidraad is een werkgroep opgericht bestaande uit enkele dermatologen, een microbioloog, een patholoog en een internist/infectioloog. De werkgroepleden hebben onafhankelijk gehandeld en geen enkel werkgroeplid ontving gunsten die invloed hadden op de totstandkoming van de leidraad. Een overzicht van de belangenverklaringen is te vinden aan het einde van deze leidraad op bladzijde 22. De ondertekende belangenverklaringen zijn op te vragen bij het secretariaat van de NVDV.

Het doel van de leidraad is het bieden van een praktische handleiding welke behulpzaam kan zijn bij de diagnostiek en behandeling van ulcera uit de (sub)tropen ten behoeve van dermatologen, huisartsen, internist/infectiologen, pathologen en microbiologen.